مجلس

/majles/

مترادف مجلس: انجمن، پارلمان، جرگه، جلسه، حله، کنگره، لجنه، مجمع، محفل، معشر، نشست، مجلس گاه، نشستگاه، جای نشستن، مجمع درس، مجمع وعظ، محضر، حضرت، پیشگاه، پرده نمایشگر رویدادی مهم

برابر پارسی: انجمن، انجمن گاه، نشست، نشست گاه، همایش

معنی انگلیسی:
assembly, the house, meeting, session, party, scene, chamber, congress, hustings, ure _

لغت نامه دهخدا

مجلس. [ م َ ل ِ ] ( ع اِ ) محل نشستن. مجلسة مانند آن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). محل نشستن مردمان. ج ، مجالس. ( ناظم الاطباء ). نشستنگاه. نشستنگه. نشستن جای. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || محل اجتماع و انجمن و محفل و مجمعجهت شور و مذاکره و مشاوره و مکالمه. ( از ناظم الاطباء ). مجمعی از مردم برای کاری و مصلحتی یا شوری. جای فراهم آمدن مردم برای گفتگو و مشاوره. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). با لفظ انگیختن و کردن و چیدن و ساختن و نهادن و داشتن مستعمل. ( آنندراج ) :
کنه را در چراغ کرد سبک
پس در او کرد اندکی روغن
تا همه مجلس از فروغ چراغ
گشت چون روی دلبران روشن.
رودکی ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).
مجلس و مرکب و شمشیر چه داند همی آنک
سر و کارش همه با گاوو زمین است و گراز.
عماره.
سوی خانه زرنگار آمدند
بدان مجلس شاهوار آمدند.
فردوسی.
بیتی چند از مذاکرات مجلس آن روز ثبت کنم. ( تاریخ بیهقی ).
تا سخت زود من چوفلان مر ترا
در مجلس امیر خراسان کنم.
ناصرخسرو.
مجلس آزادگان را از گرانی چاره نیست
هین که آمد خام دیگر دیگ دیگر بر نهید
سنائی.
و مجلسهای علما و اشراف و محافل سوقه و اوساط می گشت. ( کلیله و دمنه چ مینوی ص 30 ). || محل اجتماع جهت ضیافت. ( از ناظم الاطباء ). جای فراهم آمدن مردم برای میهمانی. ( از یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
خوشا نبید غارجی با دوستان یکدله
گیتی به آرام اندرون مجلس به بانگ ولوله.
شاکر بخاری.
یاسمن آمد به مجلس با بنفشه دست سود
حمله بردند و شکسته شد سپاه بادرنگ.
منجیک.
شکار و می و مجلس و بانگ و چنگ
نشسته شب و روز ایمن ز جنگ.
فردوسی.
به کاخ اندرون بت به مجلس بهار
در ایوان نگار و به میدان سوار.
فردوسی.
نشستنگه و مجلس و میگسار
همان باز و شاهین و یوز و شکار.
فردوسی.
به باغ اندر کنون مردم نبرد مجلس از مجلس
به راغ اندر کنون آهو نبرد سیله از سیله.
فرخی.
با نعره اسبان چه کنم لحن مغنی
با نوفه گردان چه کنم مجلس و گلشن.
ابراهیم بزاز ( از حاشیه فرهنگ اسدی نخجوانی ).
بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

جای نشستن، محل نشستن مردم، محل اجتماع عدهای ازمردم برای شورومذاکره یامهمانی وضیافت، مجالس جمع
( اسم ) ۱ - جای نشستن . ۲ - جای گرد آمدن گروهی برای مذاکره و شور یا ضیافت : گویند سلطان محمود هم. شب با خاصگیان و ندیمان شراب خورده بود و صبوح گرفته علی نوشتگین و محمد عربی ... در این مجلس حاضر بودند ... ۳ - هر یک از مجلسین ( شوری و سنا ).۴ - کرسی : ... تاج و کمر و مجلس مرصع ساخته ام که مثل آن کس ندیده است . ۵ - بمعنی جالسین ( نشینندگان در مجلس ) ( ذکر محل و اراد. حال ) ( درین صورت فعل و ضمیر مربوط بانرا مفرد آورند ) : مجلس تصویب کرد . مجلس رد کرد . ۶ - اداره ( معمول وزارت عدلیه و وزارت جنگ در عهد قاجاریه ) : مجلس مخصوص وزیر عدلی. اعظم . مجلس تحقیق مجلس دعاوی نقدی مجلس دیوان مظالم مجلس شورای عسکری. اعظم مجلس محاکمات ( ایضا ) مجلس خزان. نظام . ( ایضا ) مجلس لوازم ( ایضا ) جمع : مجالس . یا ترکیبات اسمی : اهل مجلس . حاضران در مجلس مجلسیان : پس اشاره بیکی از اهل مجلس کرد ... یا مجلس اعلی . بارگاه شاه آستان همایونی : و این دعا گوی حق اقبال و قبول را از مجلس اعلی یافت . یا مجلس اعیان . مجلس لرد ها مجلس سنا . یا مجلس شوری . شوری . یا مجلس شورای ملی . شوری . یا مجلس موسسان . مجلسی که برای وضع قوانین فوق العاده و تغییر و تفسیر مواد قانون اساسی تشکیل شود . در ایران اعضای این مجلس از نمایندگان منتخب ملت تشکیل میگردد .

فرهنگ معین

(مَ لِ ) [ ع . ] (اِ. ) ۱ - محل نشستن . ۲ - محل اجتماع برای مشاوره و گفتگو. ۳ - جلسه ، نشست . ۴ - بار، دفعه . ،~ شورا نهادی متشکل از نمایندگان مردم جهت قانون گذاری . ، ~ خبرگان نهادی متشکل از نمایندگان انتخابی جهت تعیین رهبر یا شورای رهبری . ، ~ ختم

فرهنگ عمید

۱. محل نشستن مردم، جای نشستن.
۲. مکانی که در آن عده ای به منظوری خاص گرد هم می آیند.
۳. مکانی که در آن نمایندگان سیاسی مردم برای قانون گذاری جمع می شوند.
۴. نمایندگان مردم، پارلمان.
۵. مواعظ و مطالبی که در جلسات مذهبی بیان می شود.
۶. هریک از پرده های یک نمایش.
۷. حضرت، پیشگاه، محضر.
* مجلس شورا: مجلسی متشکل از نمایندگان منتخب برای تصویب قوانین.
* مجلس شورای اسلامی: مجلس نمایندگان ملت که برای مشورت در امور مملکت و تصویب قوانین تشکیل می شود.

فرهنگستان زبان و ادب

{parliament, parlement (fr. )} [عمومی] مجمع نمایندگان که وظیفۀ قانون گذاری را در کشور بر عهده دارد
{tableau} [هنرهای نمایشی] در ساختار غیرارسطویی و خطی، بخشی از نمایش که با تغییر آرایه و موقعیت، بدون در نظر گرفتن توالی زمانی و مکانی، همراه است

جدول کلمات

پارلمان

مترادف ها

assembly (اسم)
اجتماع، گروه، انجمن، مجلس، هیئت قانونگذاری، هم گذاری

council (اسم)
انجمن، مجلس، مشاوره، شورا، کنکاشگاه

parliament (اسم)
مجلس، پارلمان، مجلس شورا

legislature (اسم)
مجلس، قوه مقننه، هیئت مقننه

convocation (اسم)
انجمن، مجلس، جلسه عمومی دانشجویان

congress (اسم)
انجمن، مجلس، کنگره، مجلسین سنا ونمایندگان، هم ایش

committee (اسم)
مجلس، کمیسیون، مجلس مشاوره، هیئت یا کمیته

session (اسم)
مجلس، جلسه، نشست، دوره تحصیلی

فارسی به عربی

برلمان , جلسة , کونجرس , مجلس , مجلس تشریعی , مشهد

پیشنهاد کاربران

مجله فارسی زبان مجلس بین سالهای ۱۹۰۶ تا ۱۹۰۸ در تهران منتشر می شد. در مجموع ۳۲۵ شماره در یک جلد چاپ شد. هر شماره شامل هشت صفحه بود و به صورت رایگان توزیع می شد.
مجلس به عنوان مجله جنبش مشروطه ایران و سخنگوی مجلس شورای ملی در نظر گرفته می شد. این مجله مذاکرات مجلس و نتایج آنها را به طور مستقیم و بدون هیچ ویرایشی برای عموم منتشر می کرد. میرزا محسن مجتهد ویرایشگر و سردبیر آن سید محمد حسینی طباطبائی بود.
...
[مشاهده متن کامل]

این مجله اطلاعات زیادی در مورد بعد روستایی انقلاب مشروطه، اوضاع اقتصادی - اجتماعی کشور در آن زمان و همچنین اعتصابات و اعتراضات مختلف درسراسر کشور ارائه می داد. نامه ها به سردبیر این مجله منعکس کننده اختلافات عمده میان روشنفکران، محافظه کاران و دهقانان پیرامون موضوعات مختلف سیاسی بود. در طول دوره انتشار، این مجله هرگز مشمول سانسور دولتی نشد.

مجلس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مجلس_(مجله)
مجلس یا قوای مقننه هر یک از کشورهای دارای حکومت انتخابی است. واژهٔ برابرِ متداول مجلس پارلمان ( به فرانسوی: Parlement ) است که به ویژه به قوه مقننه بریتانیا و کشورهای پیرو سیستم حکومتی وست مینیستر گفته می شود. البته واژه پارلمان امروزه ممکن است در اشاره به قوای مقننه هر یک از کشورهای دارای حکومت انتخابی استفاده شود.
...
[مشاهده متن کامل]

مجلس لفظی عربی به معنای محل نشستن و محل اجتماع و انجمن گروهی از مردم برای مشاوره و مذاکره است. مجلس واژه ای فارسی از ریشه عربی است که از فعل جلس به معنای نشستن آمده است و در مفهوم انواع جلسات یا نشست های خصوصی و عمومی، استفاده می شود.
پارلمان از واژهٔ فرانسوی parlement به معنای صحبت کردن گرفته شده است. نخستین کاربرد این واژه به سال ۱۲۳۶ برمی گردد که پادشاه انگلستان جلسه ای با حضور جمعی از اشراف و بزرگان کشور را با نام پارلمان تشکیل داد.
البته در زبان پارسی گاهی مجلس و پارلمان با دلالت ضمنی به معنی مجلس نمایندگان ( بخش نخست و اصلی نظام های دومجلسی ) به کار می رود.
پارلمان ها معمولاً از یک یا دو بخش تشکیل می شوند که به تک مجلسی یا دومجلسی معروف هستند.
البته در برخی کشورها مانند قطر و عربستان یک مجلس مشورتی هست که با مجلس قانون گذاری فرق دارد و صرفاً نقش های مشورتی با شاه را دارد.
نظام تک مجلسی به طور کلی شامل یک مجلس نمایندگان است که نمایندگان مردم در آن حضور دارند و قانون را تصویب می کنند.
در بیشتر کشورها نظام دومجلسی حاکم است که شامل مجلس نمایندگان یا مجلس سفلا و مجلس دوم مجلس سنا یا مجلس علیا است. مجلس نمایندگان بخش اصلی است که مانند نظام تک مجلسی می باشد ولی مجلس دوم وظیفه هایی دیگر دارد و گاه مکمل مجلس نمایندگان است. مثلاً مجلس مشورتی مصر نقش رایزنی و کمک به مجلس مصر را دارد.
خیلی از کشورها برای هریک از مجلس هایشان نام دارند. مثلاً در ایران پیش از انقلاب نام مجلس شورای ملی و مجلس سنا، در بریتانیا مجلس عوام و مجلس اعیان، در افغانستان ولسی جرگه و مشرانو جرگه به ترتیب به مجلس نمایندگان و مجلس دوم می گفته اند.
نظام مجلسی ( نظام پارلمانی ) نوعی از حکومت است که در آن قوه مجریه از قوه مقننه برمی خیزد و در برابر آن پاسخگوست.
قوای مقننه ای که پارلمان خوانده می شوند در یک نظام پارلمانی که قوه مجریهٔ آن بر اساس قانون به پارلمان پاسخگو است فعالیت می کنند. پارلمان این کشورها معمولاً از یک یا دو بخش تشکیل می شوند ( مانند مجلس عوام و مجلس خواص ) و تک مجلسی یا دومجلسی خوانده می شوند، گرچه مدل های پیچیده تری هم موجود هستند.

مجلسمجلس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مجلس
در لری بختیاری
نشسته گه:مجلس
بنشین:محل اجلاس
مثال:
منه بنشین نشستگه پیایل ی گل جا ورم دادن
معنی:در محل لرگزاری مجلس مردم به من یک جای کوچک دادند
چم شناسان گرامی نسبت به فارسی نمودن این کلمه کاهلی کردن خواهشا نسبت به سرقت این کلمه سریعا اقدام کنن وگرنه فارسی در خطر خواهد اوفتاد
روزنامه مجلس نخستین روزنامه پارلمانی ایران بود که در تاریخ ۳ آذر ۱۲۸۵ هجری خورشیدی ( ۸ شوال ۱۳۲۴ ) یعنی پنجاه روز بعد از تأسیس مجلس شورای ملی و بین سال های ۱۹۰۶م. تا ۱۹۰۸م. در تهران منتشر می شد. در مجموع ۳۲۵ شماره ( بعدها در یک جلد ) چاپ شد. هر شماره شامل هشت صفحه، چاپ سربی انتشار می یافت و به صورت رایگان توزیع می شد. و علاوه بر درج اخبار خارجی و داخلی ایران، تمامی مذاکرات انجام شده در مجلس شورای ملی را منعکس می کرد، و در هر هفته ۴ شماره از این روزنامه منتشر می شد. قیمت هر شماره آن یک شاهی بود.
...
[مشاهده متن کامل]

مجلس به عنوان مجله جنبش مشروطه ایران و سخنگوی مجلس شورای ملی در نظر گرفته می شد. این مجله مذاکرات مجلس و نتایج آنها را به طور مستقیم و بدون هیچ ویرایشی برای عموم منتشر می کرد. امتیاز روزنامه به موجب فرمان مظفرالدین شاه به عهده میرزا محسن مجتهد ( برادر صدرالعلما ) بود، ادیب الممالک فراهانی سردبیری روزنامه را برعهده داشت و مدیریت آن بر عهده سید محمدصادق حسینی طباطبائی بود.
این مجله اطلاعات زیادی در مورد بعد روستایی انقلاب مشروطه، اوضاع اقتصادی - اجتماعی کشور در آن زمان و همچنین اعتصابات و اعتراضات مختلف درسراسر کشور ارائه می داد. نامه ها به سردبیر این مجله منعکس کننده اختلافات عمده میان روشنفکران، محافظه کاران و دهقانان پیرامون موضوعات مختلف سیاسی بود. در طول دوره انتشار، این مجله هرگز مشمول سانسور دولتی نشد.

مجلس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مجلس_(روزنامه)
♦️
نوواژه برای جایگزینیِ #to_parliamentarize به معنایِ مجهز ساختنِ یک کشور یا یک منطقه به مجلس یا پارلمان، مسئله ای را به یک مسئلهٔ پارلمانی ( حل وفصل شدنی در پارلمان ) تبدیل کردن، به پارلمان سپردن ، و جُزین
...
[مشاهده متن کامل]

ا↙️
#رایمانیدن� 👈�رای ( ستاکِ برساخته از دیسه ٔ فارسی میانهٔ rād به معنای "فهم، هوش، تدبیر" ) - - مان ( پسوندِ اسم ساز —> بسنجید با: سازمان، آسمان، ریسمان. ) - - یدن ( نشانه ٔ مصدر )
( پایینِ صفحه را ببینید. )
▪️مثال:
۱ - آن ها هر مشکلی را در دولت می رایمانیدند، زیرا اکثریتِ مجلس را در دست داشتند.
۲ - آن ها نخست موافق بودند برخی از بخش هایِ کشور را بِرایمانند ( مجلس دار کنند، ) ولی بعد از این تصمیم روی گرداندند.
🔺 توجه:
🔹� #parliament
🔹� #رایمان
یا: #رایستان
▪️مثال:
۱ - سه شنبه بود که رایمان سرانجام به بنیادگذاریِ یک ارتشِ توانمند برای کشور رأیِ مثبت داد.
۲ - با تلاش های دکتر مصدق، رایمانِ شورایِ ملیِ کشور روزِ ۲۴ اسفندِ سال ۱۳۲۹ به طرحِ ملی شدنِ صنعتِ نفت رأیِ مثبت داد.
🔸 #parliamentarization
🔸 #رایمانش
▪️مثال:
دولتِ آمریکا در آن زمان رایمانشِ ( مجلس سازی برایِ ایالت ها ) کشور را به صلاحِ امنیتِ کشور خود نمی دانست.
🔹� #parliamentarian نمایندهٔ مجلس
🔹� #رایمان گر
▪️مثال:
او نقدِ بسیاری به رأی رایمان گران ( نمایندگانِ مجلس ) دربارهٔ ساختِ ایران رود داشت.
🔸� #parliamentarist
🔸� #رایمان گرا
▪️مثال:
رایمان گرایان ( طرفدارانِ تشکیلِ مجلس ) توانستند نخستین نشستِ رایمانِ ملیِ کشور را با حضورِ مظفرالدین شاه روزِ ۱۴ مهرِ ۱۲۸۵ برگذار کنند.
🔹� #parliamentarism
🔹� #رایمان گرایی
▪️مثال:
این نخستین چالش جدّیِ پیشِ رویِ باورِ رایمان گرایی بود، و آن ها باید بی پرده به آن پاسخ می دادند.
🔸� #parliamentary پارلمانی
or: #parliamental
🔸� #رایمانی
یا: #رایمانشی
▪️مثال:
چرخشِ قدرت در مردم سالاری های رایمانشی بسیار سریع روی می دهد
🔹 #pariamentarily از طریقِ مجلس
🔹 #رایمانانه
یا: #از_طریق_رایمان
یا: #به_شیوه های_رایمانی
▪️مثال:
او می گفت، نباید رایمانانه رئیس جمهور را تضعیف کرد.
🔸� #unparliamentary
🔸� #نارایمانی
▪️مثال:
او رفت پشتِ تریبون و با زبانی نارایمانی ( غیرِپارلمانی ) هرچه دلش خواست گفت و رایمان را ترک کرد.
🔹� #to_deparliamentarize
🔹� #وارایمانیدن
🔸� #deparliamentarization انحلالِ مجلس، بی مجلس سازی، بی خاصیت سازیِ مجلس
🔸� #وارایمانش
یا: #رایمان زدایی
یا: #بی رایمان سازی
▪️مثال:
رایمان زدایی در ترکیه از نخستین سال های دههٔ ١٩٨٠ بدین سو با سرعت روی داده است.
☑️ هم ریشه های دیگرِ #رایمانیدن ، #رایمان و #رایمانش در زبان های ایرانی و هندی ایرانی اروپاییِ غیرِایرانی:
نیاایرانی 👈 آماده کردن، ترتیب دادن، نظم دادن ➖ - rād
اوستایی� 👈� قرار دادن، راست گردانیدن ➖ - rāz
اوستایی� 👈� ترتیب، نظم� ➖� - razan
فارسی باستان� 👈� راست، درست� ➖� - rāsta
فارسی میانه� 👈� مرتب کردن� ➖� - rāyēn
پارتی� 👈� مرتب ساختن� ➖� wyn�r
خوارزمی� 👈 مرتب بودن ➖� - rz�
فارسی� 👈� پیراستن، افراشتن، آراستن، ویراستن، رجه، رج، رژه، راژمان، فهرست
گویش خراسانی� 👈� ریجه ( طنابی که روی آن رخت می آویزند )
هورامانی� 👈 آراستن، تزیین کردن� ➖� - rāzn
آسی� 👈� مرتب شدن� ➖� ar�zyn
سانسکریت� 👈� گستردن ، راست گردانیدن� ➖� raj
سانسکریت� 👈� ردیف، صف� ➖� r�ji
آلمانی� 👈� ردیف، صف� ➖� reihe
گوتی� 👈 سخن گفتن� ➖� rōdjan
آلمانی کهن� 👈� توصیه کردن� ➖� rātan
پورواهندی ایرانی اروپایی ( پِهیا ) 👈�آراستن، ترتیب دادن ➖� - rēdh
🔺نکته:
برای آن دسته از دوستانی که نزدیکیِ آوایِ �رایمان� را به دو واژهٔ جاافتادهٔ �رایگان� و �زایمان� عاملی برای ناکامیابیِ این فعل برمی شمارند، دیسهٔ �رایومانیدن� نیز معرفی می شود. توجه کنید:
#رایومانیدن ( r�y. u. m�n. id. an ) � 👈�رای ( ستاکِ برساخته از دیسه ٔ فارسی میانهٔ rād به معنای "فهم، هوش، تدبیر" ) - - و ( واکهٔ میانجی ) - - مان ( پسوندِ اسم ساز —> بسنجید با: سازمان، آسمان، شادمان. ) - - یدن ( نشانه ٔ مصدر )
�������������������� ⏬⏬⏬
@JavidPajin�� 👈�� فرهنگِ ریشه شناختیِ نوواژگانِ همگانی و دانشی

نشستگاه. [ ن ِ ش َ ] ( اِ مرکب ) جای نشستن. جائی که کسی می نشیند. ( ناظم الاطباء ) . جای. مکان :
نشستگاه تو بر تخت خسروانی باد
نشستگاه عدوی تو بر چَه ِ ارژنگ.
فرخی.
|| مجلس. ( دهار ) :
نشستگاه شهان باغ و خوابگه ایوان
...
[مشاهده متن کامل]

نشستگاه تو دشت است و خوابگه خرگاه.
فرخی.
|| مصطبه. سکوی مخصوص نشستن : و از هر دو روی نشستگاهها و غرفه ها و بناها بفرمود کردن. ( مجمل التواریخ ) . به نوعی که ذره ای آفتاب از جانب شرقی و غربی به نشستگاه سر حوض نمی افتاد. ( تاریخ بخارا ص 33 ) .
کرده بروی نشستگاهی چست
تخت بسته به تخته های درست.
نظامی.
|| مسکن. مقام. مکان. ( ناظم الاطباء ) . جای اقامت : بیرون از شهر مصر به قرب میلی احمد طولون از بهر نشستگاه خود چند بنا ساخته است. ( مجمل التواریخ ) . و باز به حمله آمدند و درها بسوختند و به کوشک حسینی رفتند نشستگاه مقتدر. ( مجمل التواریخ ) . || قاعده. عاصمه. کرسی. پای تخت. ( یادداشت مؤلف ) : نشستگاه خویشتن [ کی قباد ] همه ملک بلخ داشت. ( ترجمه طبری بلعمی ) . حمص از شام است و نشستگاه ملک روم بود و ابوعبیده آهنگ حمص کرد. ( ترجمه طبری بلعمی ) . || مقعد. کون. ( ناظم الاطباء ) . نشتنگاه. دبر: المعافه ؛ پای فا نشستگاه کسی زدن. ( تاج المصادر بیهقی ) . || هنگام نشستن. ( از ناظم الاطباء ) .

