محمد بن یوسف بنا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بنّا، محمد بن یوسف، از محدّثان و صوفیان اصفهان در قرن سوم هجری بود.
نام کامل او را محمد بن یوسف بن معدان بن یزید الثقفی و کنیه اش را ابوعبدالله آورده اند. تاریخ ولادت بنّا معلوم نیست. وی نخستین کسی است که در اصفهان صوفی نامیده شد. علی بن سهل اصفهانی ، صوفی معروف اصفهان، از اصحاب اوست و صوفیان دیگر اصفهانی در قرنهای سوم و چهارم از پیروان او به شمار می آیند. وی جدّ مادری پدر ابونعیم اصفهانی بوده است عبدالله بن محمد بن حیان معروف به ابوشیخ (۲۷۴ـ ۳۶۹) مورخ مشهور، همراه پدرش او را بارها دیده بوده است و در کتاب طبقات المحدثین باصبهان او را مستجاب الدعوه خوانده و سخنانی از او نقل کرده است. ابومنصور اصفهانی نیز خود را در تصوّف پیرومکتب وی می داند. خواجه عبدالله انصاری او را پیرو مذهب احمدبن حنبل دانسته است.

مشایخ
بنّا در جوانی به جمع آوری و کتابت حدیث مایل شد و علاوه بر مشایخ اصفهان با مشایخ شهرهای دیگر از جمله شام و بصره نیز ملاقات کرد. عدة مشایخ او را تا ششصد تن ذکر کرده اند. سپس به تصوف روی آورد و در ۲۴۵ راهی مکه شد. در این هنگام وی هنوز جوان بود. در یکی از سفرهایش همراه ابوتراب نخشبی بوده و گفته اند که فتح موصلی (متوفی ۲۲۵) را نیز ملاقات کرده است.

امرار معاش
محمد بن یوسف مانند ملامتیان نیشابور و پاره ای از صوفیان به کسب معتقد بود و از راه بنّایی امرار معاش می کرد و به همین دلیل بنّا خوانده شده است. روزها بنّایی می کرد و چنان که گفته اند شبها تا صبح در کوهی نزدیک اصفهان به عبادت می پرداخت و از خدا طلب معرفت می کرد.

وفات
...

پیشنهاد کاربران

بپرس