مرز تاجیکستان–ازبکستان

دانشنامه عمومی

مرز تاجیکستان–ازبکستان یک مرز بین المللی میان تاجیکستان و ازبکستان یا۱٬۳۱۲ کیلومتر ( ۸۱۵ مایل ) طول است. این مرز از نقطه مرزی سه گانه با قرقیزستان تا نقطه مرزی سه گانه با افغانستان ادامه دارد. [ ۱]
در امتداد این مرز یک منطقه درون بوم به نام سروک دارد که منطقه ای طولانی و نازک از قلمرو تاجیکستان در ازبکستان است. این منطقه در شمال شهر پونوک تاجیکستان قرار دارد.
روسیه در سده نوزدهم با الحاق خانات مستقل خوقند و خیوه و امارت بخارا آسیای میانه را فتح کرد. پس از اینکه کمونیست ها در سال ۱۹۱۷ قدرت را به دست گرفتند و اتحاد جماهیر شوروی را ایجاد کردند، تصمیم گرفته شد آسیای میانه را در فرآیندی به نام تحدید مرز ملی ( یا NTD ) به جمهوری های قومی تقسیم کند. این مطابق با تئوری کمونیستی که ناسیونالیسم را گامی ضروری در مسیر رسیدن به جامعه کمونیستی می دانست و تعریف جوزف استالین از ملت به عنوان «جامعه ای از مردم با سابقه تاریخی و باثبات که بر اساس زبان، قلمرو، زندگی اقتصادی و ساختار روانی مشترک شکل گرفته که در یک فرهنگ مشترک تجلی یافته است بود.
تحدید مرز ملی بیشتر یک نمونه از گزاره معروف تفرقه بینداز و حکومت کن بود و به عبارتی تلاش عمدی ماکیاولیستی توسط استالین برای حفظ هژمونی شوروی بر منطقه با تقسیم مصنوعی ساکنان آن به کشورهای جداگانه و با ترسیم عمدی مرزها به گونه ای که اقلیت ها را در درون کشور خود رها می کند، به تصویر کشیده می شود. [ ۲] اگرچه شوروی در واقع نگران تهدید احتمالی ناسیونالیسم پان ترکیستی بود. [ ۳] برای نمونه جنبش باسماچی در دهه ۱۹۲۰ که تصویر بسیار ظریف تری از آنچه به نظر می رسید، ارائه داد. [ ۴] [ ۵] [ ۶]
هدف شوروی ایجاد جمهوری های همگن قومی بود، با این حال بسیاری از مناطق از نظر قومی مختلط بودند ( مثلاً دره فرغانه ) و اغلب ثابت می شد که برچسب قومی «صحیح» به برخی از مردمان ( مثلاً سارت ها که ترکیبی از تاجیک ها و ازبک ها بودند یا قبایل ترکمن/ازبک در امتداد آمودریا ) کار ساده ای نیست. [ ۷] [ ۸] نخبگان ملی و محلی به شدت دربارهٔ مردم خود استدلال می کردند ( و در بسیاری موارد اغراق می کردند ) و شوروی اغلب مجبور می شد بین آن ها قضاوت کند، که بیشتر نبود دانش تخصصی و کمبود داده های قوم نگاری دقیق یا به روز در مورد منطقه مانع کار می شد. [ ۷] [ ۹] علاوه بر این، NTD همچنین با هدف ایجاد نهادهای «بادوام»، با موضوعات اقتصادی، جغرافیایی، کشاورزی و زیرساختی نیز در نظر گرفته شده و غالباً بر آن دسته از قومیت ها غلبه می کرد. [ ۱۰] [ ۱۱] تلاش برای ایجاد تعادل میان این اهداف متناقض در چارچوب کلی ناسیونالیستی بسیار دشوار و اغلب غیرممکن بود، که منجر به ترسیم مرزهای اغلب پیچیده، مناطق تحت محاصره متعدد و ایجاد اجتناب ناپذیر اقلیت های بزرگی شد که در نهایت در جمهوری «اشتباه» زندگی کردند. علاوه بر این، شوروی هرگز قصد نداشت که این مرزها مانند امروز به مرزهای بین المللی تبدیل شوند.
عکس مرز تاجیکستان–ازبکستانعکس مرز تاجیکستان–ازبکستانعکس مرز تاجیکستان–ازبکستان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس