مافی

/mAfi/

لغت نامه دهخدا

مافی. ( اِخ ) از ایلهای اطراف قزوین و مرکب از 500 خانوار است. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 112 ). و رجوع به «مافی و نانکلی » شود.

فرهنگ فارسی

رضاقلی خان نظام السلطنه مافی ( و. ۱۲۸۴ - ف. ۱۳۴٠ ه.ق . ) . وی در زمان قتل ناصرالدین شاه والی بروجرد بود سپس حکمران بنادر بعد والی خوزستان و لرستان شد و پس از خلع محمد علی شاه والی فارس شد . در جنگ بین الملل اول که جمعی از آزادیخواهان از تهران مهاجرت کردند و کمیته دفاع ملی را تشکیل داند نظام السلطنه بریاست حکومت موقتی منصوب شد و مدتی در غرب بود و مجاهدان ملی بفرماندهی او با سربازان تزاری جنگ و ستیز میکردند . پس از پایان جنگ جهانی اول مافی باستانبول و از آنجا بسویس رفت . در کابینه اول احمد قوام - السلطنه بتهران آمد و بفرمانروایی ایالت خراسان منصوب شد ولی پس از یکسال و دو سه ماه استعفا داد و بتهران مراجعت کرد تا اینکه ۶ ماه بعد در تهران وفات یافت . او را در امامزاده عبدالله بخاک سپردند .

دانشنامه آزاد فارسی

طایفۀ کُرد ایران، از طوایف لک، ساکن قزوین و کرمانشاه. اینان تا دورۀ زندیه در کاوردان و گیلان غرب از نواحی استان کرمانشاه سکونت داشتند و در ۱۱۶۷ق به محمدخان زند پیوستند و از طریق او به خدمت کریم خان درآمدند و در بسیاری از جنگ های او با مخالفان شرکت کردند. مافی ها در سال های بعد به شیراز انتقال یافتند و پس از مرگ کریم خان در ۱۱۹۳ق، به خدمت زکی خان زند پیوستند و نقش ارزنده ای در تثبیت حکومت او ایفا کردند. زکی خان پس از چندی به خوانین مافی بدگمان شد و در جریان سفر جنگی اصفهان، درصدد قتل آنان برآمد، اما خان علی خان مافی به نیت او واقف شد و به همراه چند نفر دیگر از خوانین او را در ایزدخواست به قتل رسانید. مافی ها تا انقراض زندیه، در شمار نیروهای مؤثر دولت صفویه بودند و پس از آن به آقامحمدخان قاجار پیوستند. او نیز بسیاری از مافی ها را به ناحیۀ قزوین انتقال داد. جمعیت مافی های قزوین در آغاز سلطنت ناصرالدین شاه بیش از ۱۰۰۰ خانوار بود. اغلب اینان در بشاریات و فشگلدره و همچنین قزوین سکونت داشتند و ۲۰۰ خانوار آنان نیز در اطراف شرق قزوین به چادرنشینی روزگار می گذرانیدند. امروزه همۀ مافی ها یکجانشین هستند و محمدنظرخان مافی، در جنگ های حسنعلی میرزا شجاع السلطنه با خوانین شورشی خراسان در ۱۲۳۲ق، شرکت داشت. قنبرعلی خان مافی، در لشکرکشی محمدشاه به هرات در ۱۲۵۳ق از فرماندهان قوای دولت ایران بود. حسینقلی خان نظام السلطنه فرزند شریف خان مافی، از رجال بزرگ دورۀ ناصری و مظفری و یکی از نخست وزیران صدر مشروطیت تا پیش از کودتای محمدعلی شاه و ازجملۀ ملاکان بزرگ ایران بود. رضاقلی خان نظام السلطنۀ مافی، از رجال سرشناس دورۀ مظفری، در ۱۳۳۴ق از طرف آزادی خواهان ایرانی به ریاست دولت موقت ملی ایران برگزیده شد. محمدعلی نظام مافی (نظام السلطنۀ سوم) از نمایندگان انتصابی مجلس سنا بود.

