مبانی الفقه الفعال

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مبانی الفقه الفعال (کتاب). کتاب « مبانی الفقه الفعّال فی القواعد الفقهیة الأساسیة» توسط آیة الله علی اکبر سیفی مازندرانی ، با موضوع قواعد فقهیه در دو جلد، به زبان عربی تألیف شده است. در پایان هر جلد فهرست مصادر تحقیق و پس از آن فهرست محتویات کتاب و در پاورقی ها آدرس مدارک و مستندات متن به صورت دقیق آمده است.
اهمیت پرداختن به موضوع قواعد فقهیه در طریق اجتهاد و استنباط احکام شرعی و جریان این قواعد در بیشتر ابواب فقه ، شناخت آنها را برای هر فقیهی لازم نموده است. وی با هدف ایجاد این شناخت و نقش آندر شیوه آموزشی حوزه به نگارش کتاب خود همت کرده است.
ساختار کتاب
در صفحات آغازین، مقدمه ناشر و پس از آن مقدمه نگارنده و در ادامه مطالب کتاب در قالب ۱۵ بخش که هر بخش شامل یک قاعده فقهی است ارائه گردیده است. در هر بخش مفاد قاعده، مدارک آن، محل اجرای هر قاعده، شیوه استدلال با قاعده در ابواب مختلف فقهی بیان میشود.
گزارش محتوا
مؤلف پس از ذکر مقدمه مباحث کتاب را براساس قواعد تقسیم بندی کرده و در جلد اول به قاعده: اختلال النظام، اصاله الاباحه والحلّیه، اصاله الصحه، اضطرار ، حرمت اعانت گناه، حرمت اهانت به زنان محترمه، حرمت اهانت به میت مسلمان ، قاعده سوق المسلمین، قاعده عدل وانصاف، نفی سبیل الکفار علی المسلمین و قاعده وجوب تعظیم الشعائر اسلامی پرداخته است. پس از آن در جلد دوم به همان سبک جلد اول به قواعد: الالتزام، الامتنان، التقیه، الجب. پرداخته است.اهمیت هریک از مباحث باعث می شود که پس از پرداختن به آن از مدارک و دلایل قاعده اعم از آیات، روایات، حکم عقل و اجماع سخن به میان آید. اینکه آیا هر قاعده با سایر ادله تعارضی دارد یا نه؟ و چگونگی آن، از جمله پرسش هایی است که پاسخ داده شده است.مؤلف در جلد دوم مباحث هر قاعده را مبسوط تر از جلد اول ذکر و حول و حوش مباحث آن صفحات بیشتری را به بحث اختصاص داده است. چنانچه به سابقه بحث و قاعده، موارد استثنای قاعده، و ذکر آراء و نظریات عامه و خاصه نیز پرداخته است.

پیشنهاد کاربران

بپرس