محمد ساعد مراغه ای

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد ساعد مراغه ای از خانواده ای باسواد بود که برای ادامه تحصیل به کشورهای اروپایی رفت و از منصب سفیر و وزارت خارجه و حکمران ارومیه و نخست وزیری گرفته تا آخرش که نماینده آذربایجان غربی در مجلس سنا بود.
"محمد ساعد مراغه ای" (ساعد الوزاره) در سال ۱۲۶۰ش. در تفلیس متولد شد وی فرزند "محمدکاظم قاضی" است پدر و جدّش از قضات عالی رتبه «آذربایجان» بودند؛ به همین سبب، نام خانوادگی قاضی را انتخاب کردند. آن گونه که خودش می گوید، پدرش، افزون بر قضاوت، بنّای خوبی ـ در حد یک معمار ـ نیز بوده است مادر ساعد، «کُرد» و با سواد بود که گفته می شود، معلم خانگی خانواده ارفع الدوله بوده است
دوران تحصیلات
محمد از پنج سالگی تحصیلات خود را در «تفلیس» در مدرسه "شیخ الاسلام" آغاز کرد و به فراگیری زبان های ترکی، عربی و فارسی مشغول شد. سپس وارد مدرسه متوسطه شد و شوق زیادی به علوم ریاضیات و شیمی نشان داد. او از همان ابتدا برای تحصیل در رشته پزشکی تصمیم گرفت.
ادامه تحصیل در سوئیس
هنگام تحصیل در دوره متوسطه، روسی را نیز به خوبی آموخت و در ۱۶سالگی برای ادامه تحصیل به «روسیه» رفت؛ ولی محیط روسیه را با افکار و عقایدش منطبق ندید؛ از این رو با اجازه پدر، کشور «سوئیس» را برای ادامه تحصیل برگزید؛ ولی ناگهان از تحصیل در رشته پزشکی منصرف شد و در مدرسه حقوق و علوم سیاسی ثبت نام کرد
مأموریت در خارج از کشور
...

پیشنهاد کاربران

محمد ساعد مراغه ای ( زاده ۸ اردیبهشت ۱۲۶۰ در تفلیس – درگذشته ۱۰ آبان ۱۳۵۲ در تهران ) ، ملقب به ساعدالوزراء سیاستمدار ایرانی و دو دوره نخست وزیر ایران در زمان محمدرضاشاه پهلوی بود.
محمد ساعد مراغه ای، فرزند شیخ احمد قاضی زاده، در ۱۲۵۹ خورشیدی در تفلیس زاده شد. در کودکی به همراه پدرش در قفقاز به سر برد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مراغه و قفقاز به انجام رسانید. در سن پترزبورگ به ادامهٔ تحصیل پرداخت و سپس عازم سوئیس شد و در دانشگاه لوزان به تحصیل پرداخت. وی در کنار فارسی به زبان های ترکی، عربی، روسی، آلمانی و فرانسوی آشنایی کامل داشت.
...
[مشاهده متن کامل]

روایت مظفر بقائی: وی می گوید ساعد الملک به سفیری ایران در تفلیس در عهد ناصری ( حدود ۱۸۶۵ ) منسوب شده آشپزباشی خود صمد آقا را به همراه خود می برد که محمد فرزند این صمد آقا نیز همراه می شود و در تفلیس تحصیل می کند. بعدها پرنس ارفع جای ساعدالملک را می گیرد و محمد نیز از لقب ساعد استفاده می کند. زمانی که پرنس ارفع به استانبول منتقل می شود محمد ساعد را با خود می برد که بعدها جانشین پرنس ارفع می شود.
بعد از بازگشت به ایران وارد خدمت در وزارت امور خارجه شد. تا سال ۱۳۰۰ در شهرهای مختلف قفقاز با سمت کارمند و نایب کنسول و کنسول مشغول خدمت بود و پس از آن به عنوان کنسول ایران در آنکارا مأمور شد. مأموریت ساعد در ترکیه یازده سال به طول انجامید و غالباً مستشار یا کاردار سفارت بود.
محمد ساعد در سال ۱۳۱۱ به ایران بازگشت و با سمت والی به آذربایجان رفت. نزدیک به دو سال در این سمت بود. پس از آن در سمت های مختلف در وزارت خارجه خدمت کرد. در ۱۳۱۶ با سمت وزیر مختاری ایران به ایتالیا رفت، و در فروردین ۱۳۱۷ سفیر کبیر ایران در شوروی شد و تا اسفند ۱۳۲۰ در آنجا ماند.
در شهریور ۱۳۲۰ هنگام اشغال ایران به دست نیروهای شوروی و انگلیس، ساعد در مسکو بود و در شب ۳ شهریور ۱۳۲۰ مولوتف وزیر خارجه شوروی او را احضار کرد و حملهٔ قوای کشور خود را به ایران به اطلاع او رساند. در ۱ بهمن ۱۳۲۰ در تهران اعلام شد که محمد ساعد سفیر ایران در اتحاد جماهیر شوروی به محل مأموریت خود بازگشت و سال ها بعد معلوم شد که ساعد در انعقاد پیمان سه گانه که در زمستان ۱۳۲۰ در تهران به تصویب مجلس رسید نقش عمده ای داشته و با همکاری سفرای انگلیس، آمریکا و مولوتف، زمینه آن در مسکو فراهم آمده بوده است.

محمد ساعد مراغه ایمحمد ساعد مراغه ای
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمد_ساعد_مراغه‌ای

بپرس