مالکیت در قوانین موضوعه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باتوجه به اهمیت بحث مالکیت در این مبحث به بررسی مالکیت در قوانین موضوعه در ایران و سایر کشورها پرداخته می شود.
به پیروی از فقه اسلام و بر اساس قاعده تسلیط ، در قانون مدنی ایران اثر مالکیت از یک سو، مثبت است و از سوی دیگر منفی. مالک اثباتا حق هرگونه تصرف را در مال خود دارد، و نفیا هیچ کس حق ندارد مال او را از تصرفش بیرون کند. مواد صریح مربوط به این موضوع در قانون مدنی به این شرح است: ماده ۳۰: هر مالکی نسبت به مایملک خود، حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد، مگر در مواردی که قانون استثنا کرده باشد. ماده ۳۱: هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمی توان بیرون کرد، مگر به حکم قانون . در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز اصل ۴۶ و ۴۷ به گونۀ دیگری به همین قاعده اشاره دارند.
مالکیت در قانون مدنی فرانسه
در این قانون مواد زیر به بیان موارد مربوط به قاعدۀ تسلیط پرداخته اند: ماده ۵۴۴: مالکیت عبارت است از حق مطلق استفاده و انتقال اعیان، جز در مواردی که خلاف قانون باشد. ماده ۵۴۵: کسی مجبور به اخراج ملک خود از مالکیتش نیست، مگر برای تامین یک مصلحت عمومی، آن هم با دادن قبلی قیمت عادلانه.
مالکیت در قانون مدنی آلمان
قانون آلمان شباهت زیادی با قانون فرانسه دارد و مفاد هر دو مادۀ مذکور قانون فرانسه در یک ماده از قانون مدنی آلمان آمده است: ماده ۹۰۳: مالک از ملک خود هرگونه که بخواهد استفاده کرده، از آن بهره می برد و از تجاوز متجاوز جلوگیری می کند، مگر آنکه عمل او مخالف قانون یا حقوق اشخاص دیگر باشد.
مالکیت در حقوق انگلیس
...

پیشنهاد کاربران

بپرس