پیشنهاد کاربران

در جواب مهدی:
مافی حتی یک هزارم درصد هم به کرد ربطی ندارند. مافی از اصیل ترین ایلات لک هستند . مافیوند و پایروند اصل اصل لک هستند. یکم تاریخ بخونی دستت میاد
از ایلات کاملا لکتبار که متحد قوای زندیه بوده اند و توسط قاجاریه به قزوین تبعید شدند
از ایلات لک می باشند و کتاب تاریخ کامل ایران اثر سرجان ملکم دقیقا اینو اعلام کرده است
بر مبنای تقسیمات کشوری ، مصوب مجلس شورای ملی ، مورخ ۱۳۱۶/۱۰/۱۹ ( یکشنبه ) ، پایروند با مرکزیت دهکده باستانی کنشت به عنوان یکی از دهستان های استان پنجم "کرمانشاهان" محسوب شده و شامل ۱۶ روستا به قرار زیر است :
...
[مشاهده متن کامل]

( به ترتیب حروف الفبا )
"بلین ، پیرغیب ، تلخاب ، تیراندازه ، جلیلوند ، داروند ، زالوآب ، طاویله ، قبه ، قره قوین ، کریزاغه ، کنشت ، کوچکله ، گلدسته ، مانگ هلات ، ملاورد"
در حوالی سالهای ۱۳۵۲ هـ. ش تعداد ۱۰ روستای تنگه کنشت دهستان پایروند ، به دلیل داشتن حصاری کوهستانی و دارا بودن شرایط خاص موقعیت استراتژیک نظامی ، به اجبار از طرف حکومت وقت با پرداخت وجهی محقر به مردم توسط ارتش خریداری شده و تا به حال منطقه نظامیست . فروش اراضی و خروج مردمان از این روستاها باعث شد که سندیت منطقه پایروند به لحاظ وسعت جغرافیایی از درجه اعتبار ساقط شود زیرا روستاهای تلخاب ، جلیلوند ، داروند ، زالوآب جزء دهستان چمچمال شدند اکنون روستای ملاورد جزء دهستان میان دربند و روستای کریزاغه نیز جزء دهستان کندوله است.
در حال حاضر نیز دهستان پایروند شامل ۱۰ روستای متروکه میباشد اما این ظاهر قضیه میباشد ، باطن قضیه چیز دیگری میگوید
ذکر این نکته ی بسیار مهم ، ضروری است که تعداد بسیاری آبادی در همسایگی روستاهای دهستان پایروند هستند که به طور مطلق از ایل کهن پایروندمافی هستند ؛ اما در تقسیمات جغرافیایی ، جزء دهستانهای مجاور محسوب شده اند.
در این مقوله ، اگر بخواهیم فقط مختص به کلان ایل پایروندمافی مستقر در کرمانشاه بحث کنیم باید بگوییم این مردم آزاده ، علاوه بر استملاک و اسکان در بیش از ۴۰ روستای یکپارچه ، تحت عنوان پایروندمافی از کالبد جغرافیایی خویش گذر کرده و حوزه استقرار و زیستگاه آنان به طور طبیعی و ناخواسته به سمت ولایات اطراف گسترش یافته و از مرز ۴۰روستا عبور کرده است.
روستاهایی که از ایل پایروند میباشند و جزء دهستان میان دربند هستند عبارتند از :
( به ترتیب حروف الفبا )
تکیه ، چشمه باغ ، چناره ، خانه خدا ، خلک سفلی ، خلک علیا ، دوچشمه ، سرابله ، سه چشمه ، شیرعلی ، ملاورد ، نظام آباد
در صفحه ۹۵کتاب تاریخ زبانهای ایرانی و جغرافیای گویشها و لهجه های کرمانشاه تالیف دکتر اردشیر ذوالفقاری سرخه لیژه ( ریاست محترم اداره ثبت احوال کرمانشاه ) توضیحی منوط به دهستان میان دربند ارائه شده که اشاره مستقیم به پایروند بودن روستاهای مزبور دارد به شرح زیر :
