مادر. [ دَ ] ( اِ ) ترجمه «ام » که والده باشد. ( آنندراج ). زنی که یک یا چند بچه بدنیا آورده باشد. ( ناظم الاطباء ). ام. والده. ماما. مام. ماد. مار. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). ماد. مار. پهلوی ، «ماتر» ، «مات » ظاهراً از «ماتا» ، حالت فاعلی از «ماتر» ، اوستا، «ماتر» ، ارمنی دخیل ، «متک » ( ماده ). هندی باستان ، «ماتر» ، ارمنی ، «مئیر» ، کردی ، «ماک » ، مادک ( مادر )، «مادک » ( گاومیش ماده )، افغانی ، «مور» ، استی ، «ماده » «مده » ، «ماد» ، «مد» ، بلوچی ، «مات » ، «ماث » ، «ماس » ( مادر )، دخیل ، «مادگ » ، «ماذغ » ( مؤنث )، شغنی ، «ماد» ، منجی ، «مایا» ، گیلکی «مار» . زنی که یک یا چند بچه زائیده. والده. اُم. ( حاشیه برهان چ معین ) : به رستم چنین گفت گودرز پیر که تا کرد مادر مرا سیر شیر.
فردوسی.
که خاقان نژاد است و بدگوهر است به بالا و دیدار چون مادر است.
فردوسی.
زمان تا زمان یک ز دیگر جدا شدندی بر مادر پارسا.
فردوسی.
گفت اگر شیر زمادر نشود یاب همی این توانم که دهمتان شب و روز آب همی.
منوچهری.
باشد از مادران ما بر ما هم حجامت نکو وهم خرما.
سنائی.
عدل یتیم مانده ز پور قباد گفتا کز تیغ فتح زای تو به مادری ندارم.
خاقانی ( چ سجادی ص 281 ).
- مادر آب و آتش ؛ کنایه از گریه کننده بسوز یعنی شخصی که از روی سوز گریه کند. ( برهان ) ( ناظم الاطباء )( آنندراج ) ( فرهنگ فارسی معین ) ( از انجمن آرا ). - مادر خون ؛ آنکه کسی را زاده و خون را شیر کرده بدو داده یا آنکه خون او را ایجاد می کند. ( از حاشیه هفت پیکر چ وحید ص 352 ) : هرجسد را که زیر گردون است مادری خاک و مادری خون است مادر خون بپرورد در ناز مادر خاک ازو ستاند باز.
( هفت پیکر نظامی چ وحید ص 353 ).
- مادر دهر ؛ روزگار. دنیا. جهان : مادر دهر نزاید پسری بهتر از این. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). - مادر شدن ؛ زائیدن زن. بچه دار شدن. امومة؛ مادر گشتن. - مادر شیر ؛ مادر رضاعی : وصهر آن باشد که حرام باشد بسبب ، چنانکه مادر شیر و خواهر شیر. ( تفسیر کمبریج ج 1 ص 288 ). - مادر فرزند کش ؛ کنایه از روزگار است : بگذر از این مادر فرزندکش بیشتر بخوانید ...
فرهنگ فارسی
جزیره ایست در شمال شرقی آفریقا در اقیانوس اطلس مشرق مراکش متعلق بکشور پرتقال . ۷۴٠ کیلومتر مربع وسعت ۲۴۵٠٠٠ سکنه . مرکز جزیره شهر [ فونشال] محصول : شراب موز و نیشکر . زنی که فرزنددارد، مام و ماما و مار هم گفته شده ( اسم ) ۱- زنی که دارای فرزندی است مام والده ام . یا مادران گوهر ( گهر ) . امهات چهار عنصر : لافند مادران گهر در مزاج صلح کاین صلح ماز میر سپهر آستان ماست . ( خاقانی . سج.۷۹ ) یا مادر آب و آتش . شخصی که از روی سوز گریه کند . یامادر باغ . ۱- زمین : مادر باغ سترون شد و زادن بگذاشت چه کند نامیه عنین و طبیعت عرب است ? ( انوری بها . انجمن ) ۲- باغ که مادر گلها و ریاحین ومیوه هاست . یامادر فولاد زره . ۱- مادر دیوی موسوم به فولاد زره ( که در داستان امیر ارسلان یاد شده ) . ۲- پیرزن بدریخت و بدجنس ( بهنگام تحقیر گویند ). ۳- الف . امهات سفلی عناصراربعه مقابل پدر آبائ علوی . ب - خاک زمین : جان گرامی به پدر باز داد کالبد تیره به مادر سپرد . ( رودکی . چا . دکتر خطیب رهبر ۸ ) قسمی شراب
فرهنگ معین
(دَ ) ۱ - (اِ. ) زنی که دارای فرزند است ، مام ، والده ، ام . ۲ - (ص . ) اصلی ، اولیه ، نخستین : صنایع مادر. ۳ - زمین ، خاک . ، ~ ِ فولادزره کنایه از: زن پیر و چاق و مهیب و بدجنس .
فرهنگ عمید
۱. انسان یا حیوان مادۀ دارای فرزند. ۲. (صفت ) [مجاز] اصلی، اولیه: دانشگاه مادر. ۳. (صفت ) [مجاز] برانگیزنده، باعث. ۴. [قدیمی، مجاز] زمین، خاک: جان گرامی به پدر باز داد / کالبد تیره به مادر سپرد (رودکی: ۴۹۶ ). ۵. [قدیمی، مجاز] هریک از عناصر چهارگانه. * مادر فولادزره: [عامیانه، مجاز] زن زشت، پیر، بسیارحیله گر، و مکار. &delta، دراصل، مادر دیوی به نام فولادزره بوده که داستان آن در کتاب امیرارسلان آمده است.
