مادربورد

دانشنامه عمومی

بُردِ مادر یا مادر برد یا برد اصلی یا برد سیستم یا برد سامانه ( به انگلیسی: Mainboard or Motherboard or system board ) یا موبو ( به انگلیسی: mobo ) برد مدار چاپی است که بخش های گوناگون رایانه مانند واحد پردازنده مرکزی و ریزپردازنده، حافظه دسترسی تصادفی ( RAM ) و… بر روی آن سوار می شوند و قطعه های بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیر بایوس ( BIOS ) در آن قرار گرفته اند. در کامپیوترهای اپل آن را برد منطقی می نامند.
مادربرد اصلی ترین بخش یک رایانه است و سپس بعد از آن CPU اصلی ترین بخش یک رایانه است. مادر برد اصلی ترین بخش یک رایانه است و کار آن کنترل کردن پردازشگر مرکزی و ارتباط دادن آن با قسمت های دیگر است. خود پردازشگر با هیج کدام از ابزار آلات بیرونی ارتباط مستقیم ندارد و همان طور که از نامش پیداست تنها یک پردازنده است. ارتباط پردازشگر با ابزار خارجی ( به جز در موارد معدود ) توسط بایوس ( BIOS ) انجام می گیرد و در حقیقت بین پردازشگر و ورودی/خروجی ها همواره یک مدار واسط وجود دارد. مادربورد، بورد مادر و اصلی کامپیوتر است که درون کیس قرار دارد و کار آن ارتباط دادن بعضی از اجزاء کامپیوتر به یکدیگر و کنترل عمل کامپیوتری و منطقی اجزاء مختلف کامپیوتر می باشد. در یک دسته بندی جدید مادربوردها را می توان به سه دسته زیر تقسیم کرد: 1 ) مادربورد عملکرد منطقی داخلی 2 ) مادربورد عملکرد منطقی خارجی 3 ) مادربورد عملکرد بورد منطقی داخل کیس. [ ۱]
ساختار ظاهری مادربورد شامل مجموعهٔ از قطعات الکترونیکی مانند خازن، ترانزیستور، مقاومت، دیود، آی سی و ورودی هایی است که روی یک برد الکترونیکی بزرگ چند لایه از جنس سیلیسیم و درصد کمی از چوب قرار می گیرند. [ ۲] روی صفحه مادربورد چندین خط به رنگ های متفاوت دیده می شود که همه قطعات را به هم متصل می سازد و به آنها اصطلاحاً باس می گویند. [ ۳] [ ۴]
برای کل کامپیوتر، مادربورد، زیربنای اطلاعات و قدرت است. شکل و اندازه مادربورد در طرحهای ان ال ایکس و آ تی ایکس می باشد که دومی بیشتر رایج تر است. یکی از تراشه های مادربورد، سوپر آی/اُ است که دیسک های کمکی، صفحه کلید، ماوس و قسمت های سریال و چاپگر را کنترل می کند. به تراشهٔ سوپر آی/اُ به علاوهٔ دو تراشهٔ دیگر به نام های پل شمالی و پل جنوبی، چیپ ست مادربرد گویند که مبنای بسیار خوبی جهت مقایسه مادربردها می باشد. از چیپست های معروف به کار رفته در مادربردهای امروزی می توان اینتل ( Intel ) و ای ام دی ( AMD ) را نام برد.
عکس مادربوردعکس مادربوردعکس مادربوردعکس مادربورد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مادِربورد (motherboard)
مادِربورد
بورد مدار اصلی که مؤلفه های اولیه یک سیستم رایانه ای را دربر گرفته است. این بورد شامل پردازنده، حافظه اصلی، مدارات پشتیبان و کنترل کننده های گذرگاه و کانکتور است. سایر بوردها ازجمله بوردهای توسعه حافظه و بوردهای ورودی ـ خروجی می توانند از طریق کانکتور گذرگاه به مادِربورد وصل شوند.

پیشنهاد کاربران

بپرس