لوح فشرده

دانشنامه عمومی

لوح فشرده یا سی دی ( به انگلیسی: Compact disc ) یک نوع از لوح نوری است که برای ذخیره کردن داده های دیجیتالی به کار می رود. لوح فشرده در اصل برای کار با آواهای دیجیتالی شده، اختراع شده بود و همچنین به عنوان ابزار ذخیره و انبارش داده ها یا همان لوح فشرده فقط خواندنی ( سی دی رام CD - ROM ) هم استفاده می شود.
ابزاری که توانایی خواندن سی دی رام را دارند امروزه از اجزاء استاندارد رایانه های شخصی بشمار می روند. روی هم رفته لوح های فشردهٔ آوایی با لوح های فشرده فقط - خواندنی تمایز دارند و لوح نوازهایی ( CD players ) که برای شنیدن آوا درست شده اند نمی توانند داده هایی که بر روی سی دی رام انبار شده را درست بفهمند، گرچه رایانه های شخصی معمولاً می توانند لوح صوتی را هم بنوازند.
این ابزار توسط شرکت های فیلیپس و سونی توسعه یافت و در ۱۹۸۲ منتشر شد.
آمار فروش لوح فشرده در سال ۲۰۰۷ به بیش از ۲۰۰ میلیارد لوح می رسد[ ۱] [ ۲]
لازم است ذکر شود که بازی های پلی استیشن و اکس باکس هم روی لوح فشرده هستند.
این نوع دیسک اولین بار در سال ۱۹۷۹ میلادی ( ۱۳۵۷ هجری شمسی ) توسط شرکت فیلیپس و سونی به عنوان دیسک نوری برای ذخیره موسیقی* cda معرفی شد. پس از یک سال کار مداوم پیشرفت زیادی در کیفیت صدا و حجم ذخیره شده به وجود آمد و درسال ۱۹۸۱ اولین محصول این نوع لوح با محتوی «سمفونی آلپ» ساخته ریچارد اشتراوس در کشور آلمان ساخته و عرضه گردید و در برنامه «جهان فردا» شرکت BBC پخش شد. [ ۳] [ ۴] هرچند ساخت لوح فشرده ابتدا به عنوان پخش صوت ابداع شده بود ولی در سال ۱۹۸۵ لوح رایانه ای CD - ROM و در سال ۱۹۹۰ CD - Rcordable برای ذخیره اطلاعات و داده ها ساخته شد. [ ۵]
مخترع CD یا لوح فشرده یا compact disc نوریو اوگا بود که در سال ۱۹۸۲ به ریاست شرکت سونی رسید و در سن ۸۱ سالگی در سال ۲۰۱۱ درگذشت.
لوح همان طور که در شکل نشان داده شده به طور عمده از چهار لایه تشکیل شده است. پلاستیک پلی کربنات با روکش نازکی از آلومینیوم با خلوص بالا ( Super Purity Aluminium ) با غشاء محافظت کننده ای از جنس لاک. سی دی های استاندارد ۱۲۰ میلی متر دارای ظرفیت برابر ۷۴ دقیقه موسیقی یا ۶۵۰ - MB اطلاعات هستند. ( در نسخه های جدید تر تا ۷۰۰ مگابایت ) .
سی دی دارای دو استاندارد برای ذخیره اطلاعات به صورت کتابچه قرمز ( Red Book ) برای سی دی صوتی و استاندارد کتابچه زرد ( Yellow Book ) برای سی دی رام ( CD - ROM ) است. اطلاعات درون CD به صورت شیارهای حلزونی شکل و مارپیچ ذخیره می شود ( Pit ) ، برای بازیابی اطلاعات از زیرکانال هایی ( subchannelهایی ) که متناظر با بیت های هر دیسک است استفاده می شود. کانال های موجود در سی دی عبارت اند از P Q R S T U V W و متناظر با آن BITهای ۷ ۶ ۵ ۴ ۳ ۲ ۱ ۰ قرار دارند که در بازیابی از یک سی دی هد R/W را هدایت می کند تا به اطلاعات مورد نظر در دیسک دسترسی پیدا کند، علاوه بر آن خط و شیارهای ( Trackهای ) موجود در سی دی صوتی باعث می شود برای انتخاب هر شیار موسیقی هد R/W به صورت دستیابی مستقیم و بدون طی کردن کل دیسک به شیار مربوط دست پیدا کند.
عکس لوح فشردهعکس لوح فشردهعکس لوح فشردهعکس لوح فشرده
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

لوح فشرده (compact disc)
(یا: سی دی) لوحی به قطر دوازده سانتی متر، برای ذخیرۀ اطلاعات دیجیتالی . بیشتر برای ضبط موسیقی به کار می رود و حدود یک ساعت موسیقی روی آن ضبط می شود. به کمک پرتوی از لیزر حفره هایی میکروسکوپی روی سطح آن ایجاد می کنند که حامل کُدِ دیجیتالی صداهای متفاوت است. سپس ، سطح لوح را با لایه ای از آلومینیوم می پوشانند. در هنگام پخش ، پرتو لیزر این کُدها را می خواند و سیگنال هایی معادل اصوات اولیه تولید می کند. سی دی رام (لوح فشردۀ فقط خواندنی) علاوه بر موسیقی، برای ذخیره سازی متن ، تصویر، و کلیپ ویدئویی نیز به کار می رود. این لوح ها برای ذخیرۀ فایل های حجیم ، مانند کاتالوگ ها و دایرة المعارف ها، مناسب اند. سی دی آی (لوح فشردۀ تعاملی) نوعی سی دی رام هوشمند است که با دیسک خوان رایانه ای خوانده می شود و دستورهای کاربر را اجرا می کند. سی دی های قابل ضبط ، معروف به وُرم (یک بار بنویس، بارها بخوان) دیسک هایی رایانه ای اند، امّا برای مصارف خانگی گران اند. ویدئو سی دی (وی سی دی) از ۱۹۹۴ به بازار آمده و نوعی دیسک با قابلیت ذخیرۀ یک ساعت فیلم است. دیسک های ویدئویی با چگالی بالا، که در ۱۹۹۵ به عموم عرضه شدند، قابلیت ذخیرۀ یک فیلم سینمایی کامل را دارند. در صنعت رایانه، استفاده از سی دی های پاک شو که می توان چندین بار آن ها را پاک و دوباره روی آن ها ضبط کرد، متداول است . این نوع سی دی با ترکیبی از کبالت و گادولینیم پوشیده می شود که قطبش نورِ رسیده به سی دی را تغییر می دهند. در دستگاه دیسک خوان ، نوری که از دیسک بازتاب یافته است، از فیلترهای قطبنده می گذرد و تغییرات قطبش نور به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود. در ۱۹۹۶، سی دی های چندلایهای با ظرفیت ذخیره سازی بیشتر ابداع شدند. یک سی دی دولایه برای ذخیرۀ فیلم سینمایی دوساعته کافی است. امروزه سی دی های شانزده لایه نیز به راحتی خوانده می شوند. لوح فشرده در ۱۹۸۳ به بازار آمد.

پیشنهاد کاربران

دی وی دی DVD
دیسکت، دیسک
لوح فشرده. این واژه مترادفِ فارسی واژهٌ انگلیسی «کُمپاکت دیسک» ( «compact disc»، مخفف شده به «CD»، «سی دی» ) است.

بپرس