فرهنگستان زبان و ادب
{parent} [فیزیک] هسته ای پرتوزا که براثر واپاشی، هستۀ دیگری به نام دختر تولید می کند
واژه نامه بختیاریکا
دا؛ داک؛ دایِه
دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] در قرآن مجید و روایات، در احسان و نیکی کردن به مادر تاکید بیشتری شده و بعضی از آیات، احساسات و عاطفه انسان را نسبت به مادر به شدت تحریک می کند و به او تذکر می دهد که لزوم شکرگزاری از مادر، این است که او نه ماه سنگینی تو را تحمل کرده است. انسان باید همیشه به یاد داشته باشد که مادر چه سختی هایی را در دوران بارداری تحمل می کند و در راه حفظ و سلامت او چه فداکاری هایی نموده است.حضرت مسیح (علیه السّلام) اگر چه بدون پدر تولد یافت، در مقام برشمردن افتخارات خود، نیکوکاری نسبت به مادر را ذکر می کند، و این خود، دلیل روشنی بر اهمیت مقام مادر است. خداوند در قرآن از زبان عیسی (علیه السّلام) می فرماید: «و برا بوالدتی و لم یجعلنی جبارا شقیا؛ خداوند مرا نسبت به مادرم نیکوکار قرار داده و جبار و شقی قرار نداده است». جایگاه مادر در روایات گر چه در جهان امروز درباره مقام مادر سخن بسیار گفته می شود و حتی در کشور ما روز با شکوهی را به نام روز مادر نامگذاری کرده انده؛ (بیستم جمادی الثانی، روز ولادت فاطمه زهرا (علیهاالسلام)) اما متاسفانه وضع تمدن ماشینی چنان است که رابطه پدران و مادران را از فرزندان خیلی زود قطع می کند. در معارف اسلامی، اهمیت فوق العاده ای به مقام مادر داده شده است. حتی در کتاب وسائل بابی به این امر اختصاص داده شده به نام: «باب استحباب الزیاده فی بر الام علی بر الاب. از امام صادق (علیه السّلام) روایت شده است: جاء رجل الی النبی (صلی الله علیه و آله وسلّم) فقال: «یا رسول الله! من ابر؟»، قال: «امک»، قال: «ثم من؟»، قال: «امک»، قال: «ثم من؟»، قال: «امک»، قال: «ثم من؟»، قال: اباک. مردی خدمت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) آمد و عرض کرد: «ای رسول خدا! به چه کسی نیکویی کنم؟». فرمود: «به مادرت»، عرض کرد: «بعد از او به چه کسی؟» فرمود: «به مادرت»، بار سوم عرض کرد: «بعد ازاو به چه کسی؟» فرمود: «به مادرت»، در چهارمین بار که این سؤال را تکرار کرد فرمود: به پدرت.در حدیث دیگری آمده است که جوانی برای شرکت در جهاد، (آنجا که جهاد واجب عینی نبود) نزد پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) آمد. حضرت به او فرمود: «الک والدة؟»، قال: «نعم»، قال: فالزمها فان الجنه تحت قدمها. (فرمود) آیا مادری داری؟ عرض کرد: «آری» فرمود: در خدمت مادرت باش که بهشت زیر پای مادران است. جایگاه مادر در قرآن خداوند در قرآن به زحمات فوق العاده مادر اشاره می کند و می فرماید: «و وصینا الانسان بوالدیه حملته امه وهنا علی وهن؛ ما به انسان درباره پدر و مادرش سفارش کردیم مادرش او را با زحمت روی زحمت حمل کرد».مادران در دوران بارداری، دچار سستی و ضعف می شوند؛ زیرا از عصاره بدن آنان جنین پرورش می یابد. به همین دلیل، مادران در دوران بارداری، گرفتار کمبود انواع ویتامینها می شوند. خداوند در جای دیگر می فرماید: «والوالدات یرضعن اولادهن حولین کاملین؛ مادران، فرزندان خود را دو سال تمام، شیر می دهند».حق شیر دادن در دو سال شیرخوارگی، مخصوص مادر است و او از کودک خود نگهداری می کند. تغذیه جسم و جان نوزاد در این مدت، با شیر و عواطف مادر، پیوند ناگسستنی دارد و حق نگهداری و سرپرستی را بر عهده او گذارده است.
مادَر، مام، [ ۱] نَنه یا مامان ( به فرانسوی: maman ) یکی از نسبت های خانوادگی است و به والد طبیعی یا اجتماعی مؤنث گفته می شود. به دلیل پیچیدگی و تفاوت های اجتماعی، فرهنگی، و مذهبی، تعاریف و نقش ها، تعریف کلی کلمه مادر متفاوت است. واژه ننه که به عنوان برابر برای مادر به کار می رود و معانی دیگری نیز دارد، از ریشه هندواروپایی nan به معنی مادر، مادربزرگ و پرستار است. [ ۲] در مورد پستانداران مانند انسان، معمولاً مادر بیولوژیکیتخمک بارور شده را باردار است که ابتدا رویان و سپس جنین نام دارد. [ نیازمند منبع] این بارداری درون رحم مادر از هنگام لقاح تا هنگام زادن نوزاد طول می کشد. هنگامی که کودک زاده شد، بدن مادر برای تغذیه نوزاد، شیر تولید می کند. معمولاً این شیر مادر تنها غذای نوزاد برای ۶–۱۲ ماهه اول زندگیاست در برخی فرهنگ ها عنوان مادر معمولاً به زنی به غیر از مادر طبیعی، که نقش اجتماعی مربوط را انجام دهد نیز گفته می شود. به ویژه در مورد مادرخوانده و زن پدر. در برخی دیگر از فرهنگ ها، مانند آمریکایی - آفریقایی، دیگرمادری غیربیولوژیکی وجود دارد. در خانواده پونالوائی در ایروکوئی ها، سرخ پوستان آمریکا و قبایل هند کهن، یک زن مادر فرزندان خواهرش و خواهران جانبی اش ( عمه/عمو/خاله/دایی زاده های درجه اول و دوم یا دورتر ) نیز هست. [ ۳] همچنین با پیشرفت فناوری تولیدمثل، مادر ژنتیکی ( کسی که تخمک از آن اوست ) می تواند با مادر باردار ( که جنین در رحم اوست ) تفاوت داشته باشد. در فرهنگ ایرانی، مادر یکی از ارکان اصلی خانواده است. او محور محبت و عاطفه در خانواده محسوب می شود و تربیت فرزندان یکی از وظایف اصلی مادر است. ایرانیان احترام زیادی برای مادران خود قائل هستند. در آثار اندیشمندان ایرانی از جمله فردوسی، جایگاه مادر به خوبی روشن شده است. شاعران ایرانی بسیاری درباره مادر شعر سروده اند و زحمات او را می ستایند. مانند شعری از ایرج میرزا که در وصف مادر سروده است که با این بیت آغاز می شود: داد معشوقه به عاشق پیغام / که کند مادر تو با من جنگ انسان ها به مادر خود محبت بسیاری دارند و در هر شرایطی مهربانی های مادران خود را از یاد نمی برند.
مادر (ترانه پینک فلوید). مادر ( به انگلیسی: Mother ) آهنگی از گروه موسیقی پراگرسیو راکپینک فلوید است که در آلبوم ۱۹۷۹ آن ها با نام دیوار قرار دارد. این آهنگ توسط راجر واترز نوشته شده است. مدت زمان این اهنگ ۵:۳۵ ثانیه است. در ساخت آهنگ از سازهایی مانند اُرگ، پیانو، گیتار آکوستیک و الکتریک و درام استفاده شده است. در ابتدا راجر واترز به خواندن ( از زبان فرزند ) می پردازد و بعد دیوید گیلمور آهنگ را از زبان مادر می خواند و به دنبالش گیتار الکتریک نواخته می شود. در این آهنگ، پینک که مریض شده، نگران اتفاقات آینده است، از مادرش سوالاتی می پرسد. اما مادرش در اقدامی عجیب، به جای دلداری، به پسرش می گوید که مادر کاری می کند همه کابوس های تو واقعی شوند! مادر می خواهد ترس هایش را درون تو بریزد! اینجا متوجه می شویم که مادر پینک به طرز بیمارگونه ای نمی خواهد فرزندش دچار هیچگونه آسیبی بشود. برای همین نمی خواهد اجازه بدهد پرواز کند ( شاید نمی خواهد او را هم مانند پدر پینک، از دست بدهد ) ، اما شاید بگذارد پینک آواز بخواند. چندین بار در آلبوم، عنوان "کودک غمگین" به کار می رود، که نماد مشکلات و غم های آینده زندگی پینک است. مادر، در مراقبت از پینک در حدی زیاده روی می کند که حتی می گوید: مادر دوست دخترهایت را برایت چک می کند! و همچنین در اواخر آهنگ می شنویم: البته که مادر به تو کمک می کند دیوار را بسازی! و نتیجه می گیریم که مادر پینک نیز "آجری دیگر در دیوار" تنهایی و انزوای پینک است. [ ۱] در فیلم دیوار هنگام پخش این آهنگ، صحنه هایی از شخصیت اول داستان یعنی پینک به همراه همسرش را نشان می دهد که به وی حسی بی تفاوت نشان می دهد و در پی این بی توجهی پینک به گذشته های خود فکر می کند و زمانی که مادرش در همه حال به او توجه می کرد اما همسرش چنین حسی را به وی ندارد. [ ۲] • راجر واترز - گیتار آکوستیک، گیتار بیس، خواننده • دیوید گیلمور - خواننده و گیتار الکتریک • باب ازرین - اُرگ ، پیانو • جف پورکرو - درام
مادر (رمان پرل باک). مادر ( انگلیسی: The Mother ) رمانی است اثر نویسنده آمریکایی، پرل باک که در ۱۹۳۳ منتشر شده است. رمان مادر چند بار به فارسی ترجمه شده است. محمد قاضی نخستین مترجم این کتاب بود که آن را از طریق زبان فرانسه به فارسی برگردانده است.
مادر (شهر اتریش). مادر ( به آلمانی: Mäder ) یک منطقهٔ مسکونی در اتریش است که در ناحیه فلدکیرش واقع شده است. [ ۲] مادر ۳٫۴۲ کیلومتر مربع مساحت دارد ۴۱۴ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
مادر (فیلم ۱۹۷۶). مادر ( به هندی: Maa ) فیلمی محصول سال ۱۹۷۶ و به کارگردانی ام. ای. تیروموگام است. در این فیلم بازیگرانی همچون درمندرا، هما مالینی، نیروپا روی، رانجیت ایفای نقش کرده اند.
مادر (فیلم ۱۹۹۰). «مادر» ( روسی: Мать ) یک فیلم درام است به کارگردانی گلب پانفیلوف که در سال ۱۹۹۰ منتشر شد. این فیلم بر اساس رمانی به همین نام ( ۱۹۰۶ ) نوشته ماکسیم گوری ساخته شده است. از بازیگران آن می توان به اینا چوریکوفا، آنتونلا اینترلنگی و ماریو آدورف اشاره کرد.
مادر (فیلم ۱۹۹۶). «مادر» ( انگلیسی: Mother ( 1996 film ) ) فیلمی در ژانر کمدی - درام به کارگردانی آلبرت بروکس است که در سال ۱۹۹۶ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به دبی رینولدز، پل کالینز، آلبرت بروکس، و جان کریستوفر مک گینلی اشاره کرد.
مادر (فیلم ۲۰۰۳). مادر ( انگلیسی: The Mother ) فیلمی در ژانر درام به کارگردانی راجر میشل است که در سال ۲۰۰۳ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به ان رید، پیتر وان و دنیل کریگ اشاره کرد.
