ماخذ شناسی توصیفی تاریخ تشیع امامیه در ایران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «مأخذشناسی توصیفی تاریخ تشیع امامیه در ایران» اثر حسن حضرتی، کتاب شناسی تعدادی از کتاب هایی است که پیرامون شیعه دوازده امامی در ایران چاپ شده است.کتاب شناسی حاضر با هدف گردآوری و معرفی مآخذ و تحقیقات مربوط به «تاریخ تشیع امامیه در ایران» تهیه و تنظیم گردیده است .
کتاب با مقدمه نویسنده آغاز شده است. متن اثر نیز در دو بخش و هر بخش مشتمل بر معرفی تعدادی کتاب تنظیم شده است.
در انجام پژوهش حاضر سعی شده است کلیه کتاب های تحقیقاتی و مآخذی که در حوزه موردنظر وجود دارد، با مراجعه به کتابخانه ها و مراکز علمی داخل کشور تهیه شود. به همین منظور کتابخانه ها و مراکزی که در داخل کشور امکان دسترسی به آن ها وجود داشته، مورد رجوع نگارنده بوده است. همچنین برای کسب اطلاعات درباره آثاری که در خارج از کشور نگاشته شده، از شبکه جهانی اینترنت کمک گرفته شده است .
ترتیب چینش کتاب ها براساس تاریخ چاپ آن ها بوده است و آن دسته از کتاب ها که فاقد تاریخ چاپ بوده اند، بعد از کتاب های دیگر در آخر مجموعه آورده شده اند. کتاب ها از نظر زبانی هم از همدیگر تفکیک شده اند. بدین صورت که بخش نخست به کتب فارسی (81 کتاب) و بخش دوم به کتب غیرفارسی (8 کتاب) اختصاص یافته است.
نویسنده در مقدمه، به این نکته اشاره دارد که در طول این پژوهش، با واقعیتی سوگمندانه روبه رو شده و آن هم وجود ضعف و فقر شدید پژوهشی در ایران درباره موضوع موردنظر است. نخست اینکه از نظر کمی پژوهش های انجام شده درباره تحولات تشیع امامیه در ایران بسیار محدود است و این مسئله با توجه به اینکه ایران مرکز اصلی تشیع امامیه در جهان اسلام به شمار می رود و علی القاعده باید حجم بسیار بالایی از پژوهش ها و تحقیق ها را در این باره به خود اختصاص دهد، مایه سوگمندی و تأسف است. دیگر آنکه از نظر کیفی آثاری که به صورت مستقل یا نیمه مستقل درباره این موضوع نوشته و منتشر شده است، وضعیت چندان مطلوبی ندارد. بسیاری از آن ها تنها به ارائه یک گزارش توصیفی درباره تحولات تشیع امامیه در ایران بسنده کرده و به ندرت به خود اجازه داده اند تحلیل و تأملاتی عقلانی درباره آن تحولات داشته باشند .

پیشنهاد کاربران

بپرس