لیختن اشتاین

دانشنامه عمومی

لیختِن اِشتاین ( آلمانی: ( شنیدن ) ) ، با نام رسمی شاهزاده نشین لیختن اشتاین ( آلمانی: Fürstentum Liechtenstein ) ، [ ۱۱] یک کشورک محصور در خشکی آلمانی زبان است که در نزدیکی آلپ، و در میان اتریش و سوئیس قرار دارد. [ ۱۲] ششمین کشور کم جمعیت جهان است. [ ۱۳] لیختن اشتاین یک پادشاهی مشروطه است و رئیس کشور شاهزادهٔ لیختن اشتاین است. درازای کشور لیختن اشتاین بر مبنای داده های جغرافیایی در بیشترین حالت ممکن فقط ۲۴ کیلومتر بوده است. [ ۱۴] لیختن اشتاین از غرب و جنوب با سوئیس و از شرق و شمال با اتریش همسایه است. این کشور با مساحتی حدود ۱۶۰ کیلومتر مربع ( ۶۲ مایل مربع ) و جمعیتی ۳۸٬۷۴۹ نفری چهارمین کشور کوچک اروپا محسوب می شود. [ ۱۵] لیختن اشتاین به ۱۱ شهرستان تقسیم شده است که بزرگترینِ آن ها شان است، در حالی که پایتخت این کشور فادوتس نام دارد. این کشور همچنین کوچک ترین کشور جهان است که با دو کشور مرز مشترک دارد. [ ۱۶]
از نظر اقتصادی، لیختن اشتاین یکی از بالاترین سرانه های تولید ناخالص داخلی برای هر نفر در جهان را دارد. [ ۱۷] این کشور دارای یک بخش مالی قوی است که در فادوتس متمرکز است. این کشور زمانی به عنوان گریزگاه مالیاتی میلیاردرها شناخته می شد، اما اکنون چنین نیست. به عنوان یک کشور آلپی، لیختن اشتاین یکی از مقاصد علاقه مندان به ورزش های زمستانی است.
لیختن اشتاین یکی از اعضای سازمان ملل متحد، انجمن تجارت آزاد اروپا، و شورای اروپا است. اگرچه یکی از اعضای اتحادیه اروپا نیست، اما عضو منطقه شنگن و منطقه اقتصادی اروپا است. این کشور یک اتحادیه گمرکی و وحدت پولی با سوئیس دارد.
این کشور در مرکز اروپا قرار دارد و از شرق و شمال توسط اتریش و از غرب و جنوب توسط سوئیس احاطه شده است.
کوه های آلپ در شرق این شاهزاده نشین قرار دارد. غرب کشور متشکل از جلگهٔ سیلابی رود راین است. رودهای مهم آن راین و سامینا و بلندترین نقطه آن گروز پیتز است که ۲۵۹۹ متر ارتفاع داردو این کشور آب و هوای آلپی معتدل دارد البته دارای زمستان هایی بسیار سرد و تابستانهایی خنک است.
پایتخت لیختن اشتاین فادوتس است اما بزرگ ترین شهر این کشور، شان با ۵ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت می باشد.
این کشور در سال ۱۸۶۸ اعلان بیطرفی کرد. لیختن اشتاین که به واسطهٔ خاک اتریش از آلمان جداست، تنها شاهزاده نشین آلمانی بود که در ۱۸۷۱ به امپراتوری آلمان نپیوست. از سال ۱۹۱۹ سوئیس مسئولیت سیاست خارجی لیختن اشتاین را بر عهده گرفت و از ۱۹۲۴ این کشور از اتحاد گمرکی و پولی با سوئیس برخوردار بوده است، با این حال از ۱۹۸۹ نقش فعالتری در عرصهٔ بین المللی به خود گرفته است،
عکس لیختن اشتاینعکس لیختن اشتاینعکس لیختن اشتاینعکس لیختن اشتاینعکس لیختن اشتاینعکس لیختن اشتاین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

لِیخْتِن اشتاین (Liechtenstein)
لِیخْتِن اشتاین
لِیخْتِن اشتاین
موقعیت. کشور شاهزاده نشین لیختن اشتاین در اروپای مرکزی، در ساحل شرقی راین علیا و بین کشورهای سوئیس در غرب و جنوب و اتریش در شرق جای دارد. مساحت این کشور ۱۶۰ کیلومتر مربع است و پایتخت آن شهر فادوتس است.سیمای طبیعی. کشور لیختن ا شتاین نوار نسبتاً باریک و طویلی در ساحل راست رود راین است. درازای آن از شمال به جنوب در حدود ۲۵ کیلومتر و میانگین پهنای آن۶.۵ کیلومتر است. رود راین مرز غربی آن را تشکیل می دهد و جلگۀ آبرفتی راین بخش های شمالی و غربی آن را پدید می آورد. نواحی شرقی آن را کوه پایه های آلپ فراگرفته که با رودخانۀ سامینا مشروب می شود. قله های برف پوش آلپ با ارتفاع حداکثر ۲,۶۲۳ متر، (کوه گراوسپیتز) در مرز جنوبی آن قرار دارند. اقلیم لیختن ا شتاین معتدل پرباران است و اختلاف قابل توجه دما و رطوبت بین نواحی مرتفع و اراضی کم ارتفاع و دره ها از ویژگی های آن است. کوه های این کشور در تابستان ها از ابر و مه پوشیده شده و دره ها و نواحی فرودست آن از هوای صاف و آفتابی و گرم بهره مند است؛ برعکس زمستان ها، در حالی که ابر و مه و سرما دره ها را فراگرفته است، قلل کوه ها در پرتو آفتاب و هوای صاف می درخشند و منظرۀ زیبایی را پدید می آورند. دمای میانگین سالانۀ شهر فادوتس (پایتخت) در دی ماه صفر درجۀ سانتی گراد، در تیرماه بیست درجۀ سانتی گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۱,۰۹۰ میلی متر است. مردم لیختن ا شتاین آلمانی تبار و آلمانی زبان اند و مهم ترین شهرهای آن عبارت اند از فادوتس، بالزِرس، و شان.
اقتصاد. در ۱۹۲۱، زمانی که لیختن ا شتاین واحد پول خود را به فرانک سوئیس تبدیل کرد، اقتصاد آن به سرعت رو به رشد و ترقی نهاد و به یکی از مراکز مهم بانکداری اروپا مبدل شد. مالیات کم از یک سو و قابلیت و اعتماد و قوانین تأمینی شایان توجه، بانک های لیختن ا شتاین را به مرکز مالی مهم و قابل اعتماد اروپا تبدیل کرده است. بیشتر ساکنان این کشور تا ۱۹۳۰ به کشاورزی اشتغال داشتند؛ حال آن که امروز از هر ۴۰ نفر لیختن اشتاینی فقط یک نفر به کشاورزی مشغول است و در عین حال کشتزارهای آن با یاری روش های نوین به یکی از مدرن ترین مزارع جهان مبدل شده و گله داری و تولید لبنیات نیز پابه پای کشاورزی سیر ترقی پیموده است و جایگاه مهمی دارد. لیختن اشتاین فاقد مواد اولیه و سوخت است و ناگزیر مواد مزبور را از خارج وارد می کند؛ به همین سبب صنایع سنگین ندارد و آلودگی محیط زیست آن کم است. در عوض، صنایع سبک آن از موقعیت ممتازی برخوردار است. نساجی، سرامیک، تولید پیچ و مهره های فولادی، ابزارهای دقیق، غذاهای کنسروشده، دارو، و وسایل گرمازا و سرمازا بخشی از فعالیت های صنعتی این کشور را تشکیل می دهند. ظرفیت بالای کارخانه ها و کارگاه های صنعتی موجب جذب کارگران و کارشناسان بسیاری به ویژه از کشورهای اتریش، آلمان، ایتالیا و اسپانیا شده است.
حکومت و سیاست. لیختن اشتاین دارای حکومت سلطنتی مشروطۀ چندحزبی با یک مجلس قانون گذاری است. مجلس این کشور، با نام لاندتاگ، ۲۵ عضو دارد که مردم اعضای آن را برای چهار سال انتخاب می کنند، و رهبر حزب اکثریت سِمت نخست وزیری و تشکیل هیئت دولت را برعهده دارد. لیختن اشتاین فاقد ارتش است، ولی در مواقع ضروری همۀ مردان بالاتر از پانزده سال و کمتر از ۶۰ سال به زیر پرچم احضار می شوند و به همین سبب هزینۀ دفاعی آن برابر صفر است.
مردم و تاریخ. جمعیت لیختن ا شتاین حدود ۳۶,۱۵۷ نفر است (۲۰۱۱) و تراکم نسبی آن به ۲۲۶ نفر در کیلومتر مربع می رسد. ۶۴ درصد از مردم این کشور را لیختن ا شتاینی ها تشکیل می دهند و۸۷.۵ درصد از آنان کاتولیک اند. هیچ یک از شهرهای لیختن ا شتاین جمعیتی بالاتر از ۵هزار نفر ندارد و به همین علت بیشتر مردم این کشور روستانشین اند. زبان رسمی آنان آلمانی است. این کشور در ۱۳۴۲م به استقلال رسید. در آن سال کنت هارتمن فرمانروایی فادوتس را برعهده گرفت و رفته رفته بر وسعت قلمرو خود افزود و در ۱۴۳۴م به مرز کنونی رسید. در ۲۳ ژانویۀ ۱۷۱۹ امپراتور شارل ششم فرمان تشکیل شاهزاده نشین لیختن اشتاین را صادر کرد. این سرزمین در جنگ های ناپلئون به تصرف فرانسه درآمد و در ۱۸۶۶ ضمیمۀ امپراتوری اتریش شد. با پایان یافتن جنگ جهانی اول و سقوط امپراتوری اتریش، لیختن ا شتاین دوباره استقلال خود را به دست آورد. مسئولان این کشور در ۱۹۲۱ فرانک سوئیس را به منزلۀ پول رایج به رسمیت شناختند و امور پستی و گمرکی خود را به سوئیس واگذار کردند. این کشور پس از جنگ جهانی دوم به سرعت رو به ترقی نهاد و در ردیف پیشرفته ترین کشورهای اروپا جای گرفت.

جدول کلمات

وادوز

پیشنهاد کاربران

بپرس