قاسم اهنین جان

دانشنامه آزاد فارسی

قاسم آهنین جان. قاسم آهنین جان (اردبیل 28 شهریور 1337ش- )
شاعر ایرانی. در پی مهاجرت خانواده اش، از کودکی تاکنون در اهواز زندگی می کند. تحصیلاتش را تا پایان دوره ی متوسطه ادامه داد و از اوائل انقلاب اسلامی، به دنبال شرکت در کلاس های آموزش کارگردانی کیانوش_عیاری به سمت سینما و ساخت فیلم مستند رفت. او در این دوره ی کوتاه، به عنوان بازیگر در فیلم جدال بزرگ (به کارگردانی علی اصغر شادروان) حضور داشتو همچنین چند فیلم مستند، از جمله شیهه زخم، را ساخت.آهنین جان فعالیت جدی خوددر زمینه ی ادبیات را با نشر شعرهایش در مجله ی دنیای_سخن از اواخر دهه ی 1360 شروع کرده است. اولین مجموعه ی اشعارش در سال 1372 (با عنوان ذکر خواب های بلوط) توسط نشر نوید شیراز منتشر شد. از فعالیت های او، می توان به همکاری با مراکز حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و صداوسیمای استان خوزستان به عنوان کارشناسشعر و ادبیات اشاره کرد.
شعر آهنین جان، به تناسب محل سکونتش (خوزستان) و مراوداتی که با شاعران آن خطه داشته، تحت تاثیر مولفه های شعر ناب و شعر دیگر است.با این حال از همان ابتدای کار،به عنوان شاعری مستقل و شاخص شناخته شده است. شعر او شعری تجریدی و با بیانی اشراقی است که سرشار است از تصاویر انتزاعی با زبانی کاملاً موجز و فاخر. مجموعه کامل اشعار قاسم آهنین جاندر سال 1396 توسط نشر افراز (تهران) منتشر شده است. بخشی از شعرهای آهنین جان در موضوع دفاع مقدس و همچنین در موضوعاتی آیینی، چون شهادت امام_حسین و حوادث کربلا، سروده شده اند.
کتاب شناسی:ذکر خواب‏ های بلوط (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1372)؛ خون و اشراق بر ارغوان جوشن ها (مجموعه شعر- حوزه هنری خوزستان- 1385)؛کودکی ها در شب سقاخانه (مجموعه شعر-حوزه هنری خوزستان- 1385)؛شاعر مرگ خویش می‏ داند (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1386)؛ گلی برای غریبان تا همیشه (مجموعه شعر- پل، 1390)؛بخت تاریک در آفاق بنفشه و پروانه (مجموعه شعر- پل، 1390)؛ لمعات خون(مجموعه شعر- الیم، 1392)؛عطر غریب غزال مشرق ها (مجموعه شعر- افراز، 1393)؛ شاخه ی یاس به شام خرابات (مجموعه شعر- نوید شیراز، 1394)؛ برق رگ هام بر پولاد دریا (مجموعه شعر- بوتیمار، 1395)؛مجموعه ی کامل اشعار قاسم آهنین جان (مجموعه شعر- افراز، 1396).
منابع:
روزنمای ادبیات امروز ایران 1396؛ پژوهش و تدوین: محمد ولی­زاده؛ تهران: انتشارات بامداد نو؛ چاپ اول: 1395. هفته نامه رودکی، سال یازدهم، شماره پیاپی 190: پاییز 1396، ص 62. http://yon.ir/mEtjX http://yon.ir/2EzHq http://yon.ir/jspcN http://yon.ir/CfnCy

پیشنهاد کاربران

قاسم آهنین جان ( زاده ۲۶ شهریور ۱۳۳۷ – درگذشته ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۰ ) شاعر، نویسنده، منتقد ادبی و فیلم ساز ایرانی بود. وی فعالیت هنری را از سال ۱۳۶۴ آغاز کرد. از او بیش از ۱۱ جلد کتاب به چاپ رسیده است، که کتاب بچگی ها در شب سقاخانه از وی، اثر برگزیده سال ۱۳۸۶ کشور شد.
...
[مشاهده متن کامل]

قاسم آهنین جان در ۲۶ شهریور ۱۳۳۷ در شهر اردبیل زاده شد. خانواده وی در سال ۱۳۴۲ به شهر اهواز، در استان خوزستان مهاجرت کردند و او دوران نوجوانی و تحصیلات متوسطه خود را در این شهر سپری نمود. آهنین جان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بخش های مختلف هنر آشنا شد. وی فعالیت هنری را از ابتدای دهه ۱۳۶۰ با حضور در کلاس های کارگردانی کیانوش عیاری آغاز کرد، سپس دوره ای کوتاه به عنوان بازیگر در فیلم جدال بزرگ به کارگردانی علی اصغر شادروان حضور داشت. او در سال ۱۳۶۵ فیلمی داستانی به نام «شیهه زخم» ساخت، که فاقد کلام بود و از موسیقی باب دیلن بهره می جست.
آهنین جان فعالیت جدی خود در زمینه ادبیات را از اواخر دهه ۱۳۶۰ با نشر شعرهایش در مجله دنیای سخن آغاز کرد و نخستین مجموعه شعر خود با عنوان ذکر خواب های بلوط را در سال ۱۳۷۲ با حمایت شاپور بنیاد، که مدیریت انتشارات نوید شیراز را برعهده داشت، منتشر نمود. از او تاکنون ۱۱ مجموعه کتاب شعر منتشر شده است.
• ذکر خواب های بلوط
• شاعر مرگ خویش می داند
• خون و اشراق بر ارغوان جوشن ها
• بخت تاریک در آفاق بنفشه و پروانه
• گلی برای غریبان تا همیشه
• برق رگ ها بر پولاد دریا
• سوسن خاموش به وقت فراق
• عطر غریب غزال مشرق ها
• شاخه یاس به شام خرابات
• لمعات خون
• کودکی ها در شب سقاخانه
• مینیاتورهای سیاه آهنین ( انتشارات افراز )
• برنده بهترین فیلمنامه در جشنواره سراسری فیلم وحدت در سال ۱۳۶۸
• کتاب بچگی ها در شب سقاخانه: اثر برگزیده سال ۱۳۸۶
• تقدیر در جشنواره سیزدهم شعر فجر به عنوان شاعر پیشکسوت
شعر آهنین جان به تناسب محل سکونتش در خوزستان و مراوداتی که با شاعران آن خطه داشته، تحت تأثیر مولفه های شعر ناب و شعر دیگر است، ولی به عنوان شاعری مستقل و شاخص شناخته می شود. شعر او شعری تجریدی و با بیانی اشراقی است، که اغلب سرشار از تصاویر انتزاعی، همراه با زبانی موجز و فاخر می باشد.

قاسم اهنین جان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/قاسم_آهنین‌جان

بپرس