محمد شجاعی زنجانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیت الله محمد شجاعی زنجانی، روحانی شیعه، استاد اخلاق و نویسنده کتاب های اخلاقی و عقیدتی بود. او مدتی نیز نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی بود ولی استعفا کرد.
زنجان، به سال ۱۳۱۹ هجری شمسی مردی آورد که فرشته علم در لحظه ولادت آهنگ فرود آمدن بر قلب او کرد و بال های خود را بر چشمان او سایید. حضرت آیت الله محمد شجاعی در سال ۱۳۱۹ هجری شمسی در زنجان دیده به هستی باز کردند. ایشان نیز، چون عضوی از منظومه خورشیدی عالمان، در همان آغاز طفولیت، آثار استادی و فرزانگی بر چهره داشت و چشم های باطن بین را به فردایی درخشنده در عرصه ایمان و اجتهاد و مجاهده نوید می داد.تحصیلات ابتدایی را در زادگاه به سرانجام رساند و پس از آن بی درنگ، به سال ۱۳۳۱ هجری شمسی، راه اکتساب علوم آل محمد (صلوات اله علیهم اجمعین) را در حوزه علمیه زنجان در پیش گرفت. مقدمات حوزوی و نیز … در همانجا آموخت و از لمعات آن توشه های نور برگرفت و برای شناخت قوانین اصول فقه، کتاب قوانین در اصول را آموخت و سپس آموختن منظومتین مرحوم سبزواری را بابی برای ورود به کهکشان زیبای حکمت الهی قرار داد.
هجرت به قم
حضرت آیت الله استاد محمد شجاعی به سال ۱۳۳۵ هجری شمسی، از گوشه های حجرات حوزه علمیه زنجان، به سرزمین دانش و تقوا، قم، هجرت کردند ـ سرزمینی که آشنایی با بزرگان عرصه علم و اجتهاد و فلسفه و عرفان و استفاده از آنان از مهم ترین برکات آن بود. در همانجا رسایل آموخت و رسالت علم اندوزی را به کمال رساند. مکاسب فرا گرفت و تقوا و دانش کسب کرد و کفایه را در خود به کفایت به اندکی از زندگی دنیا بدل ساخت.
اساتید
آنگاه از درواز های متون نوشته شده خارج گردید و خود را به باب شهر درس خارج از اصول فقه فقیهی اصولی و عارفی فیلسوف، حضرت امام خمینی(رحمة الله علیه)، رساند تا او را به اصولی ترین مبانی علم اصول فقه رهنمون گرداند و هم فروع را نزد وی روشن و آشکار سازد.همزمان، تلمند در محضر فقهی حضرت آیت اللة العظمی محقق داماد (رحمة الله علیه) و شرکت در درس خارج فقه ایشان راه استنباط احکام شرعی و اجتهاد را برای او هموار نمود.علاوه بر این بهره های مقطعی ایشان از درس های خارج فقه و اصول برخی از آیات عظام چون ابرهای عابر بهاری او را نه سیراب، بلکه غرق در فراوانی فهم نمود. اما بهره هایی که از مائده آسمانی حضرت علامه طباطبایی (رحمة الله علیه) برگرفت، غذای روح سالیان او را رقم زد و او را به شاگرد ممتاز و مخصوص علامه طباطبایی رضوان اله علیه بدل ساخت. آموختن فلسفه، شفا یافتن از حکمت الهی سینوی در درس شفا و سفر از خویش به خدا، همراه با خلق، در درس اسفار صدرا با حضور در کلاس های درس عمومی، و بهره مندی از خلوت آکنده از اسرار درس های خصوصی حضرت علامه (رحمة الله علیه) گوشه هایی از این خوشه چینی معنوی از بوستان علم و حکمت بود.ارتباط علمی و معنوی تنگاتنگ میان استادی علامه و شاگردی عالم، او را در شمار نزدیکان حضرت طباطبایی در آورده بود تا آنجا که همه رساله های دست نویس علامه را که مزین به دستخط نورانی ایشان بود و استنساخ آن ها را به بعضی از شاگردانشان اجازه می دادند، استنساخ نمود و این افتخار را هم نصیب خود داشت. به هر حال، بهره مندی استاد حضرت آیت الله شجاعی از سایه پرمهر و پرخیز استادی وارسته و واصل چون حضرت علامه طباطبایی حقیقتی است که آثار و برکات آن همچنان در دل و جان ایشان جاری است.گواه ارادت و لطف متقابل او و علامه (رحمة الله علیه) همین بس زمانی، با درگذشت پدر بزرگوار استاد (آیت الله شجاعی) که علامه طباطبایی به منظور مسافرت تابستانی به زنجان عزیمت نموده و ایامی را در این شهر اقامت می کنند، از درگذشت پدر ایشان مطلع می کردند، و به دیدار و تسلیت شاگردی می شتابند و منزل پدری ایشان را به نور حضور خویش منور می نمایند. به همین دلیل، سال ها بعد که قرار بود منزل پدری حضرت آیت الله شجاعی برای مرمت و بازسازی تخریب گردد، به یمن همین خاطره تابناک و ارزشمند، با اکراه تمام، تخریب آن اتاق نورانی را به اطرافیان اجازت فرمودند.
زی طلبگی
...

[ویکی شیعه] محمد شجاعی زنجانی (۱۳۲۰- ۱۳۹۴ش) روحانی شیعه، استاد اخلاق و نویسنده کتاب های اخلاقی و عقیدتی. درس های اخلاق شجاعی از رادیو معارف و نیز رادیو قرآن جمهوری اسلامی ایران پخش می شد. او مدتی نیز نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی بود ولی استعفا کرد.
محمد شجاعی در سال ۱۳۲۰ شمسی در زنجان به دنیا آمد. در سال ۱۳۳۱ به حوزه علمیه زنجان و در سال ۱۳۳۵ به حوزه علمیه قم رفت. در سال ۱۳۴۶ بعد از درگذشت پدرش به زنجان بازگشت. او در زنجان مشغول امور دینی بود و جلسات اخلاقی نیز برگزار می کرد. شجاعی از مخالفان نظام سلطنتی پهلوی محسوب می شد و با آن مبارزه می کرد. به همین دلیل بازداشت، شکنجه و به مدت ده ماه زندانی شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به نمایندگی مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی انتخاب شد. او در سال ۱۳۶۰ به علت کسالت های جسمی و برخی اختلافات سیاسی در زنجان از مجلس استعفا کرد و فعالیت های سیاسی را نیز کنار گذاشت و در تهران به تدریس و سخنرانی مشغول شد.
در مدت سکونت در تهران نیز جلسات عمومی و نیز درس های تفسیری و اخلافی داشت. برخی از جلسات سخنرانی و درس های او از رادیو معارف جمهوری اسلامی ایران و نیز رادیو قرآن جمهوری اسلامی ایران پخش شده است. وی در روز ۷ دی ماه ۱۳۹۴ش مصادف با ۱۶ ربیع الاول ۱۴۳۷ قمری درگذشت. و در حرم حضرت معصومه در قم دفن شد. آیت الله سید علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران درگذشت او را تسلیت گفت.

پیشنهاد کاربران

بپرس