قاسیون

لغت نامه دهخدا

قاسیون. [ سی یو ] ( اِخ ) نام کوهی است مشرف بر شهر دمشق. در آن کوه غارهائی است که آثار پیمبران در آنها یافت میشود و در دامنه آن قبوری از صلحاء است. این کوهی است مقدس که درباره آن روایات و اخباری نقل میشود. در آن کوه غاری است که به نام غارالدم معروف است. گویند که قابیل برادر خود هابیل را درآنجا کشت و در آنجا رنگی قرمز شبیه به خون است که گفته میشود آن خون هابیل است. و سنگی افتاده است که گفته میشود آن سنگی است که سر او را با آن شکافت و نیز در آن کوه غاری است به نام غار گرسنگی ( الجوع ) که گمان برند چهل پیمبر در آن مرده است. ( معجم البلدان ج 7 ص 12 و 13 ). دامنه کوه قاسیون اکنون به صالحیه مشهور است. کوه صالحیه مدفن عده بسیاری از بزرگان و دانشمندان و از جمله محی الدین عربی است. ( حبیب السیرچ خیام ج 2 ص 335 ). فعلاً محله بزرگی است که تا دامنه های کوه امتداد پیدا کرده رباطها و دو جامع و مدارس دارد. روزهای جمعه در جامع نماز میخوانند. یک بیمارستان و بازار بزرگی هم در اینجا یافت شود. سکنه اولیش از اهالی بیت المقدس بودند که از شهر مزبور کوچیده به اینجا آمدند. این واقعه قبل از فتح صلاح الدین در زمان حکومت فرنگیان بوده بعد از سکونت اینان مردمان زیادی تبرکاً به این محله آمده اقامت اختیار کردند.

فرهنگ فارسی

۱ - کوهی است مشرف بر شهر دمشق و در آن غارهایی است که آثار پیامبران بنی اسرائیل در آنها یافته شود و در دامنه آن قبرهای صالحان است . ۲- محله ای بزرگ که تا دامنه کوه قاسیون امتداد می یابد و دارای رباطها و مدارس و مسجد جامع است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] قبل از آن که شهر دمشق ساخته شود، مردم بر دامنه کوه قاسیون که امروز به صالحیه معروف است، زندگی می کردند و سالها بر همین منوال می گذشت تا این که به دنبال افزایش جمعیت خود، به بنای شهر دمشق پرداختند؛ بنابراین آثاری که در دامنه این کوه قرار دارد گاهی از آثار داخل شهر دمشق قدمت بیشتری دارد. این کوه نزد مردم دمشق از تقدس خاصی برخوردار است زیرا شاهد حضور انبیاء الهی بوده و حتی بعضی از آنان را در دامن خود مدفون ساخته است.
روایاتی در فضل این کوه نقل شده است از جمله این که: ابوقتاده گوید: «منظور از تین در قرآن کریم (وَالتِّینِ وَالزَّیْتُونِ ) کوه دمشق (قاسیون) است.
گویند: در پایین این کوه، آدم ابوالبشر سکونت داشته و در بالای آن قابیل، برادرش هابیل را کشته در شرق آن (در منطقه برزه) حضرت ابراهیم علیه السلام به دنیا آمده، در سمت غرب آن حضرت مسیح و مادرش مریم پناه گرفته اند و ام حنه، مادر مریم در دامنه آن ساکن بوده است.
از پیامبر صلی الله علیه و آله روایت شده که بر این کوه، حضرت ابراهیم علیه السلام، حضرت لوط علیه السلام، حضرت موسی علیه السلام، حضرت عیسی علیه السلام و حضرت ایوب نبی علیه السلام نماز گزارده اند؛ لذا از دعا در کنار آن غافل نشوید. همچنین آن حضرت فرموده اند: در دمشق کوهی است که در پایین آن ابی ابراهیم متولد شده است.
گویند خداوند بر کوه قاسیون وحی کرد که سایه و برکت خود را بر بیت المقدس گسترده بدار. در این کوه چهل پیامبر یا چهل تن از اولیاء خدا به غاری پناه برده و در آنجا وفات یافته اند که امروزه به «الاربعین» معروف است.
کوه قاسیون از سمت مغرب به سلسله جبال لبنان و از شمال و شرق به سلسله جبال قلمون و منطقه حمص متصل است. شهر دمشق از سمت شمال در دامنه آن قرار گرفته و در حقیقت، این کوه در جنوب آن واقع شده است. اکنون قاسیون به علت گسترش شهر جزو دمشق است و هیچ فاصله ای بین شهر و کوه نیست.
صالحیه یعنی محله ای که در دامنه کوه قاسیون قرار گرفته بسیار بزرگ و شاید به اندازه نیمی از دمشق قدیم است که اکثر خانه های آن در دامنه کوه واقع شده و گاهی تا نزدیکی قله آن نیز می رسد. اشتهار این منطقه به صالحیه از قرن ششم هجری و به خاطر سکونت «خاندان بنی قدامه» در آن بوده است.
اصغر قائدان ، اماکن زیارتی سیاحتی سوریه، نشر مشعر، تهران، 1387، ص143 تا 150.

