مرتاض

/mortAz/

مترادف مرتاض: ریاضت کش، زهدگرا

برابر پارسی: رنج کش

معنی انگلیسی:
ascetic, fakir, yogi, (indian) fakir

لغت نامه دهخدا

مرتاض. [ م ُ ] ( ع ص ، اِ ) کره اسب رام. || ریاضت کننده و صاحب ریاضت. ( غیاث اللغات ). ریاضت کشنده. که برای تصفیه و تهذیب نفس ریاضت کشد و تحمل سختی ها کند. || اسب توسنی که به رایضی دهند : تعلیم رایض در دقایق ریاضت بهیه را مرتاض می گرداند. ( سندبادنامه ص 54 ). || رام. مطیع. منقاد : پس صاحب خلوت باید موضعی اختیار کند که همی از محسوسات ظاهر و باطن شاغلی نباشد و قوای حیوانی را مرتاض گرداند. ( اوصاف الاشراف ، از فرهنگ فارسی معین ). || فرهخته. ورزیده. آمخته : به آداب سیف و سنان مرتاض گشته. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 397 ). و غرض نه مجرد شکار باشد بلک تا بر آن معتاد و مرتاض باشند. ( جهانگشای جوینی ). ریاضت شده و ریاضت دیده. ( از متن اللغة ) ( از اقرب الموارد ). نعت است از ارتیاض. رجوع به ارتیاض شود.

فرهنگ فارسی

ریاضت کش، ریاضت کشیده، کسی که برای تهذیب نفس ریاضت بکشد
( اسم ) ۱- کره اسب تابع شونده . ۲- آنکه رایاضت کشد ( برای تهذیب نفس ) . توضیح در عربی قدیم فقط به معنی اول آمده .

فرهنگ معین

(مُ ) [ ع . ] (اِفا. ) ریاضت کش ، ریاضت کشیده .

فرهنگ عمید

۱. کسی که برای تهذیب نفس ریاضت بکشد.
۲. (صفت ) [قدیمی] ریاضت کش.

دانشنامه عمومی

مرتاض که به زبان سانسکریت به آن سادو می گویند به معنی «انسان مقدس» است، [ ۱] با اینکه بیشتر مرتاض ها یوگی هستند، اما همهٔ یوگیان، مرتاض نیستند. عرفا سخت بر ریاضت خود تلاش میکنند و تا به درجات بالا برسند به چرخه شکنی ( آزادسازی ) مرحلهٔ آخر یا چهارم زندگی دست یابند. آن ها این کار را از راه مراقبات و عبادت های باری انجام می دهند. عرفا معمولاً لباس هایی به رنگ زعفران می پوشند این رنگ لباس نمادی است از چشم پوشی آن ها از دنیا. زنان نیز می توانند عارف شوند که در این صورت به آن ها سادوی گفته می شود.
عبارت سانسکریت سادو ( به معنی مرد خوب ) و سادوی ( به معنی زن خوب ) به افرادی گفته می شود که گونه ای از زندگی را انتخاب کرده اند که در طی آن از اجتماع فاصله می گیرند و بر روی تلاش های معنوی خود تمرکز می کنند. [ ۲]
واژهٔ ساد ( sādh ) به معنی ریشه است و در کل به معنی رسیدن به اهداف شخصی یا رسیدن به چیرگی است. [ ۳]
در جهان ۴ تا ۵ میلیون مرتاض وجود دارد این افراد برای هم کیشانشان به شدت مقدس دانسته می شوند[ ۴] و چنین فرض می شود که تلخی و سختی که آن ها تحمل می کنند کمک می کند تا کارمای آن ها سوخته شود. از این رو آن ها بر این باورند که آن ها به اجتماع سود می رسانند و مورد حمایت ( مالی ) برخی مردم اند.
مرتاض هایی وجود دارند که برهنه اند که به آن ها دیگامبارا یا آسمان جُل گفته می شود به معنی کسی که سرپناهش آسمان است. این مرتاض ها موهایی ضخیم بر سر دارند ( مو به صورت بافت هایی به هم پیچیده می شود و بالا قرار می گیرد ) . مرتاض های آگوری ادعا می کنند که همنشین اشباح اند و برای حرکت در مسیر مقدسشان در گورستان ها زندگی می کنند. فرهنگ هندی معتقد است که بینهایت راه برای رسیدن به خدا وجود دارد به همین دلیل است که این گونه زندگی مرتاض ها همچنان وجود دارد.
برخی مرتاض ها به شدت بر ریاضت و سختی به خود تمرکز دارند در حالی که برخی دیگر تنها به عبادت، سرودخوانی و مراقبه می پردازند. در دنیای مرتاض ها دو فرقهٔ اصلی وجود دارد: شیواپرستی که ریاضت های خود را به شیوا هدیه می کنند و مرتاض های ویشنوپرستی که عبادت های خود را به ویشنو و/یا تجسم های زمینی او مانند راما و کریشنا هدیه می کنند. شمار کمی از مرتاض ها هم شاکتی پرست اند که خود را وقف شاکتی می کنند. البته شمار فرقه ها و زیرفرقه ها بسیار زیاد است که نشان از فلسفه های گوناگون آن ها از زندگی دارد.
عکس مرتاضعکس مرتاضعکس مرتاضعکس مرتاضعکس مرتاضعکس مرتاض
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