مادر (فیلم ۲۰۰۹). «مادر» ( انگلیسی: Mother ( 2009 film ) ) فیلمی در ژانر درام به کارگردانی بونگ جون - هو است که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به وون بین اشاره کرد.
مادر (فیلم ۲۰۱۹). مادر ( به اسپانیایی: Madre ) فیلم درام اسپانیایی - فرانسوی، محصول سال ۲۰۱۹، به کارگردانی رودریگو سوروگوین و نویسندگی مشترک او با ایزابل پِنیاست. این فیلم بر اساس فیلم کوتاهی به همین نام، محصول ۲۰۱۷، به کارگردانی همین فیلم ساز پدید آمده است. مارتا نیتو و ژولس پوریر و الکس برندمول از بازیگران مادر هستند. این فیلم در سی وچهارمین دوره جوایز گویا سه نامزد داشت: مارتا نیتو در بخش بهترین بازیگر نقش اول زن، و رودریگو سوروگوین و ایزابل پنیا در بخش بهترین فیلم نامهٔ اقتباسی. ده سال پیش از این، النا تماسی دریافت کرد که طی آن ایوان، پسر شش ساله اش، به او گفت در یکی از سواحل فرانسه گم شده و نمی تواند پدرش را پیدا کند. این آخرین چیزی بود که او دربارهٔ پسرش می دانست. اکنون، النا در آن ساحل زندگی می کند و در یک رستوران به عنوان مدیر مشغول است.
مادر (فیلم ۲۰۲۳). مادر ( به انگلیسی: The Mother ) یک فیلم اکشن و دلهره آور آمریکایی محصول سال ۲۰۲۳ به کارگردانی نیکی کارو، نویسندگی میشا گرین، آندره آ برلوف و پیتر کریگ با بازی جنیفر لوپز، جوزف فاینز، عمری هاردویک، گائل گارسیا برنال، پال ریسی و لوسی پائز است. [ ۳] یک عامل ارتش ایالات متحده که نامش فاش نشده، معروف به «مادر»، معامله قاچاق اسلحه را بین آدریان لاول، تفنگدار سابق سرویس هوایی ویژه و فروشنده اسلحه هکتور آلوارز، دلالی می کند. او همچنین با هر دوی آنها رابطه عاشقانه دارد و باردار می شود. او پس از اینکه متوجه می شود که آنها با قاچاق کودکان درگیر هستند، به اداره تحقیقات فدرال مراجعه می کند تا یک خبرچین شود. در حالی که مادر در یک خانه امن اف بی آی توسط مأمور ویژه کروز بازجویی می شود، لاول به ملک حمله می کند. کروز مورد اصابت گلوله قرار می گیرد و زخمی می شود و سایر مأموران اف بی آی کشته می شوند. مادر جان کروز را نجات می دهد و یک بمب با تأخیر زمانی درست می کند. لاول در حمام با او روبرو می شود و قبل از اینکه از انفجار ناک اوت شود به شکمش چاقو می زند. پس از سختی، مادر دختری به نام زوئی را در بیمارستان به دنیا می آورد و … فیلمبرداری در ونکوور در ۴ اکتبر ۲۰۲۱ آغاز شد. [ ۴] [ ۵] در ۱۱ ژانویه ۲۰۲۲، فیلمبرداری به دلیل شیوع کووید ۱۹ به حالت تعلیق درآمد. [ ۶] در مارس ۲۰۲۲، فیلمبرداری در جزیره گران کاناریا اسپانیا با استفاده از شهر قدیمی لاس پالماس د گرن کاناریا به عنوان شهری در کوبا انجام شد. وب سایت جمع آوری نقد راتن تومیتوز گزارش می دهد که ۴۵ درصد از ۷۰ نقد منتقد، با میانگین امتیاز ۴٫۹ از ۱۰ مثبت بوده اند. اجماع منتقدان چنین می گوید: «مادر فرصتی مناسب برای دیدن جنیفر لوپز در حالت قهرمان اکشن است - البته در حالتی که به طرز ناامیدکننده ای از کلیشه های ژانر لذت می برد». [ ۷] در متاکریتیک، که از میانگین وزنی استفاده می کند، فیلم بر اساس ۲۲ منتقد، امتیاز ۴۴ از ۱۰۰ را به دست آورده است که نشان دهنده «نقدهای مختلط یا متوسط» است. [ ۸]
مادر (مجموعه تلویزیونی ترکی). مادر ( به ترکی استانبولی: Anne ) یک سریال ساخت ترکیه است. این سریال با اقتباس از فیلم ژاپنی مادر ساخته شده است. زینب یک معلم است که برای نجات یکی از دانش آموزان خودش به نام ملک، او را با خود به شهر دیگری می برد و او را فرزند خودش معرفی می کند. این سریال با نام هسل از شبکه ( جم گروپ ) با دوبله فارسی پخش شد. • جانسو دره در نقش زینب • وحیده پرچین در نقش Gönül اصلان • Beren Gökyıldız در نقش Melek Akçay/Turna Güneş • Gonca Vuslateri در نقش Şule Akçay • Berkay Ateş در نقش Cengiz Yıldız • Gülenay Kalkan به عنوان Cahide Güneş • می Nergis به عنوان علی Arhan • Serhat Teoman به عنوان Sinan دمیر • Şükrü Türen به عنوان عارف • Alize Gördüm sa Gamze Güneş • آهسن اراوغلو به عنوان Duru Güneş • Umut Yiğit Vanlı به عنوان Sarp • Onur Dikmen به عنوان Rıfat • Rajat bhandari Bolat به عنوان Ramo • علی Süreyya به عنوان Mert • Meral Çetinkaya به عنوان خانم Zeynep اصلان • Zuhal Gencer Erkaya به عنوان Saniye • Arzu Oruç به عنوان Dilara • Ayşegül Işsever به عنوان Serap
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف
دانشنامه آزاد فارسی
مادر (Mat) رمانی از ماکسیم گورکی، منتشر شده به روسی در ۱۹۰۸ به صورت پاورقی در مجلۀ زنانی (دانش). این اثر با ویژگی انقلابی اش مشهورترین اثر گورکی و نمونۀ بارزِ داستان نویسی با درون مایۀ تفکر انقلابی است. پلاگیا ولاسووا زنِ میان سال و فقیری ا ست که با شوهر کارگرِ بدرفتار و دائم الخمرش در رنجی که آن را پذیرفته است، زندگی می کند. شوهر می میرد و او با پسرش پاول، جوانی کارگر و کتاب خوان که برای رهایی از جهل و ظلمت به انقلابیون پیوسته است، زندگی اش را ادامه می دهد. در پلاگیا به تدریج در ضمن بحث وجدل هایی که میان پسرش و دیگر انقلابیان در خانه اش درمی گیرد، میل به آزادی زنده می شود و در می یابد که او نیز حق حیات دارد. پلاگیا روزبه روز در فعالیت و بحث های انقلابیون مشارکت بیشتری می کند، تا آن جا که وقتی پسرش به تبعید محکوم می شود، جای او را در مبارزات انقلابی می گیرد و سرانجام خود نیز قربانی مبارزۀ انقلابی می شود. مادر که سویۀ روان شناسانه اش نیز بارز است، تحلیلی منسجم از اوضاع زندگی اجتماعی و مبارزات انقلابی پرولتاریای روس به دست می دهد.