پیشنهاد کاربران

قاسیون، نام کوهی در شمال شهر دمشق است که بر این شهر اشراف دارد و مکانی بسیار مقدس به شمار می رود. [۱][۲] گفته می شود که آدم ابوالبشر در دامنه آن سکونت داشت، هابیل به دست قابیل در این کوه کشته شد، ابراهیم در این کوه به دنیا آمد، عیسی و مادرش در آن جا پناه گرفتند، یحیی، ابراهیم، لوط، موسی، عیسی و ایوب در کوه قاسیون عبادت کرده اند، چهل تن از پیامبران یا اولیا به غاری در آن پناه برده اند. [۲]
...
[مشاهده متن کامل]

امروزه دامنهٔ این کوه به صالحیه مشهور است. کوه صالحیه مدفن شمار بسیاری از بزرگان و دانشمندان و از جمله محی الدین عربی است. [۱] هم اکنون محلهٔ بزرگی است که تا دامنه های کوه امتداد پیدا کرده کاروانسراها و دو مسجد جامع و مدرسه ها در آن واقع شده است. روزهای جمعه در جامع نماز میخوانند. یک بیمارستان و بازار بزرگی هم در این مکان قرار دارد. ساکنان نخستینش از اهالی بیت المقدس بودند که از شهر مزبور کوچیده به اینجا آمدند. این واقعه قبل از فتح صلاح الدین ایوبی در زمان حکومت مسیحیان بوده است. بعد از سکونت اینان، مردمان زیادی نیز تبرکاً به این محله آمده اقامت کردند. [۱]
پانویس [ویرایش]
↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ لغتنامهٔ دهخدا، سرواژهٔ «قاسیون».
↑ ۲٫۰ ۲٫۱ «فصلنامه علوم سیاسی» ‎ ( فارسی ) ‎. شبکه شارح. بازبینی شده در ۱۴ اسفند ۱۳۸۸.
منابع [ویرایش]
قائ‍دان، اصغ‍ر، اماکن سی‍احت‍ی و زیارتی دمش‍ق، ته‍ران : مش‍عر، ۱۳۸۰. شابک: ISBN ‎۹۶۴ - ۶۲۹۳ - ۲۰ - ۴‬‬.
دهخدا، علی اکبر، لغتنامهٔ دهخدا.
شارح، برداشت شده در ۱۴ اسفند ۱۳۸۸.
رده ها: جغرافیای دمشقکوه های سوریه
قس عربی
قاسیون، جبل یطل على مدینة دمشق عاصمة سوریا، والذی یعتبر امتداداً جغرافیاً للسلاسل الجبال السوریة الغربیة. امتداد لها النشاط العمرانی خلال القرنین التاسع عشر والعشرین. حیث تقع بعض أحیاء دمشق مثل حی المهاجرین، وحی رکن الدین، حی أبورمانة والشیخ محی الدین وغیره.
ترتفع قمة جبل قاسیون أکثر من 1150 مترا عن سطح البحر. توجد على قمة الجبل محطة لتقویة البث الأذاعی والتلفزیونی. یعتبر جبل قاسیون أحد أماکن التنزه والترفیه المحیطة بمدینة دمشق بأطلالته الجمیلة. کما یمکن مشاهدة مدینة دمشق بالکامل منه. یقع على سفح الجبل من الجهة الجنوبیة الغربیة نصب الجندی المجهول فی مکان ممیز، تنتشر المتنزهات والمطاعم والمقاهی والاطلالات الجمیلة التی تشرف على مدینة دمشق وعلى منطقة دمر وغیرها , یحتوی أحد أهم المعالم الدینة والاثریة مغارة الدم لو ما یسمى مقام الأربعین.
و سبب التسمیة : قیل أن سبب تسمیة المغارة بهذا الاسم مغارة الدم هو أن الله سبحانه وتعالى أبقى أثر الدم فی الصخر لیکون عبرة للعالمین , ویسمى المکان أیضاً مقام الأربعین أو مغارة الأربعین وقیل أن سبب التسمیة هو أن سیدنا یحیى بن زکریا أقام هو وأمه فیها أربعین عاماً , وأن الحواریین الذین أتوها مع عیسى علیه السلام کانوا أربعین , وقد أنشئ ضمن المسجد المحدث هناک أربعون محراباً. . [1]
