مبانی منطقی استقراء

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مبانی منطقی استقراء، ترجمه فارسی «الأسس المنطقیة للاستقراء»، اثر آیت الله سید محمد باقر صدر است که به قلم سید احمد فهری نگارش شده است.
کتاب از ترجمه ای شیوا و رسا برخوردار بوده و مترجم ضمن رعایت اصل امانت در ترجمه، ترجمه ای نسبتا سلیس و روان از کتاب ارائه نموده است.
گرچه اصل کتاب، یک جلدی است، ولی مترجم ترجمه آن را در دو جلد تنظیم کرده است.
وی، دو پیشگفتار بر کتاب نگاشته است؛ در اولی از خاندان صدر و آثار قلمی سید محمد باقر صدر سخن گفته و در دومی از شهادت جان گداز آن مرحوم و پیشامد ناگوار رهبر شیعیان لبنان آقای موسی صدر به طور اجمال سخن رانده است.
مترجم ضمن برشمردن آثار قلمی شهید صدر، درباره کتاب حاضر می نویسد: «این کتاب نمودار استعداد علمی و نبوغ فکری مؤلف معظم له است. در این کتاب، مؤلف می خواهد دلیل استقرا را به عنوان یک دلیل منطقی که صددرصد نتیجه قطعی دارد، معرفی کند و طفره از خاص به عام را که در دلیل استقرای ارسطو وجود دارد، از میان بردارد و بزرگ ترین بهره‏برداری از آن را که اثبات صانع و مدبر حکیم جهان هستی است و بیش از دلیل های عقلی، مورد اتکای قرآن کریم است، بنماید و به راستی که از عهده این کار به خوبی برآمده است؛ فجزاه اللّه عن الإسلام خیرا و متع اللّه المسلمین بطول بقائه بمحمد و آله
برای آشنایی با نوع ترجمه و مقدار توانایی مترجم، بخشی از متن عربی همراه با ترجمه فارسی آن نقل می شود: «مفهوم الاستقراء فی المنطق الأرسطی:‏ الاستقراء - کما تقدم - هو: کل استدلال یسیر من الخاص إلی العام و بهذا یشمل الدلیل الاستقرائی الاستنتاج العلمی القائم علی أساس الملاحظة و الاستنتاج العلمی القائم علی أساس التجربة، بالمفهوم الحدیث للملاحظة و التجربة. و أرید بالملاحظة: اقتصار المستقری‏ء علی مشاهدة سیر الظاهرة کما تقع فی الطبیعة، لاکتشاف أسبابها و علاقاتها. و أرید بالتجربة: تدخل المستقری‏ء عملیا فی تعدیل سیر الطبیعة و خلق الظاهرة الطبیعیة موضوعة البحث فی حالات شتی، لاکتشاف تلک الأسباب و العلاقات»

پیشنهاد کاربران

بپرس