مادر فیلمی به کارگردانی و نویسندگی علی حاتمی محصول سال ۱۳۶۸ است که در هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر پخش شد. گزینه اول برای نقش محمدابراهیم عزت الله انتظامی بود. انتظامی تا مرحله تست گریم نیز پیش رفت اما این نقش در نهایت به محمدعلی کشاورز رسید. موسیقی فیلم ساخته ارسلان کامکار است که به همراه گروه کامکارها اجرا شد. رقیه چهره آزاد و اکبر عبدی برای بازی در این این فیلم به ترتیب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم مرد جشنواره فیلم فجر و عبدالله اسکندری، سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی را دریافت کردند. اکرم محمدی، فریماه فرجامی و محمدعلی کشاورز نیز نامزد دریافت جایزه از جشنوارهٔ فجر شدند. هنگام درگذشت رقیه چهره آزاد؛ روزنامه ها، نقل قولی از نقش غلامرضا ( اکبر عبدی ) را در فیلم، در تیتر خود نوشتند: «مادر مرد. از بس که جان ندارد. » ... [مشاهده متن کامل]
لوکیشن خانه در خیابان شیخ هادی ، خیابان هاتف ، نبش کوچه کسری قرار داشت که چند سال بعد از ساخت فیلم تخریب شد. پیرزنی که در سرای سالمندان زندگی می کند به خانه برمی گردد تا روزهای پایانی عمرش را در خانه اش و کنار فرزندانش که هر کدام گوشه ای به زندگی خود مشغولند بگذراند. گرمی حضور مادر در خانه، فرزندان را به دور هم جمع می کند و در این مجال فیلم به معرفی شخصیت های داستان می پردازد.
مادر=مامان ، ام، والده، سبب، علت، اصل ، دارنده ی ما دا=خدا مادار=دارنده ی ما ، خالق ما ، خدای ما درزبان لکی دا=مادر. ودادا=مادربزرگ دا=خدا. دادا=خدای خدا
آقا میرزا والده
از اونجایی که فلسفه پیدایش کلمات بسیار حکیمانه و بر مبنای کاربرد اون کلمه در همان شرایط خودش ایجاد شده مثل کلمه زعفران که با توجه به خاصیت انرژی زا بودن آن و طبع گرم اون به مفهوم ضعف ران می باشد یا کلمه ... [مشاهده متن کامل]
سوت که حتی با بیان اون کلمه صدای سوت ایجاد می شود و در ابعاد دیگر بسیار از این موارد داریم. لذا کلمه ی مادر هم بر همین منوال شکل گرفته است. مادر یعنی شخص مدیر و مدارا کننده و اداره کننده زندگی و پدر منشعب از پات و پتو و پوتین یعنی شخص پوشاننده و پوشش دهنده و برادر یعنی شخص برتری دهنده یا ایجاد کننده برتری و خواهر هم بر همین منوال ایجاد شده یعنی عضوی از اعضای خانواده که در آینده دارای خواهان خواهد بود یا کلمه همشیره که به مفهوم کسانی که از یک سینه شیر خورده اند یا کلمه سیستر انگلیسی که همان زیستر فارسی خودمان است به مفهوم ادامه دهنده زیست. یا کلمه آبجی احتمالا با این اصطلاح که که از آب یک جوب می باشند.
«مادر» ( کره ای: 에미; لاتین نویسی اصلاح شده: Emi یا کره ای: 어미; لاتین نویسی اصلاح شده: Eomi ) ؛ یک فیلم سینمای کره به کارگردانی Park Chul - soo است که در سال ۱۹۸۵ منتشر شد. این فیلم در جایزه ناقوس بزرگ که توسط «انجمن فیلم کره» به برترین های سینما در کره جنوبی اعطا می شود چندین جایزه ازجمله جایزه بهترین فیلم را به دست آورد. ... [مشاهده متن کامل]
پس از تجاوز جنسی و به دنبال آن خودکشی یک دانشجوی کالج، مادرش از کسانی که مسئول هستند انتقام می گیرد.
مادر! ( انگلیسی: Mother! ) فیلم وحشت روان شناختی آمریکایی محصول سال ۲۰۱۷ به نویسندگی و کارگردانی دارن آرونوفسکی و نقش آفرینی جنیفر لارنس، خاویر باردم، اد هریس، میشل فایفر، دامنل گلیسون، برایان گلیسون و کریستن ویگ است. این فیلم داستان زن و شوهری را روایت می کند که زندگی آرام شان با ورود یک زن وشوهر مرموز برهم می خورد. ... [مشاهده متن کامل]
مادر! برای رقابت دریافت شیر طلایی در هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم ونیز انتخاب شد و در ۵ سپتامبر ۲۰۱۷ برای اولین بار در آنجا به نمایش درآمد. این فیلم در ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۷ توسط پارامونت پیکچرز در ایالات متحده منتشر شد و در برابر بودجه ۳۰ میلیون دلاری خود، ۴۴ میلیون دلار در سراسر جهان فروخت. این فیلم نقدهای عموماً مثبتی از طرف منتقدان کسب کرد. تمثیل های کتاب مقدس و به تصویر کشیدن خشونت در این فیلم بحث برانگیز بود. یک زن ( جنیفر لارنس ) و شوهر ( خاویر باردم ) در خانه خود باهم زندگی می کنند. غریبه ای ( اد هریس ) از راه می رسد و درب منزل آنان را می زند. او فکر می کند که خانه مذکور در واقع محلی برای استراحت است و نمی داند که ملک شخصی زن و شوهر است! با اینحال شوهر، او را در کمال تعجب همسرش به خانه دعوت می کند و سپس نوبت به ورود همسرِ مرد غریبه ( میشل فایفر ) می رسد که او نیز به خانه وارد شود و… • جنیفر لارنس در نقش مادر • خاویر باردم در نقش او • اد هریس در نقش مرد • میشل فایفر در نقش زن • دامنل گلیسون در نقش پسر بزرگتر • برایان گیلسون در نقش برادر کوچکتر • کریستن ویگ در نقش خبررسان • جوان آدپو در نقش ساغی • استیون مک هتی در نقش طرفدار متعصب • لاورنس لبوف در نقش دوشیزه • آبراهام آرونافسکی در نقش آواره • امیلی همپشر در نقش فرد نادان • رافائل گراس هاروی در نقش زن باز در ۱۳ اکتبر ۲۰۱۵ مجله ورایتی اعلام کرد که دارن آرونوفسکی در حال شروع فصل تازه ای از کارش است که با پروژه ای بدون نام و با نویسندگی خودش صورت می گیرد و طبق مکالمات جنیفر لارنس به این پروژه افزوده شده است. این پروژه هنوز به هیچ استودیویی محول نشده بود ولی احتمال داشت که به شرکت رجنیس اینترپرایزس سپرده شود. این شرکت با اولین نگاه به پروژه با آرونوفسکی معامله را بست. در ۱۱ ژانویه ۲۰۱۶ اعلام شد که پارامونت پیکچرز مسئولیت انتشار فیلم را بر عهده دارد و خاویر باردم به ستارگان فیلم افزوده شده است. در آوریل ۲۰۱۶، دامنل گلیسون، میشل فایفر، اد هریس و برایان گلیسون به بازیگران فیلم اضافه شدند. "
در گویش مردم تاجیک ( افغانستان ، تاجیکستان و ازبکستان ) به مادر میگن : اپه ، آچه ، آته و به پدر میگن : اکه ، آغا ، پدر به مادر بزرگ میگن : ننه ، بوبو ، بی بی ، وی ( با v انگلیسی ) به پدر بزرگ میگن : وا ( با v انگلیسی )
مادر را دل بسوزد دایه را دامن.
مادر ( به هندی: Maatr ) فیلمی محصول سال ۲۰۱۷ و به کارگردانی اشتر سید است. در این فیلم بازیگرانی همچون راوینا تاندون، آلیشا خان، مادهور میتال، دیویا جاگدال، آنوراگ آرورا، راشاد رانا، سهیم خان و ساهیل گوئل ایفای نقش کرده اند.
مادر نام فیلمی است به کارگردانی اسماعیل کوشان که محصول سال ۱۳۳۰ خورشیدی می باشد . اولین اکران فیلم مادر در تاریخ ۹ دی ۱۳۳۰ ( ۳۱ دسامبر ۱۹۵۱ میلادی ) در تهران بوده است . این فیلم با فروش ۲۲۰، ۰۰۰ تومان پرفروش ترین فیلم سال ۱۳۳۰ بوده است . ... [مشاهده متن کامل]
ربابه برای کمک به پدرش در اداره خانوادهٔ پرجمعیتشان پرستاری از دو کودک خانواده ای مرفه را قبول می کند. در همین زمان فریب وسوسهٔ جوانی به نام پرویز را می خورد و در حالیکه صاحب فرزندی از او شده، خانه را ترک می کند. ربابه با کمک پیرمرد خوش قلبی به نام تقی کاری در یک کافه به دست می آورد و به خوانندگی می پردازد. به زودی پرویز پیدایش می شود و حاصل این ملاقات مرگ پرویز و زندانی شدن ربابه است. خانواده ای عهده دار نگهداری مهوش فرزند ربابه می شود. پس از پانزده سال ربابه از زندان آزاد می شود و این زمانی ست که مهوش قصد ازدواج دارد. اما مهوش واقعیت را می فهمد و علی رغم قصد مادر که برای ادامهٔ خوشبختی فرزند دوری می جوید به او روی می کند.
