مصطفی مصباح زاده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مصطفی مصباح زاده فرزند عبدالرحمن مصباح دیوان اوزی در سال ۱۲۸۸ه. ش در شهر شیراز به دنیا آمد؛ پدرش عبدالرحمن نیز از رجال سیاسی بود که حکومت شهرهای عباسی و بندرلنگه را داشت و پس از آن به شیراز نقل مکان نمود.
مصطفی مصباح زاده پس از طی دوران تحصیلات خود در شهرشیراز برای ادامه تحصیلات به تهران آمد و وارد مدرسه عالی حقوق تهران شد. پس از اتمام تحصیلات خود در آنجا برای ادامه درس خود در رشته حقوق به اروپا رفت و دکترای حقوق را از پاریس دریافت نمود.
اعزام به خارج
درباره چگونگی اعزام وی به خارج این طور نقل شده است که: «او مباشری میرزا ابراهیم قوام الملک شیرازی، پدر علی قوام، شوهر اول اشرف را برعهده داشت و هنگامی که قوام الملک تصمیم به اعزام پسرش - علی - برای انجام تحصیلات به خارج از کشور گرفت، مصباح زاده را نیز به عنوان همراه و خدمتگزار او به خارج فرستاد. مصباح زاده و علی قوام مدتی در بیروت تحصیل کردند و سپس برای تکمیل تحصیلات خود به فرانسه رفتند. » مصباح زاده پس از دریافت درجه دکتری به ایران بازگشت و به تدریس در دانشکده حقوق تهران پرداخت و همزمان با آن به قضاوت و وکالت نیز مشغول شد.
تاسیس روزنامه کیهان
در سال ۱۳۲۰ه. ش عبدالرحمن فرامرزی روزنامه کیهان را با کمک مصطفی مصباح زاده تاسیس نمود و فرامرزی صاحب امتیاز آن شد. مصباح زاده نیز سمت سردبیری روزنامه را عهده دار شد.
← طلب کمک مالی از شاه
...

پیشنهاد کاربران

مصطفی مصباح زاده ( ۲۷ آبان ۱۲۸۷ – ۴ آذر ۱۳۸۵ ) بنیان گذار روزنامه کیهان، سناتور و نماینده مجلس شورای ملی بود.
مصطفی مصباح زاده از دانشجویانی بود که دولت ایران در زمان رضا شاه پهلوی برای تحصیل به اروپا فرستاد. او پس از کسب درجه دکتری در رشته حقوق از دانشگاه سوربون پاریس به ایران برگشت و به تدریس در دانشگاه تهران مشغول شد.
...
[مشاهده متن کامل]

مصباح زاده با کمک محمدرضا شاه پهلوی در سال ۱۳۲۱ خورشیدی روزنامه کیهان را بنیان نهاد. برخلاف آن که گاهی گفته می شود کیهان نام خود را از روزنامه فرانسوی لوموند گرفته است، باید یادآور شد که لوموند دو سال بعد از کیهان آغاز به کار کرد ( لوموند در زبان فرانسوی به معنای کیهان است ) .
مصباح زاده در سال ۱۳۲۲ در انتخابات مجلس شورای ملی از حوزه انتخابیه بندرعباس شرکت کرد، اما شکست خورد. علی سهیلی نخست وزیر وقت به استناد تلگرامی که به فرماندار بندرعباس کرده و نوشته بود: «مصباح زاده فراموش نشود» متهم به دخالت به نفع مصباح زاده و علیه او در مجلس شورای ملی اعلام جرم شد که به محاکمه سهیلی در دیوان عالی کشور انجامید. مصباح زاده در دوره بعد موفق شد از بندرعباس به مجلس راه یابد ( دوره پانزدهم ) . در دوره بعد نیز کرسی خود را در مجلس حفظ کرد.
روزنامه کیهان، در دوران سلطنت محمدرضا شاه پهلوی به نوعی بازتاب دهنده مواضع جریان چپ روشنفکر و ملی گرایانه در ایران بود. بعدها مصباح زاده با انتشار چندین نشریه پرطرفدار جنبی به خانواده کیهان، در کنار روزنامه اطلاعات به یکی از دو منبع اصلی مطبوعاتی ایران بدل گردید.
زن روز، کیهان بچه ها و کیهان ورزشی سه مجله پرطرفداری بودند که مؤسسه کیهان در کنار روزنامه سراسری خود به صورت هفتگی منتشر می کرد. انتشار آنها هنوز هم بعد از نیم قرن در کنار این روزنامه ادامه دارد.
با حمایت مصطفی مصباح زاده در سال ۱۳۴۳ خورشیدی، مدرسه عالی روزنامه نگاری در مؤسسه کیهان تأسیس شد. این مدرسه به تدریج در طول چند سال برای اولین بار در ایران به دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی تبدیل شد.
دو سال قبل از سرنگونی حکومت سلطنتی و پیروزی انقلاب و در پی آن استقرار نظام جمهوری اسلامی، مصطفی مصباح زاده از ایران خارج شد و ادارهٔ امور روزنامه را عملاً به پسرش ایرج واگذار کرد.
پس از انقلاب روزنامه کیهان به مصادره دولت انقلابی درآمد، اما مصباح زاده که در آن زمان در شهر لندن سکنی گزیده بود با جمع کردن تعدادی از نویسندگان و روزنامه نگارانی که از کشور گریخته بودند به انتشار روزنامه ای با نام «کیهان در تبعید» که به صورت هفتگی در لندن منتشر می شود اقدام کرد که بعدها به کیهان لندن یا «کیهان سلطنت طلبان» مشهور شد.

مصطفی مصباح زادهمصطفی مصباح زاده
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مصطفی_مصباح‌زاده

بپرس