مجموعه اثار قلمی شهید تبریزی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مجموعه آثار قلمی شهید تبریزی (کتاب). مجموعه آثار قلمی شادروان ثقه الاسلام شهید تبریزی به کوشش نصرت الله فتحی که به زبان فارسی پیرامون مکتوبات و نامه های آن مرحوم در ۲۸ رجب ۱۳۲۸ تا ششم محرم ۱۳۳۰ (چهار روز پیش از شهادت وی) گردآوری شده است.
با سرآغازی از انجمن آثار ملی و سپس سخنی چند با خوانندگان کتاب توسط نصرت الله فتحی، مولف کتاب آغاز می گردد. پس از نگاهی گذرا به سرگذشت صدر الشهداء ثقه الاسلام، به مجمل حوادث یومیه مشروطه می پردازد.
شرح حال شهید
در قسمت ابتدایی این کتاب شرح حالی از شهید را می خوانیم.شهید روحانیت و اسلام، مرحوم حاج میرزا علی بن موسی بن محمد شفیع، معروف به ثقة الاسلام، از اکابر علمای امامیه تبریز بود که در نجوم، ریاضیات، تاریخ، کلام و حکمت عالیه و دیگر معارف اسلامی، حظی وافر داشت. ادبیات را از اکابر وقت خود در تبریز آموخته، و پیش جد بزرگوار خود معارف الهیه را تکمیل کرده بود، و در اواخر سده سیزدهم به عتبات عالیات مشرف شده و در حوزه درس بزرگانی هم چون فاضل اردکانی، شیخ زین العابدین مازندرانی و حاج شیخ علی یزدی و دیگر اساتید حوزه علمیه نجف تلمذ نمود. وی پس از تکمیل مراتب علمی، در سال ۱۳۰۸ به وطن مالوف خود مراجعت کرد و همواره در حل و فصل امور و رفع دعاوی مردم و انجام مهمات و مشکلات آنان سعی بلیغی داشت تا آن که در سال ۱۳۲۴ ق حکومت ملی فعالیت خود را آغاز کرد و انقلاب بزرگ مشروطیت رخ نمود و اختلاف کلمه بین دولت ضعیف، و ملت مقاوم به وقوع پیوست.صلاح حال عموم را در مجالس عمومی و خصوصی گوشزد می نمود تا آن که برخی از بیگانگان از فرصت استفاده کرده و به تنفیذ و امضای ورقه ای دال بر این که شهر تبریز در اثر مداخله ایشان و حرکات وحشیانه اهالی فتح شده، تکلیف نمودند. او هم شدیدا امتناع کرد تا عصر روز عاشورای سال ۱۳۳۰ ق که آن روحانی مبارز را با چند تن دیگر از مردان غیور اسلامی در سربازخانه دولتی تبریز- که اخیرا در محل آن کتاب خانه دولتی و دانش سرای پسران تاسیس شده است- بر دار زدند.آقای میرزا علی آقا ثقةالاسلام از علمای آذربایجان و رئیس شیخیه این ایالت بود. در شب جمعه ۷ رجب ۱۲۷۷ قمری در تبریز متولد و در جوانی به عتبات مشرف شد. پس از چند سال تحصیل به وطن مراجعت پس از فوت پدرش حاج میرزا موسی آقا به جای او با لقب ثقةالاسلامی نشست و در عاشورای ۱۳۳۰ توسط قشون روسیه تزاری مصلوب گردید. شرح حال او در «ایضاح الابناء فی مولد خاتم الانبیاء صلی الله علیه وآله» که از مؤلفاتش می باشد، مندرج است.ثقةالاسلام در ادبیات فارسی و عربی استاد بود. از تالیفات او «مرآة الکتب» است که در آن، کتاب ها و رجال شیعه را معرفی کرده؛ ولی به طبع نرسیده است.
آثار ثقةالاسلام
۱- رساله لا لان۲- مرآة الکتب۳- ترجمه بث الشکوی۴- مجموعه آثار قلمی شادروان ثقة الاسلام تبریزی
رساله لالان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس