قلیه

/qaliye/

برابر پارسی: پاره گوشت

معنی انگلیسی:
[dish like fricassee]

لغت نامه دهخدا

( قلیة ) قلیة. [ ق ِل ْ لی ی َ ] ( ع اِ ) بنائی است شبیه معبد ترسایان. ( منتهی الارب ). شبه الصومعه. ( اقرب الموارد ).

قلیة. [ ق ِل ْ لی ی َ ] ( ع اِ ) همه. ( منتهی الارب ). جماعت. ( اقرب الموارد ). گویند جأوا بقلیتهم ؛ ای بجماعتهم و لم یدعوا ورائهم شیئاً. اکل الضبب بقلیته ؛ ای بعظامه و جلده. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ).
قلیه. [ ق َ لی ی َ ] ( ع اِ ) گوشت بر تابه بریان کرده شده و به استعمال گوشتی که در روغن میان دیگ بریان کرده نانخورش سازند. ( غیاث اللغات از کشف و منتخب بحر الجواهر ). ج ، قلایا. ( مهذب الاسماء ). خورشی است که در آن گوشت هست و اقسامی دارد مثل قلیه اسفناج و قلیه آلوچه. ( فرهنگ نظام ). قطعه هایی از گوشت که سرخ کنند با پیاز و برخی از سبزیجات ، طعامی است از گوشت و پیاز و کدو یا اسفناج یا بادنجان. ( یادداشت مؤلف ). در تداول امروز فارسیان این کلمه با تخفیف یاء بکار میرود :
قلیه کردم دوش و آوردم به پیش
تا بخوردند آن دو، مأکول نهنگ.
علی قرط.
روی زی محراب کی کردی اگر نه در بهشت
بر امید نان و دیگ قلیه و حلواستی.
ناصرخسرو.
از حلق چون گذشت شود یکسان
با نان خشک قلیه هارونی.
ناصرخسرو.
هر روز قلیه فرمودمی از کوک تا خواب من تمام شد. ( ذخیره خوارزمشاهی ).
کی خالی از مروت و فارغ ز مردمی
مُردم ببوی قلیه همسایه در وثاق.
سعدی.
تا تو دربند قلیه و نانی
کی رسی در بهشت رحمانی.
اوحدی.
یکی از دیگری پرسید که قلیه را بقاف کنند یا بغین گفت قلیه نه بقاف کنند نه بغین قلیه به گوشت کنند. ( منتخب لطایف عبید زاکانی چ برلن ص 140 ).
وصف تتماج پر از قلیه چه شاید کردن
که به هربرگ نبشته ست هزاران اسرار.
بسحاق اطعمه.
- قلیه انتظار ؛ کس را در قلیه انتظار گذاشتن است.
- قلیه پتی . رجوع به همین مدخل شود.
- قلیه سغدی ؛ طعامی که از گوشت و چرب روده و تخم مرغ پزند. ( ناظم الاطباء )..
- قلیه قورمه کردن کسی ؛ کنایه از پاره پاره کردن او را.
- قلیه کردن یخ و امثال آن ؛ بقطعات خرد شکستن در آب یا بشرابی دیگر.
ترکیب ها:
- قلیه اسفناج . قلیه بادنجان. قلیه کدو. قلیه ترش. قلیه برنج :
عقل عاجز شده از قلقله قلیه برنج بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

پاره وتکه گوشت، تکه گوشت بریان کرده، قلیه پوتی: خوراکی که ازجگرگوسفنددرست کنند
( اسم ) ۱ - پاره ای گوشت قطعه ای گوشت ۲ - نوعی خوراکی از گوشت که در تابه یا دیگ بریان کنند : و اگر شرح آن غذا که مردم سازد از دیگ پختها و قلیه ها و بریان های حلاوی - کرده آید سخن دراز شود . توضیح امروزه طرز تهیه قلیه معمولی چنین است : گوشت را بار کنند و نخود و لپه و باقلا و لوبیا و عدس در آن ریزند و کوفته ریزه را نیز جداگانه درست کنند . همین که گوشت و ضمایم آن نیمه پز شد مغز گردوی پوست کنده و چغندر ریزه شده و کوفته ریزه در آن داخل کند و پس از پخته شدن رب انار یا آب انار ریخته قدری هم شیره آرد برنج با نعناع داغ و سیر داغ و ادویه و فلفل در آن داخل کنند و پس از چند جوش و بقوام آمدن پایین آورند . یا قلیه انتظار داریم . برای نهار یا شام چیزی موجود نیست . یا قلیه به . گوشت را در روغن و پیاز مثل گوشت مسما سرخ کرده بعد از سرخ کردن آب ریزند و با نخود لپه نیمه پز کنند . سپس گردو را پوست گرفته و بادام را مقشر کرده با خرماخرک و کوفته ریزه در میان آن ریخته و با کشکش سرخ کرده و ترشاله در آن داخل نموده و آرد برنج را لعاب گرفته در آن ریزند . آنگاه سرکه و شیره و ادویه را چاشنی نمایند و پس از چند جوش نعناع داخل کرده و بر می دارند . یا قلیه پتی . خوراکی است از روده خرد کرده که در پیاز و روغن سرخ کنند و با سرکه مصرف نمایند و گاه از جگر خرد کرده آن را درست کنند جغور بغور جیر و ویر حسره الملوک . یا قلیه حویج . گوشت را سرخ کرده و آب ریخته قدری که جوش زد مغز پسته و بادام خلال ریخته حویج را رنده کرده سپس در روغن با کوفته ریزه و پیاز سرخ نموه و ماش را جدا پوست گرفته و مغزش را خوب می پزند . پس از سفت شدن شکر - بقدری که لازم باشد - ریزند و سپس زعفران با گلاب و ادویه بسیار ریخته پس از سفت گردیدن بر می دارند .
نباتی است شبیه معبد ترسایان