در لکی : دا دالکه دالِک دالَگ به معنای مادرند همچنین مان ، مانی هم یعنی مادر
مادر یعنی " پدید آورنده ی ما" . در انگلیسی mother
مهدی بارانی ۱ ) مادر زنی است که صاحب یک یا چند فرزند باشد، آنکه کسب رضای او در مذهب و مسلک و شریعت و طریقت واجب و همپای اطلاعت خدا آمده و آزردن او مانند آزردن امام و ولی خدا روا نیست ۲ ) گوهر ، الماس ، جواهر ، فرشته آنکه نگاه به او حکم ذکر خدا را دارد و رضایت و خدمت او واجب جمالی و جلالیست ... [مشاهده متن کامل]
تو خود فرشته ای نه از این گل سرشته ای گر خلق از آب و گل ، که تو از مشک و عنبری
مادر در زبان اوستایی و پهلوی ماتر mātar بوده و از دو بخش ساخته شده است: 1ـ ما که در اوستایی به معنی دفاع به هر قیمتی است؛ 2ـ تَر که در اوستایی به معنی نگهداری کننده است؛ و مادر به معنی کسی است که برای نگهداری کودکش به هر قیمتی از او دفاع می کند.
با درود و سپاس خدمت اساتید زبانهای هندواروپایی که از نامشان پیداست زبانهای هم ریشه ی ایرانی و هندی و اروپایی هستند که اروپاییان حدود چهار هزار سال پیش از روسیه و ایران مهاجرت نموده اند که اینها مشترکات ژنتیکی و زبانی زیادی دارند ... [مشاهده متن کامل]
حال تپه زاغه ی یکجا نشینی یازه هزار ساله و تپه ی تمدن نه هزارساله شهر سگزآباد تات نشین در جنوب قزوین نشان از بودن ساکنینی است که قبل از آریایی ها در ایران می زیستند و قبل از مهاجرت با آنان اشتراکات زبانی و قومی داشته اند لذا پس از مهاجرت به آسانی در یکدیگر هضم شدند و با هم اولین حکومت و امپراتوری مادی را تشکیل دادند در تاتی واژه ی مادر ( ما ) تلفظ میگردد مادر از دو واژه ی ( ما ) ( دُر ) ساخته شده است به معنی همانند دُر گرانبها می باشد در فارسی مادَر در انگلیسی مادُرو در زبان سانسکریت ماتِر که ریشه ی همه این واژگان ( ما ) میباشد تلفظ میگردد امرتات
واژه مادر معادل ابجد 245 تعداد حروف 4 تلفظ mādar نقش دستوری اسم ترکیب ( اسم ) [پهلوی: mātar] ‹مام، ماما، مار› مختصات ( دَ ) آواشناسی mAdar الگوی تکیه WS شمارگان هجا 2 منبع واژگان مترادف و متضاد فرهنگ فارسی هوشیار
این حدیث برای اثبات عظمت پیغمبر ( صلی الله علیه وآله وسلم ) نه فقط کافیست بلکه زیادی هم هست: حَقُّ الْوَلَدِ عَلی والِدِهِ. . . اَنْ یَسْتَفْرِهَ اُمَّهُ . . . ؛ حق فرزند بر پدر این است که مادر او را گرامی بدارد.
کردی: دایک، دالگ، دادا، دا. . .
به کاربر بالا اوستایی همان زبان یا گویشی از پارسی ست که در نَسک اوستا بکار رفته، این نسک و گونه ی زبانی آن در دسترس است آنگاه شما می گویی هستیِ زبان اوستایی اثبات نشده؟! پارسی باستان ( هخامنشی ) و پهلوی هم هرکدام دارای بُنمایه های پربار خودشان هستند. ... [مشاهده متن کامل]
واژه ی مادر در اوستایی و پهلوی در ریخت "ماتر" آمده است درست مانند "ماتر" [با ت بیصدا] در سانسکریت و در هزاره ی گذشته به ریخت مادر: به رستم چنین گفت گودرز پیر که تا کرد مادر مرا سیر شیر. ( فردوسی ) پیشینه ی فقط شاهنامه دو برابرِ قدیمی ترین بنمایه های انگلیسی است، انگلیسی کجا بوده، کیلویی چنده؟ بماند بنمایه های پهلوی یا پارسی باستان. در برخی زبانهای ایرانی به مادر، دا و دایک ( در پارسی:دایه ) و. . هم گفته می شود که واژه "دایی" ( دایه ای، وابسته به دایه و مادر ) از آن گرفته شده ولی در زبانهای ایرانی مانند کردی، پشتو، بلوچی، گیلکی، اُسِتی و. . "مادک"، "ماده"، "مار"، "مات"، "مور"، "ماس" و. . بکار می رود که دیسه های دیگری از همان مادر هستند.
سلام در همه زبان های ایرانی تبار به جای واژه مادر از واژه های همچون دا ، دال ، دای ، دالک ، دایک و . . . استفاده میشود که نکته مشترک تمامی آن ها �دا� می باشد . پس احتمال اینکه مادر از انگلیسی به فارسی وارد شده باشد خیلی بالاست . همچنین در دیکشنری آکسفورد هم ریشه لغت مادر انگلیسی قدیم ذکر شده است . ... [مشاهده متن کامل]
وجود زبانی همچون اوستایی اثبات هم نشده است که یک عده زیر هر واژه ای ریشه همه آن ها را به زبان های مجهولی مثل اوستا و هخامنشی و نمیدونم پهلوی و . . . ربط میدهند !
مادر و پدر هر دو ریشه آریایی دارد و اینگونه وارد تمام زبانهای هندواروپایی :انگلیسی، آلمانی و زبان های دیگه شده و حتی وارد زبانهای خانواده غیر هندو اروپایی مانند زبان های خانواده اورالی : کره ای و. . . شده و استفاده میکنند. مادر و پدر کاملا فارسی هستند و در اوستای آریایی یافت میشوند.
