مصطفی بن حسین تفرشی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تفرشی، مصطفی بن حسین، رجالی و اصولی و فقیه امامی در سده دهم و یازدهم است.
سید میر مصطفی بن حسین حسینی تفرشی ( متوفای بعد از سال ۱۰۴۴ق) آقا بزرگ می نویسد او در سال ۱۰۴۴ زنده بوده است. یکی از اکابر علمای شیعه در قرن یازدهم و از مبرزترین شاگردان شیخ عبدالله تستری و محقق کرکی بوده است.مرحوم میرزا محمد اردبیلی درباره وی فرموده است: «او سید اجل، جلیل القدر، رفیع الشأن عظیم المنزله، فاضل کامل است و مقام وی بالاتر از آن است که بتوان او را توصیف کرد». مرحوم میرزا عبدالله افندی گفته است: «وی عالم محقق و ثقه و فاضل است»
تولد
شرح حال، سال و محل تولد او در منابع نیامده است.
اساتید
گفته اند که وی با دانشمندانی چون شیخ محمدتقی مجلسی، شیخ بهاءالدین عاملی و میرزا محمد رجالی استرآبادی معاصر بوده و از آنان حدیث نقل کرده است.
← استاد اجازه
...

[ویکی شیعه] مصطفی بن حسین تَفْرِشی، عالم رجالی سده ۱۰ و ۱۱ قمری، نویسنده کتاب نقد الرجال و از شاگردان ملا عبدالله شوشتری است. او در نقد الرجال رویکردی انتقادی به دیدگاه های مختلف داشته و تلاش کرده آراء مختلف را به صورت منظم و جامع و کوتاه گرد آورد. تفرشی از سوی علمای دوره های بعد، برای دقت علمی و دانش فراوان ستایش شده است.
در نوشته های تذکره نویسان، اطلاعات محدودی درباره او در دسترس است؛ می گویند: نسب تفرشی از طریق حسن افطس، به امام زین العابدین(ع) می رسد. خوانساری نیز محتمل دانسته است که وی از عموزادگان فیض الله بن عبدالقاهر حسینی، فقیه و متکلم رجالی باشد.
تاریخ ولادت و درگذشت تفرشی نیز ثبت نشده است. تنها بر اساس برخی شواهد موجود می توان تاحدودی زمان حیات وی را مشخص کرد. در ۱۰۴۴ق/۱۶۳۴م که ملا مراد تفرشی، التعلیقة السجادیة را به پایان برد، او را با عبارت « ایده الله» دعا کرده که نشان می دهد تفرشی هنوز در قید حیات بوده است. تفرشی خود گزارش می کند که عبدالعالی بن علی کرکی (درگذشت ۹۹۳ق/۱۵۸۵م) را درک کرده است. همچنین می گوید: کتاب نقد الرجال را در ۱۰۱۵ق/۱۶۰۶م به پایان رسانده است. ملا عبدالله شوشتری در متن اجازه نامه اش به تفرشی در ۱۰۲۰ق/۱۶۱۱م، از او با الفاظی یاد کرده که نشان می دهد آن زمان تفرشی جوان بوده است، از جمع این قرائن می توان تاریخ زندگی او را از حدود سال های دهۀ ۹۸۰ق/۱۵۷۰م تا حدود سال های دهه ۱۰۵۰ق/۱۶۴۰م دانست.

پیشنهاد کاربران

بپرس