قوس هنله

دانشنامه عمومی

قوس هنله ( به انگلیسی: Loop of Henle ) ( به لاتین: ansa nephroni ) ، بخشی از نفرونی است که از لوله پیچیده نزدیک به لوله پیچیده دور می رودو از دو بخش هنله پایین رو و بالا رو تشکیل میشود بخش نازک قوس هنله پایین رو طولانی تر از بالا رو است و تبادل در نزدیک آن صورت می گیرد.
این لوله را به اسم کالبدشناس آلمانی، فریدریش گوستاو یاکوب هنله، نامگذاری شده است. کارکرد اصلی قوس هنله، ایجاد شیب غلظتی در مغز کلیه می باشد. [ ۱]
قوس هنله، با استفاده از سامانه افزاینده ضد جریانی، که از پمپ های الکترولیتی استفاده می کند، ناحیه ای با غلظت بالای اوره در عمق مغز کلیه، نزدیک مجرای پاپیلاری دستگاه جمع کننده مجرایی، را ایجاد می کند. آبی که در تصفیه جریان مجرای پاپیلاری وجود دارد، از طریق کانال های آکواپورین به بیرون هدایت شده، و با حرکت غیرفعالانه به سمت پایین شیب غلظت حرکت می کند. این فرایند آب را بازجذب کرده و ادرار غلیظی را جهت ترشح، تولید می کند. [ ۱]
این قسمت دارای یاخته های نازک و میتوکندری اندک و با لبه سلولی فاقد حاشیه برس مانند است و انتقال فعال انجام نمی گیرد و انتقال به صورت انتشار صورت می گیرد.
این قسمت دارای میتوکندری زیاد و لبه برس مانند است در قسمت دهانه یاخته پوششی این قسمت پمپی وجود دارد که به طور فعال و همزمان یک یون سدیم و یک یون پتاسیم و دو یون کلر را از مجرا به درون یاخته منتقل می کند.
بخش پایین رونده لوله هنله تراوایی نسبتاً زیادی نسبت به آب و تراوایی متوسطی نسبت به NaCl و اوره دارد. در غشای یاخته های پوششی بخش بالا رونده لوله هنله پمپی وجود دارد که به طریق هم انتقالی یک یون سدیم و یک یون پتاسیم و دو یون کلر را از مجرای نفرون به درون یاخته منتقل می کند.
عکس قوس هنلهعکس قوس هنلهعکس قوس هنله
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس