مثیر الاحزان

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] نام کتاب مقتل معروفی است از «ابن نما» متوفی 645 ق. به همین نام، کتاب دیگری در مقتل و مناقب از «صاحب جواهر» وجود دارد.
نام کامل آن مثیر الأحزان و منیر سبل الأشجان است
نجم الدین جعفر بن محمد بن جعفر بن هبه الله بن نما حلی (645 ق) معروف به ابن نما
وی در شهر زیبای حله، از شهرهای عراق به دنیا آمد. پدر وی یکی از علمای آن دیار بود. ایشان بعد از سال ها تلاش در راه خدمت به نشر آثار ائمه اطهار، در 78 سالگی در شهر حله رحلت نمود.
از جمله اساتیدش محمد بن جعفر بن نما، محمد بن ادریس حلی، شیخ بن محمد بن مشهدی، و از جمله شاگردانش شخصیت هائی چون محقق حلی، علامه حلی، علی بن حسین بن حماد می باشند.
از آثار اوست :مثیر الاحزان، اخذ الثار فی احوال المختار، ذوب النضار فی شرح اخذ الثار.
نویسنده محترم در این کتاب از روش تاریخ روایی بهره جسته و هیچ تحلیلی نسبت به مطالب کتاب از خود ندارد. این روش، روش معمول در تاریخ نگاری متقدمین است.
البته بسیاری از حجم کتاب شامل منقولات ابن نما است که به صورت ذکر یک جریان منسجم تنها جمع بندی روایات را آورده ولی در طول کتاب اسناد روایات را به طور کامل ذکر نکرده چرا که هدفش مقتل نویسی بوده نه کتاب روایی صرف.

[ویکی نور] مثیر الأحزان، اثر شیخ نجم الدین جعفر بن محمد بن جعفر بن هبةالله بن نما حلی (567-645ق)، کتابی است تاریخی - روائی درباره قیام امام حسین(ع) که به زبان عربی و در اوایل قرن هفتم هجری نوشته شده است.
نویسنده در ابتدای کتاب گفته است که چون مقتل های موجود مفصل یا موجز است، به نگارش این کتاب پرداختم و آن را متوسط ساختم و «مطالبی در آن گنجاندم که بسیاری از مصنفان از آوردن آن اهمال کردند و مؤلفان از آن غفلت ورزیدند»
کتاب با دو مقدمه از عبدالمولی طریحی و نویسنده آغاز و مطالب در سه مقصد، سامان یافته است.
در «روضات الجنات» آمده است که شهید ثانی احتمال داده که کتاب حاضر، از آثار ابن نمای حلی نباشد، بلکه تألیف نوه اش است که همنام او بود. اما علامه امین در «أعیان الشیعة» این سخن را نادرست شمرده و این کتاب را از آثار او دانسته و گفته است که اصلا معلوم نیست که او، نوه ای به نام خودش داشته است
در مقدمه نخست، شرح حال مختصری از مؤلف ارائه گردیده
در مقدمه نویسنده، به موضوع کتاب اشاره شده است

پیشنهاد کاربران

بپرس