محمود سامی بارودی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بارودی ، محمود سامی حیات از سال ۱۲۵۵ تا ۱۳۲۲ هجری قمری از شعرا، و سیاست مدار معاصر عرب بوده است؛ در این مقاله شناخت اجمالی از بارودی و مناصب وی در دوران حیات، سپس به احوالات شعری و تخصص او در فنون شعری پرداخته می شود.
بارودی ، محمود سامی (۱۲۵۵-۱۳۲۲ق /۱۸۳۹-۱۹۰۴م ) شاعر، و سیاستمدار معاصر عرب بوده است. وی در قاهره در خانواده ای چرکسی و منسوب به ممالیک مصر متولد شد. یکی از نیاکان او ملتزم (اجاره دار) قصبه ایتای بارود از توابع بحیره (ولایتی در مصر سفلی ) بود و نسبت بارودی وی برخاسته از همین جاست . پدر بارودی ، حسن حسنی بیک ، در روزگار محمدعلی پاشا (حکومت ۱۲۲۰- ۱۲۶۴ق /۱۸۰۵- ۱۸۴۸م )، یکی از فرماندهان عالی رتبه توپخانه بود که بعدها «مدیر» (مسئول اداره «مدیریه »، از تقسیمات کشوری ِ مصر) دُنْقُله و بربر در سودان شد. بارودی در ۷ سالگی پدر خود را از دست داد و تا ۱۲سالگی چون دیگر فرزندان خانواده های مرفه ، قرآن و مقدمات فقه و حساب و تاریخ و شعر را درخانه نزد معلمان خصوصی آموخت . وی زبان و ادبیات عرب را نزد شیخ حسن مرصفی فرا گرفت سپس در ۱۲۶۷ق /۱۸۵۰م پس از اتمام تحصیلات ابتدایی چون دیگر چراکسه و ترکان و فرزندان طبقه حاکم وارد مدرسه نظام شد در این اثنا به مطالعه شعر کلاسیک نیز پرداخت .
دریافت درجه سرگروهبانی
در ۱۲۷۱ق /۱۸۵۴م در زمان حکومت سعید پاشا (۱۲۷۰-۱۲۸۰ق /۱۸۵۴-۱۸۶۳م )، با رتبه باشجاویش (سرگروهبان ) از مدرسه نظام فارغ التحصیل گردید، اما در آن زمان روح حماسه فسرده ، و صحنه های جنگ از پرچم های مصر تهی شده بود؛ از این رو، وی که امید داشت از طریق نظامی گری به آرزوهای بزرگ دست یابد و چون نیاکانش در میادین جنگ کسب افتخار کند، نومید شد و ناچار به مطالعه روی آورد و استعداد شاعری خود را با میراث شعر کهن ، به ویژه آنچه در باب حماسه و فخر بود، پرورش داد. او بدون توجه به آنانکه سرودن شعر را برای وی که از طبقه ای صاحب مقام بود، عیب می دانستند، به تصویر صحنه های پیکار و ستایش قهرمانان پرداخت و در این امر از شاعران کلاسیک تقلید کرد. او شعر را به شرط آنکه ابزاری برای ستایش و نکوهش نباشد، زیوری برای انسان می دانست .
منشی وزارت امور خارجه
بارودی سرانجام نتوانست در مصر بماند، از این رو، به استانبول رفت و به عنوان منشی وارد وزارت امور خارجه شد و در آن جا زبان و ادبیات ترکی و فارسی را نیک فرا گرفت و علاوه بر عربی ، به فارسی و ترکی نیز شعر سرود. پس از سفر اسماعیل پاشا (ه م ) به استانبول که به منظور سپاسگزاری از سلطان عثمانی صورت پذیرفت ، بارودی به او پیوست و همراه وی به مصر بازگشت . بازگشت او به مصر در حقیقت شروع بخش دوم از زندگی ، و دوران تحقق آرزوها و آمال او بود.
درجه سرگردی و سرهنگی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس