مسائل قاعده تحذیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در جنب این قاعده تحذیر مسائلی مطرح می شود که برخی از فقها از جمله صاحب جواهر متعرض آن شده اند.
اگر شخص هنگام عبور از میدان تیراندازی همراه خود بچه غیر ممیزی را ببرد و آن بچه مورد اصابت قرار گیرد، رامی ضامن نیست، بلکه کسی که بچه را به میدان آورده ضامن است؛ چون او بچه را در معرض تلف قرار داده است؛ به طوری که می توان گفت بچه بالمباشره مورد تلف قرار گرفته است؛ درست مانند کسی که شخص دیگری را در چاه می اندازد. مرحوم محقق در اینکه ضمان به عهدۀ کسی که بچه را به میدان تیر آورده است باشد، تردید دارد. این تردید موافق قواعد است و بر همین اساس فخر المحققین فرموده است که در این مورد ضمان به عهدۀ عاقله است. صاحب جواهر این فرع را از مصادیق مباشرت و تسبیب در قتل دانسته، مباشر را مقدم در مسئولیت می داند. بنابراین، ایشان آورندۀ بچه را به میدان تیر، مسئول و ضامن می داند.
مسالۀ دوم
مطلبی است که از محکمی تحریر علامه نقل شده است به این نحو که اگر انسان بالغی، انسان بالغ دیگر را در معرض تیر قرار بدهد، حکمش مانند فرع قبل است.
مسالۀ سوم
اگر بچه غیر ممیزی در میدان تیر آمد و مورد هدف قرار گرفت، ضمان به عهدۀ رامی است چه « حذار » گفته باشد و چه نگفته باشد؛ زیرا به تعبیر فاضل هندی در کشف اللثام، بچه غیر ممیز حذار را نمی فهمد تا اگر حذار و هشدار داده شد، ضمان از عهدۀ رامی برداشته شود.
نقد و بررسی یک رای
...

پیشنهاد کاربران

بپرس