فرهنگ معین

(قَ یَ یا یِ ) [ ع . قلیة ] (اِ. ) پاره ای گوشت ، قطعه ای گوشت . ۲ - حبوبات و سبزی .

فرهنگ عمید

۱. غذایی که از گوشت، میگو، و ماهی یا چیزهای دیگر تهیه می شود.
۲. [قدیمی] پاره و تکه گوشت.

گویش مازنی

/ghalye/ خورشتی از عدس، نخود، لوبیا، آرد، گوشت، رب انار، نمک، شکر، آب نارنج، سیر، روغن و ادویه - صاف پاک کردن ۳دگرگون کردن

واژه نامه بختیاریکا

( قَلیه * ) خوراک آبگوشت مانندی که در عروسیها می پختند
( قلیه + ) آش انار

پیشنهاد کاربران

نه واژه ی قلیه و نه واژه ی قرمه هیچکدام ترکی نیستن. ما در پارسی پهلوی واژه ی قرمه را به شکل غَرمَج یافتیم
قلیه صرفا یعنی خورشت
قلیه رو ترک ها برای گوشت نمک سود شده استفاده میکنن گوشتی که کامل پخته میشه نمک زده میشه وداخل روغن خودش ودنبه سرخ میشه وتوی ظرف مخصوص نگه داری میشه اکثرا زمستان استفاده میشه بسیار هم لذیذ وخوشمزه هست طعمش
قلیه ترکی نیست، واژه قورمه ترکی است، دلمه هم ترکی است، قیمه هم ترکی است ولی�قلیه� ترکی نیست، هیچ توضیحی هم به ترکی ندارد.
قلیه همان خورشت امروزه است: غذایی که در آب و چاشنیهای در حال غلیان پخته شود.
...
[مشاهده متن کامل]

عبید زاکانی ۴۰۰ سال قبل از حکومت قاجار در رساله دلگشا نوشت: � پرسیدند قلیه به غین کنند یا به قاف؟ گفت به گوشت کنند�
یا جای دیگری عبید نوشت که � بنگیی را گفتند : خانه ی بنگیان سیاه باد! پاسخ داد :از دود قلیه انشاءالله آمین�

زن شوخ چون دست در قلیه کرد
برو گو بنه پنجه بر روی مرد
بوستان سعدی
قلیه ترکی نیست برخی ترک ها این واژه را با کمی تغییر به کار می ببرند
قلیه نیست قیله درسته این یک واژه ی تورکی هست. ما به گوشتی که پخته میشه و در روغن دنبه ی گوسفند عمل میادو نگهداری میشه میگیم قیله و به گوشت مخصوص این کار میگیم قیله لیخ یا قیله لیک. قیله از زمان قاجار باب
...
[مشاهده متن کامل]
شده ولی مشخص نیست چرا ریخت کلمه تغییر کرده. قیله و قیمه و قوورما سبزی سه غذای تورکی هستن. در زمان قاجار تنوع غذایی ایرانیا بسیار بیشتر شد و پیشرفت کرد و اکثرا اسم تورکی روی اونا میذاشتن و اغلب خواستگاه ایرانیشون تهران و دربار قاجار بود

درجنوب ایران ترکیب سبزی با ماهی و کمتر میگو، قلیه گفته می شود .
نوع خوراک آن بسته به جغرافیا و فرهنگ هر منطقه دارای فرق های اساسی می باشد .
مثلن قلیه ی ماهی در خوزستان بسیار پر سبزی و پر ادویه است در حالی که قلیه ماهی بوشهری پر آب تر ودارای سبزی کمتریست به تناسب.
...
[مشاهده متن کامل]

در هرمزگان رنگ قلیه ممکن است به قرمز بزند. احتمالن چون ادویه ای از جزیره ی هرمز به آن اضافه شده ست، تعداد سبزی ها را شاید شود شمرد .
برای هر کس ماهی یا میگو به کفایت تدارک دیده می شود، به اندازه ی یک دریانورد.
البته این غذا علاوه در شهرهای ساحلی و جزایر در نقاط فراساحل نیز متداول است .

بپرس