ماریام شاهینیان

دانشنامه عمومی

ماریام شاهینیان ( ارمنی: Մարիամ Շահինյան؛ انگلیسی: Maryam Şahinyan ) یک عکاس سرشناس ارمنی تبار اهل ترکیه بود. [ ۱] که به عنوان نخستین بانوی عکاس استودیوی در ترکیه شناخته می شود. [ ۲] وی به زبان های فرانسوی، ایتالیایی، ارمنی و ترکی آشنایی داشت.
ماریام شاهینیان نخستین بانوی عکاس ترکیه بود. این بانوی هنرمند در سال های ۱۹۳۵–۱۹۸۵ یکه تاز هنر عکاسی به ویژه عکاسی از چهره در محیط بستهٔ کارگاهی بود. مجموعهٔ عکس هایی که او در کارگاه شخصی خود، به نام گالاتاسرای گردآورد نه تنها چهرهٔ مردم عادی شهر و روستا را از نوجوان گرفته تا سالخورده، در بیش از دویست هزار عکس ثبت کرده، بلکه با مهارت تمام موفق شده تا افکار و حتی رویاهای قهرمانان خود را نیز ثبت کند.
زن ها، در سال های فعالیت های شاهینیان، تنها اجازه داشتند در حضور عکاسی از جنس خود تن پوش اسلامی را درآورند و دور از قوانین نوشته و نانوشته اجتماع، امیال، احساسات و افکار شخصی خود را بر چهره منعکس سازند. همین امکان خاص موقعیتی استثنایی برای عکاس فراهم آورد تا با اختصاص بیش از ۷۰ درصد از کارهای خود به بانوان، تصویری کم نظیر از جامعهٔ آن روز ترکیه بر جای گذارد.
هاکوپ شاهینیان پاشا، پدر بزرگ ماریام، از نمایندگان نخستین مجلس ترکیه پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی بود. خانوادهٔ شاهینیان هنگامی که ماریام تنها چهار سال داشت به گونه ای معجزه آسا از جهنم نسل کشی ارمنی ها جسته و در خفا از شهر سیواس، زادگاه خود، به استانبول پناه آورده بودند. ماریام شاهینیان، که با نام مریم یا ماریام شاهین اوغلو نیز از او یاد شده، در ۱۹۸۶ میلادی کارگاه گالاتاسرای و عکاسی را در ۷۵ سالگی برای همیشه ترک گفت.
وی در گورستان ارامنه شیشلی به خاک سپرده شد.
عکس ماریام شاهینیان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس