منابع فقه شیعه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از نظر علمای شیعه (به استثنای گروه قلیلی به نام اخباری ها) منابع فقه چهار چیز است: قرآن، سنت، اجماع و عقل که در ذیل به آن پرداخته می شود.
بدون شک، قرآن مجید اولین منبع احکام و مقررات اسلامی است. البته آیات قرآن‏ منحصر به احکام و مقررات عملی نیست. در قرآن، مسائل گوناگونی مطرح شده که تعدادی از آیات آن (در حدود پانصد آیه) متکفّل بیان احکام عملی است و از آن‏ها به عنوان «آیات الاحکام» تعبیر می‏شود.
أئمه اطهار علیهم السلام در بیان احکام شرعی، به ظواهر آیات قرآن استناد می‏کردند و پیروان خود را نیز به استنباط از آن ‏ها تشویق و راهنمایی می‏ نمودند.

سنت‏
...

[ویکی نور] «جامع أحادیث الشیعة» اثر محقق بزرگوار جناب آقای اسماعیل معزی ملایری که با پیشنهاد و نظارت حضرت آیت الله آقا سید حسین بروجردی از مراجع بزرگ تقلید به زبان عربی می باشد.
برخی از کاستی ها و مشکلات کتب معتبر حدیثی موجب شد تا آیت الله بروجردی که همواره به اهمیت علم رجال و شناخت اسناد و جایگاه آن در استنباط فقهی تأکید داشت، طرح این اثر حدیثی را پیشنهاد کند، اثری که در بر دارنده تمام احادیث فقهی و دارای باب بندی مناسب و بدون تکرار و تقطیع باشد.
تجمیع همه روایات فقهی شیعه در جای مناسب و تلفیق اسناد و متون و رتبه بندی و نظم خاص هر حدیث ویژگی عمومی مجلدات گسترده این اثر و هدف اصلی آن است.
در ابتدا قرار بود این کتاب تنها ناظر به احادیث کتاب وسائل الشیعة باشد و با نام تهذیب الوسائل منتشر شود اما در ادامه کار تصمیم گرفته شد که شامل تمام احادیث فقهی شیعه از کتب اربعه و وسائل الشیعه و حتی مستدرک الوسائل و دیگر متون حدیثی باشد.
نام کتاب را آیت الله بروجردی خود برگزید و در ابتدا با استقبال شاگردان ایشان از این طرح، اجرای آن به اهتمام تعدادی از آنها و اشراف و نظارت مستمر خود آیت الله بروجردی آغاز شد اما در جریان کار بسیاری از افراد از ادامه همکاری باز ایستادند و در نهایت باب بندی و کار تألیف و چاپ آن را اسماعیل معزی ملایری به انجام رساند.

پیشنهاد کاربران

بپرس