[عدل]موقع الجبل على خرائط غوغل
https://maps. google. com/maps?hl=ar&q=%D8%AC%D8%A8%D9%84+%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%8A%D9%88%D9%86&ie=UTF - 8&hq=&hnear=0x1518e70c975ff23d:0xd0a95ee089264c8b, %D8%AC%D8%A8%D9%84+%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%8A%D9%88%D9%86&t=p&ei=s2v5T52OHamH0AWrvZC7Bw&ved=0CAUQ8gEwAA
[عدل]المراجع
^ قاسیون ( جبل ـ ) عماد موصلی الموسوعة العربیة
هذه بذرة مقالة عن موقع جغرافی فی سوریة تحتاج للنمو والتحسین، فساهم فی إثرائها بالمشارکة فی تحریرها.
تصنیفات: جبال سوریاجبال دمشق
قس انگلیسی
Mount Qasioun ( Arabic: جبل قاسیون‎, transliterated as Jabal Qāsiyūn ) is a mountain overlooking the city of Damascus, Syria. It has a range of restaurants, from which the whole city can be viewed. As the city expanded over the years, some districts have been established on the foot of the mountain. Its highest point is 1, 151 metres ( 3, 776 ft ) . [2]
[edit]Religious significance
On the slopes of Jabal Qasiun is a cave steeped in legend. It is said to have been inhabited at one point by the first man Adam; and there are various stories told about Ibrāhīm ( Abraham ) , and 'Īsā ( Jesus ) also having prayed in it. It is mentioned however in Medieval Arab history books as having been the place where Qābīl ( Cain ) killed Hābīl ( Abel ) . [3][4] It was known for hundreds of years as a place where prayers were immediately accepted, and especially in times of drought rulers of Damascus would climb to cave and pray for rain. Because of the murder that took place there, claimed to be the first murder ever in the world, it is called Maghārat al - Dam ( the Cave of Blood ) . [5] According to Sunni Muslims, Mount Qasioun is the site of the miḥrābs ( prayer niches ) of the 40 saints, known as the Abdāl, who are said to pray the night vigil prayers every night; a small mosque has been built over the 'Cave of Blood' containing these miḥrābs.
Further down the mountain from the 'Cave of Blood' there was another cave known as Maghārat al - Jūˁ ( the Cave of Hunger ) , stories about this cave are somewhat confused. Some say that forty saints dies there of hunger; al - Harawī, however, who lived in the 1200s AD, writes that it is said that forty prophets died there of hunger. [6] Nowadays the cave has been concealed, surrounded by houses but that spot is called al - Juyūˁīyah ( Roughly 'the Place of the Hungry' ) .
On another flank of the same mountain is yet another cave, which has come down in local legend as being the cave of the Seven Sleepers, mentioned in early Chris . . .

بپرس