"این دهستان در شمال غربی کرمانشاه و در مسیر جاده کرمانشاه_سنندج واقع است. تعدادی از روستاهای آن در مسیر جاده کرمانشاه روانسر واقع شده است.
لهجه مورد تکلم مردم این ناحیه کردی کرمانشاهی است ؛ اما روستاهای مسیر قزانچی به طرف سرابله یا همان جاده قدیم کامیاران که در قسمت شرقی جاده و اکثراً در حاشیه کوه هستند ، مانند روستاهای دوچشمه ، چشمه باغ ( کانی باغ ) ، چناره ، خانه خدا ، خلک و. . . به لهجه پایروندی تکلم میکنند؛ این روستاها به روستاهای پایروند پشت معروفند"
در دهستان میان دربند ۹۵ روستا وجود دارد که از این تعداد ، ۱۲ روستا به طور خالص از ایل پایروند هستند
این مردم سلحشور علاوه بر نواحی مذکور در روستاهای :
احمدوند ، توللی ، عمله تازه آباد ، عمله سفلی ، عمله علیا ، تپه افشار ، سیاه چقا ، حجت آباد ( خضرالیاس ) ، کثیرآباد ، خانم آباد ، میمون آباد ( محمودآباد ) ، تبرآباد ، قزانچی و. . . سکونت دارند؛ بزرگترین روستای این منطقه ، قزانچی میباشد که بالغ بر ۵۰درصد ساکنین آن از ایل نامدار پایروندمافی هستند.
روستاهایی که از ایل پایروند میباشند و جزء دهستان چمچمال هستند عبارتند از :
( به ترتیب حروف الفبا )
تلخاب ، جلیلوند ، داروند ، زالوآب ، چشمه کبود ، چشمه کره ، سراب برناج ، قلعه علی ، قلعه گاه
اهالی این روستاها به پایروند بیستون معروف هستند
علاوه بر این مناطق در سایر قریه های بخش بیستون و دهستان چمچمال پراکنده اند از جمله روستاهای :
برناج ، دریاچه ، کمیجه ، نازلیان ، چشمه سهراب ، قشلاق محمدی ، ظلم آباد علیا و سفلی ، نجوبران ، آزان وازان و. . .
بزرگترین تجمع گاه اینان سنقرآباد است که بیش از ۸۵ درصد از ایل جلیله پایروند هستند عده قابل توجهی نیز در شهر بیستون سکنا گزیده اند.
گستره جغرافیایی طوایف مافی ایل پایروند در بیلوار و دینور
زامله ، سرزامله ، وزمله ، کالیان سفلی ، کالیان وسطی ، کالیان علیا ، هرتکه ، قلعه اله قلی خان ، باتمان
کریزاغه ، گرماب ، قروجنک سفلی ، قروجنک علیا ، سرچیمن ، سیاه خانی ، خلیل اله ، کرتویج علیا ، امیر آباد ، پیرقاسم ، علی آباد و. . .
🔻منابع
[ ۱ ] #فرهنگ جغرافیایی ایران جلد ۵
[ ۲ ]#کردوپراکندگی اودرگستره ایران زمین
[۳] #لغت نامه علی اکبردهخدا
[۴]#تاریخ زبانهای ایرانی وجغرافیای گویشها ولهجه های کرمانشاه
[۵] #ویکی پدیا

درود و سپاس از عزیزان
ممنون از اطلاعاتی که عزیزان بیان کردند، بخصوص جناب آقاى اسد مافی
باسلام مطالبی که بررسی کردم بسیار برایم جالب بود بنده ومرحوم پدرم ومرحوم پدر بزرگم تهرانی هستیم ایشان از بچه های قدیم محله مولوی تهران بودند اتفاقی من با خانمی ازدواج کردم که مادرش قزوینی بود واخرین بنده یه آپارتمان هم توقزوین خریدم البته ما ساکن تهران هستیم متشکرم

بپرس