ascetic (اسم)
مرتاض، زاهد، راهب، عابد، تارک دنیا

ascetic (صفت)
مرتاض، زاهدانه، ریاضت کش

abstemious (صفت)
پرهیزگار، مرتاض، پرهیزکار، ممسک در خورد و نوش و لذات

فارسی به عربی

زاهد , معتدل

پیشنهاد کاربران

مرتاض: کسی که از روی آموزشی که دیده با محدود کردن نیازهایش در حد بخور و نمیر چه در میان مردم و چه فردى، با دوری گزینی از لذت های مادی، نیایش ها و حرکات ویژه ای انجام می دهد تا به کمالات اخلاقی دست یابد.
...
[مشاهده متن کامل]

( https://www. cnrtl. fr/definition/ascete )
همتای پارسی این واژه ی عربی، این است: جاتین jātin ( سنسکریت: jatin ) .

snake charmer
معنی دقیقش این میشه بزرگوار
ریاضت کشیده، سختی چشیده جهت تهذیب نفس برای رسیدن به قدرت ماورایی، انسانی و . . .
چون اگر این قیود آورده نشه؛ با ریاضت صحیح در اسلام شما تفکیک قائل نشدید. ما در عرفان اسلامی و یا مکتب تشیع هم تهذیب داریم اما تهذیب برای رسیدن به قدرت نیست، برای رسیدن به ماورا صرف نیست، بلکه اون نهایت رو در نظر میگیرد. . یعنی فنا فی الله. . یعنی خدا که البته دربطن این، هم قدرت است هم متافیزیک هست هم قدرت ماورایی هست و هم اون اصل و اساس که خداست.
...
[مشاهده متن کامل]

کسی که تمرکز زیادی در حد صددرصد داره و آگاهانه فکر و احساس میکنه میگن مرتاض
کسی که قدرت و استعداد درونش رو شکوفا میکنه میگن مرتاض
کسی که ریاضت روحی ذهنی و جمسی میکشه
کسی که سختی و مشقت مقدسی رو متحمل میشه
یوگی، ریاضت کش، زهدگرا
یوگی
این واژه تازى ( اربى ) ست و برابر پارسى آن اینهاست: گاتیتْرْ Gatitr ( سانسکریت: گْهَتیتْرْ : مرتاض ، تهذیب گر ، ریاضت کش ) تاپاسوین Tapasvin ( سانسکریت : تَپَسْوین : مرتاض ، ریاضت کش ) ، کوشورز Kushvarz ( پارسى: مرتاض، مجاهد، جهد و ریاضت کننده ) گاتیترى Gatitri
...
[مشاهده متن کامل]

: ریاضت، مجاهدت ، جهد کوشورزى Kushvarzi : ریاضت ، جهد

بپرس