منزل بیضه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] منزل بیضه جزء سرزمین قبیله بنی یربوع بن حنظله بوده و میان عذیب و واقصه بوده و در آن چاه آب بوده است. کاروان امام حسین (علیه السّلام) در این منزل فرود آمد.
پس از حرکت از منزل ذوحسم، قافله امام حسین (علیه السّلام) و سپاه حر، در کنار همدیگر حرکت می کردند، تا اینکه در منزل بیضه فرود آمدند و فرصتی دیگر پیش آمد تا امام طی خطبه ای (ابن اعثم و خوارزمی مضمون این خطبه را در قالب نامه ای آورده اند که امام حسین (علیه السّلام) از منزل عذیب الهجانات به اشراف کوفه نوشته است) علت قیام و انگیزه مبارزه خویش را برای اصحاب خود و سپاه حر تشریح کند.
خطبه امام در بیضه
امام در این خطبه فرمود:ایها الناس، ان رسول الله (صلی الله علیه وآله) وسلم قال: من رای سلطانا جائرا مستحلا لحرام الله، ناکثا لعهد الله، مخالفا لسنة رسول الله، یعمل فی عباد الله بالاثم والعدوان فلم یغیر علیه بفعل ولا قول، کان حقا علی الله ان یدخله مدخله، الا وان هؤلاء قد لزموا طاعة الشیطان، وترکوا طاعة الرحمن. واظهروا الفساد، وعطلوا الحدود، واستاثروا بالفیء، واحلوا حرام الله، وحرموا حلال الله، وانا احق من غیر.... ای مردم، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرمود: هر مسلمانی با سلطان ستمگری مواجه شود که حرام خدا را حلال میکند و پیمان الهی را در هم می شکند و با سنت (و قانون) پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مخالفت برخاسته و در میان بندگان خدا، راه گناه و دشمنی در پیش گرفته است، ولی او در مقابل چنین حاکمی، با عمل یا با گفتار، اظهار مخالفت نکند، بر خداوند است که این فرد (ساکت) را به جایگاه همان طغیانگر، (در آتش جهنم) داخل کند. (ای مردم) آگاه باشید! اینان (بنی امیه) پیروی از شیطان را بر خود لازم شمرده اند، و اطاعت خدا را ترک کرده اند؛ فساد را علنی و حدود الهی را تعطیل نموده، فیء (بخشی از بیت المال) را به خود اختصاص داده اند، و حرام خدا را حلال، و حلال خدا را حرام کرده اند و من برای تغییر این وضعیت شایسته ترم.نامه هایی که از سوی شما به دستم رسید و فرستادگانی که از جانب شما نزد من آمدند، حاکی از آن بود که شما با من بیعت کرده اید (و پیمان بسته اید که) مرا به دشمن تسلیم نکنید و تنها و بی یاور نگذارید. اینک اگر بر این پیمان خود باقی و وفادار باشید، به سعادت و ارزش انسانی خود دست یافته اید؛ زیرا من، حسین فرزند علی (علیه السّلام) او فرزند دختر پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) هستم که جانم با نفوس شما و خانواده ام با خانواده شماست.پس من برای شما الگو هستم (و شما باید از من پیروی کنید و مرا الگوی خود قرار دهید). اما اگر شما این کار را نکردید و با من پیمان شکنی نموده، بیعتم را از گردن خود بردارید، به جانم سوگند این عمل شما نیز بی سابقه نیست؛ زیرا با پدر و برادرم و پسرعمویم مسلم نیز این چنین رفتار کردید. فریب خورده کسی است که فریب شما را بخورد (و به سخن شما اعتماد کند)، شما در به دست آوردن نصیب خود (از اسلام) راه خطا پیموده و سهم و نصیب خود را از دست داده اید؛ پس هرکس پیمان شکنی کند، به ضرر خودش پیمان شکنی کرده است. (فمن نکث فانما ینکث علی نفسه) به زودی خداوند مرا از شما بی نیاز می سازد. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
متن خطبه امام
(قد اتتنی کتبکم وقدمت علی رسلکم بیعتکم انکم لاتسلمونی ولا تخذلونی، فان اتممتم علی بیعتکم تصیبوا رشدکم، فانا الحسین بن علی، و ابن فاطمه بنت رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) نفسی مع انفسکم، و اهلی مع اهلیکم و لکم فی اسوه و ان لم تفعلو و نقضتم عهدکم و خلعتم بیعتی من اعناقکم فلعمری ما هی لکم بنکر لقد فعلتموها به ابی و اخی و ابن عمی مسلم! و المغرور من اغتر بکم، فحظکم اخطاتم، ونصیبکم ضیعنم فمن نکث فانما ینکث علی نفسه و فسیغنی الله عنکم والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته». خوارزمی این سخنان را در قالب نامه ای از امام به بزرگان کوفه نقل کرده است)
حرکت از منزل بیضه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس