مبانی فقهی رجم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از مسائلی که در فقه اجتهادی مطرح است، مسئله رجم زانی و زانیه است. این مسئله در زمان ما بسیار مورد بحث اهل نظر قرار دارد و دشمنان اسلام حکم این مسئله را نکته ضعفی علیه اسلام قرار داده اند. از این رو وظیفه خود دانستم که آن را از نگاه مبانی معتبر فقه اجتهادی بررسی کنم تا معلوم شود چنین حکمی در آن ها وجود دارد یا خیر.
برای تکمیل این موضوع، آن را در سه بخش مطرح می نماییم:بخش اول:بیان ادله فقها و علمایی که قائل به مشروعیت رجم و سنگسار شده اند؛بخش دوم:بیان اسباب و شرایطی که باعث حکم رجم می شوند؛بخش سوم:بیان شرایطی که مجریان حکم باید دارا باشند.
مقدمه
پیش از طرح موضوع لازم است متذکر شویم که این مبحث درباره حکم رجم در راستای ادله فقهی اجتهادی و عناصر اصلی استنباطی است که نخستین آن کتاب خدا و دومین آن سنت رسول خدا و اوصیای اوست، و نیز مشتمل بر یک تحقیق و نظریه فقهی اجتهادی است که پس از بازنگری در آن ها و تجدید نظر در آرا و فتاوای فقیهان پیشین، استنباط و برداشت شده است و هیچ گونه ارتباطی با قانون تحول اجتهاد براساس ادله که بر اثر تحول زمان و شرایط، ویژگی های درونی و یا بیرونی موضوعات تحول می پذیرند و باید حکم جدیدی را براساس ادله دیگر بر آن ها مترتب کرد، ندارد. البته بنده این قانون را در نتیجه تحول زمان به گونه کامل قبول دارم و براساس آن نظریه های فقهی جدید فراوانی را در کتاب و نشریه ها ارائه داده ام، ولی مسئله رجم بر آن اساس نیست، بلکه براساس ادله اولیه است که حکمش بر آن ها قرار دارد.نگارنده بر این باور است که در مسائل نظری و فقهی اجتهادی - از هر نوع که باشد - باید براساس مبانی و ادله شرعی معتبر بازنگری شود و نظر مخالف - که در مسائل نظری، طبیعی است - به صورت آزادانه مطرح شود؛ زیرا تکامل علوم، درک حقایق، اصلاح اندیشه ها و نظریات، از راه بحث های علمی، تبادل افکار و تفاهم کامل میسر است.از این رو امیرمؤمنان علی (ع) فرمود:اضربوا الرأی بالرأی یتولد منه الصواب؛ برخی آرا را بر برخی دیگر عرضه کنید؛ زیرا رأی درست از این راه به دست می آید. و در جایی دیگر فرمود:من استقبل وجوه الآراء حفظ من الخطاء؛ آن کس که از آرا و نظرات استقبال کند و آن ها را بررسی کند، از خطا ایمن می شود. در آموزه های دینی به مقوله نقد و پذیرش آن اهمیت بسیاری داده شده است. به همین دلیل از دیرباز در مراکز علمی و پژوهشی، این روش پسندیده در مسائل نظری و علمی رواج داشته و به عنوان امری ضروری، بر آن تأکید و توصیه داشته اند.
بیان ادله رجم
برخی از فقها برای اثبات حکم رجم به دلایلی تمسک کرده اند که عبارت اند از:
← اجماع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس