مصاحف عثمانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مصاحف عثمانی، مصاحف تهیه شده توسط خلیفه سوم را می گویند.
به منظور پایان دادن به اختلافات میان مصاحف و نیز اختلاف قاریان در چگونگی قرائت و ضبط کلمات، مصحف هایی به دستور عثمان تهیه و به بلاد اسلامی فرستاده شد تا ملاک و معیاری برای سایر مصاحف باشد. از این رو به «مصاحف عثمانی» و « مصحف امام » شهرت یافتند.
تاریخ کتابت
تاریخ دقیق کتابت این مصحف ها معلوم نیست؛ ولی آن چه مسلم است، این مصاحف میان سال های ۲۵ -۳۰ ق نوشته شده اند.عثمان همراه هر یک از مصاحف-که به بلاد معروف می فرستاد- شخصی را که حافظ قرآن بود، و قرائت او با گونه قرائت مصحف هماهنگی داشت گسیل می کرد، و یا شخص خاصی را در همان بلاد برای قرائت مصحف، معین می کرد. لذا زید بن ثابت را مقرئ مصحف مدنی ، عبدالله بن سائب را مقرئ مصحف مکی ، مغیرة بن شهاب را مقرئ مصحف شامی ، ابوعبدالرحمن سلمی را مقرئ مصحف کوفی ، و عامر بن عبدالقیس را مقرئ مصحف بصری قرار داد.
مهم ترین ویژگی های مصاحف عثمانی
۱. همانند سایر مصاحف صحابه ، سور طوال (بلند) مقدم بر سور قصار (کوتاه) و به ترتیب کنونی قرآن مجید بوده است؛۲. فاقد هرگونه علامت، اعراب و نقطه گذاری برای تعیین نوع حرف و حرکت آن و همچنین فاقد هرگونه علامتی دال بر تقسیمات قرآن بوده اند؛۳. غلط های املایی و ناهمگونی کلمات در رسم الخط آنها وجود داشت.
مصاحف عثمانی در حال حاضر
...

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

بپرس