منبع مالی حکومت اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکومت ، بسان بسیاری از پدیده های اجتماعی، زاییده، نیاز جامعه بشری است. اسلام ، به این نیاز، اهمیت فراوان داده و تشکیل حکومت را ناگزیر دانسته است.
حکومت اسلامی برای اداره جامعه و انجام مسؤولیت های فراوانی که برعهده دارد، نیاز به پشتوانه مالی دارد.اسلام ، برای برآوردن این نیاز، منابعی را در نظر گرفته که بخشی از آن را انفال : (اراضی موات، اراضی آباد طبیعی، معـادن، جنگـل هـای طبیعـی، بیشـه هـا ونیزارها، دریا ها، آب های معدنی و زیرزمینی، رودخانه های بزرگ، مال مجهول المالک...)، فیء و....تشکیل می دهد و بخشی دیگر را وجوهات شرعیه و....سخن ما، دراین نوشتار، بررسی و پژوهشی است، در باره زکات .
حکم پرداخت زکات
زکات، چه نوع واجب مالی است؟ آیا از منابع مالی حکومت اسلامی است و باید به دولت پرداخت شود، تا از آن راه به مصرف برسد؟یا این که هرکس می تواند، آن را در جاهایی که تعیین شده، هزینه کند.پیش از آن که به نقل دیدگاه ها بپردازیم، یادآوری گونه های مسأله برای روشن شدن بحث، ضروریست:۱.هزینه کردن زکات، در هنگام حاکمیت امام معصوم (ع) و یا شخص عادل.۲.هزینه کردن زکات، در هنگام حاکم نبودن امام معصوم (ع) و یا شخص عادل.در هردو گونه، یا امام (ع) و شخص عادل، خواستار پرداخت زکات، به خود می شوند و یا نمی شوند.در صورتی که خواستار شوند، بیشتر فقهاء برآنند که باید زکات به امام و یا حاکم اسلامی و یا فقیه تحویل شود.و در این صورت، اگر مکلف، زکات مال خود را به مصرف برساند کافی نیست.اما اگر امام، درخواست پرداخت نکند، آیا مردم وظیفه دارند که زکات خود را به امام (ع) و یا حاکم عادل و یا فقیه بپردازند، تا آنان به مصرف برساند؟ یا این که زکات، یک واجب مالی است که شارع مقدس، جای مصرف را مشخص کرده و هرکس زکات بر او واجب شد، خود می تواند آن را در همان جاهای مشخص، هزینه کند.
← دیدگاه ها
کسانی که هزینه کردن زکات را به وسیله مالک و یا وکیل او، جایز می دانند، به دلیل های زیر استناد جسته اند:
← قرآن
...

پیشنهاد کاربران

بپرس