مادر در اوستایی و پارسی باستان و پهلوی matar بوده و از ریشه ( y ) ma که یعنی پیمانه کردن، شکل دادن و فرم بخشیدن و ساختن میباشد مادر یعنی سازنده
سلام این ها خیلی عالی هستند یک متن در مورد مادر میخوام مادر نوشته میشود ولی فرشته خوانده میشود به سلامتی تمام مادرهای دنیا روزتون مبارک اگه خوشت امد لایک کن
آنام به ترکی
مادر واژه ای به معنای تمام هستی
معنی آن ، مامان ، مام و. . متظادپدر و. . . .
مادر یه واژه هندو ایرانیهربطی به عربی نداره الکی چرت و پرت نگید وقتی اطلاع ندارین
ترکی استانبلی ana انا جان مادر کسی است که تعلیمات را به فرزند خود آموزش میدهد مادر انتخاب استوره برتر بودن
ترکی استانبلی:ane ترکی آذربایجانی:ana انگلیسی:mom ایتالیاییmadte همه ی اینها به معنای مادر است مادر کسی است که از ما مراقبت کرده و ما از گوشت و خون او هستیم👪
پارسی:مادر، مامان لکی، دا ترکی:آنا، اده سورانی:دایک کلهوری:دالک
mother mom
مادر واژه مادر هم ریشه با : انگلیسی : mother آلمانی : Mutter است که به مینه ماده دار یا کسی که ماده یا نوزادی را میزایاند : مادَر : ماد - اَر ماد = ماده ، - اَر = پسوند کُنندگی
مادر به ترکی: " آنا" ، به مادر، آبا و نَنَه هم می گویند. کلمه ننه در فارسی و زبان های دیگر هم کاربرد دارد. کلمه " آبا " احتمالاً عربی باشد. در زبان عربی به پدر، " اَب " گفته می شود و احتمالاً ترک زبان ها کلمه " اَبَه " را مؤنث " اَب " فرض نموده و برای کلمه مادر بکار برده اند؛ کلمه " اَبَه " با صداهای نازک ( اینجه ) ترکی بیان شده که اگر با صداهای کلفت ( قالین ) بیان شود، تبدیل به " آبا " می شود. بنابر این " آبا " یا همان " اَبَه " به معنی مادر و مؤنث " اَب " ( پدر ) می باشد. ... [مشاهده متن کامل]
در زبان ترکی برای خطاب کردن مادر از کلمات: آناجان ، آنا ، آبا ، مامان جون ، مامان استفاده می شود. نسل های قدیمی برای خطاب کردن مادر از کلمات: ننه و حتی باجی نیز استفاده می نمودند. امروزه از کلمه ننه برای خطاب کردن مادر بزرگ استفاده می شود. به مادر بزرگ عزیز هم می گویند.
مادر در زبان ترکی با کلمه آنان شناخته میشود و برای تمام مادران جهان آرزوی سلامتی را دارم هرکی موافقه لایک کنه
با بچه ای که هنوز زبان باز نکرده اینگونه حرف میزنند: بَ بَ، بابا= پدر مَ مَ، ماما=مادر دَ دَ=خواهر گَ گَ =برادر پَ پَ=پدربزرگ نَ نَ=مادر بزرگ زمانی که بچه بزرگ می شود خانواده خود را اینگونه صدا میزند: ... [مشاهده متن کامل]
بو ( بُُ ) ، بواَ، بَوَ=پدر دا، دی، دایه، دالکه=مادر دَده، دَدی=خواهر گَ گه، گَ یه، گَ گو، گَ وو= برادر پاپا، باوا=پدربزرگ نَنه=مادربزرگ زمانی که بخواهد بستگی خود با خانواده را بگوید: پدر، پئَر مادر، مائر، مار خواهر، خوئر برادر، برار پاپا ننه، داگَپ ( گَپ به مَنای بزرگ )
در زبان لری به مادر ( دا ) می گویند. به مادربزرگ ( ننه ) می گویند. ولی امروزه به مادر ( مان ) می گویند. به مادربزرگ ( دا ) می گویند.
آنا
ما دار که مادار به مادر تبدیل شده ما در فارسی یعنی ماده و دار یعنی درخت مادار که بعد به مادر تبدیل شده به معنی درخت ماده است همانطور که کلمه پدر از اپادار به معنی بالای درخت است در شجره نامه اگه نگاه کنید پدر در بالا و فرزندان به صورت شاخه هستند واصلا شجره نامه یا درخت نامه از همین واژه دار می اید
بە زبان کردی داێک
ما به اضافه در می شود مادر. ما ضمیر فاعلی اول شخص جمع مانند ما می رویم، ما می مانیم. در یعنی در آمدن، برون شدن است. یعنی مادر کسیست که ما از وجودش و زهدانش در آمدیم.
مادَر - ما و پسوند ( در"تر"! ) نگهبانی و. . . فارسی اَوِستایی! mother برگرفته شده از فارسی است! تر - پسوند نگهبانی، حفاظت، مراقبت، نگهداری، رسیدگی، آسایش دهندگی و. . . فارسی اَوِستایی است! مانند: مادر، پدر، اَودر، برادر، دختر ، رتوشترو. . . ... [مشاهده متن کامل]
معنی: زن فرزند دار - پدید آورنده ما، رسیدگی کننده و آسایش دهنده ما، نگهدارنده و مدافع ما!
ماقیس ( به زبان اهنگرها - مادر )
این واژه از زبان هندی - پارسی - اروپایی و هم خانواده ی ( هم معنی ) واژه ی ماما یا مامان می باشد و هیچ پیوندی با واژه عربی ام ندارد. این واژه در زبان اوستایی ماتر mã - tar که «ما» یعنی دفاع کننده به هر بهایی و «تر» یعنی نگهداری کننده؛ و مادر یعنی کسی که هم به هر بهایی از فرزندش دفاع می کند و هم از او نگهداری می کند؛ واژه ی پدر نیز در اوستایی پیتر pi - tar بوده که «پی» پیشوندی به معنی نان آور، پرورش دهنده و «تر» نیز که به معنی نگهداری کننده است.