همتای پارسی مجلس، واژه ی بسیار زیبای آرسَن Arsan می باشد که در پهلوی آرَسَن Arasan بوده است.
استاد کزازی از مِهِستان به جای مجلس استفاده می کند.
می توان از کهن واژه مهستان به جای مجلس[ملی] بهره برد. مهستان جایی ست برای رایزنی و تصمیم گیری بزرگان برای کارها و رویدادهای کشور.
در تراز پایینتر می توان واژه " نِشیمان" یا " نشست" و همچنین انجمن را به جای مجلس به کار برد.
به دید من بهترین گزینه برای واژه تازی “مجلس” واژه پارسی “مهستان” است.
رای سرا

سکالش: مشورت، شور
سکالیدن:مشورت کردن
سکالشگاه:مجلس شورا یا پارلمان
سکالاد: هیئت مشورت، شورا، کنگره
( برگرفته از نسک زبان پاک نوشته استاد کسروی
مهستان
بگمانم آمیخته واژه ی �مهستان� را نیز در کنار برخی برابرهای یاد شده در بالا می توان بجای واژه ی ار یشه عربی �مجلس� بکار برد. این واژه را کاربری به نام ایرزاد بجای واژه ی از ریشه لاتینی �پارلمان� پیشنهاد نموده که همتراز �مجلس� نیز هست.
هگمتانه
مجلس واژه ی عربی هست . مجلس بر ریتم مفعل هست .
ریشه ی ان "ج" ل"س " هست . یعنی محلی یا جایی که دران
می نشینند . درواقع محلی برای جلوس یا محلی برای نشستن .
براهمین در عربی اسم مکان هست . وچون عمل نشستن یا
...
[مشاهده متن کامل]

جلوس در زمان مشخصی رخ می دهد . براهمین در عربی اسم
زمان نیز هست . جمع :مجالس بر ریتم مفاعل .

مجلس: [اصطلاح مداحی ] همان محفل عزاداری است. مقصود مداحان از این اصطلاح، معمولاً "برنامه ی مداحی" است. مثلاً جمله "چند مجلس پیاده کردم" یعنی چند برنامه ی مداحی، اجرا کردم".
مجلس ( parliament ) : [ اصطلاحات مجلسی ] به مجموعه ای از افراد گفته می شود که در هر کشور به منظور وضع قوانین و نظارت بر اجرای آنها معمولا با رای آزاد، مستقیم و مخفی مردم انتخاب می شوند. در ایران به پارلمان،
...
[مشاهده متن کامل]
مجلس شورای اسلامی گفته می شود. در کشورهایی که تفکیک قوا وجود دارد پارلمان قوه قانونگذاری را تشکیل می دهد.

به باور من، بهترین برابر پارسی برای مجلس ( به مانایِ پارلمان ) : " رایْمان " می تونه باشه. ( پارسی، خوشگو و جمع و جور، پرمغز و همسنگِ پارلمان )
رای: اندیشه، رای، فکر، نظر، اعتقاد، باور، زعم، عقیده، حکم، فتوا، شُور
...
[مشاهده متن کامل]

مان: جای، گاه، جایگاه، محل، مکان، مِهَن، میهن
در کل واژه "رایمان" می شه : جایی برای در میان گذاشتن اندیشه و تدبیر و باورها و دیدگاه ها
با بکارگیریِ این واژه دیگه حتی نیازی به ترکیبِ "مجلسِ شورا" نیز نیست چون هر دو تا واژه رو در خودش داره.

انجمن
نشیناد : بهترین ، خوشتراشترین و رساترین واژه جایگزین واژه " مجلس " تازی است، چراکه " نشیناد " از بن " نشین" با پسوند جا و مکان " اد " به معنای جای نشستن دربر گیرنده همه بار معنایی را درخود دارد.
محفل

این واژه عربی است و پارسی آن، این است:
آرسن ãrsan ( پهلوی: ãrasan )
همایاد { زبر " ه" }
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ٢٤)

بپرس