قازاروس اقایان

دانشنامه عمومی

قازاروس آقایان. قازاروس استپانی آقایان ( ارمنی: Ղազարոս Ստեփանի Աղայան زاده ۵ آوریل ۱۸۴۰ - درگذشته ۲۰ ژوئن ۱۹۱۱ ) ، آموزگار، داستانسرا، مترجم و شاعر کودکان، قصه پردازی بزرگ بود که برخی او را با هانس کریستیان آندرسن همانند دانسته اند.
آقایان از نویسندگان ارمنستان و تفلیس بود که آثارش در نشریه نشریه لوسابر به چاپ می رسید. شعرهای قازاروس در کتابی با عنوان «اشعار» با تصویرگری نانوشیان منتشر شد. شعر زیبای «آفتاب» ( آرگاک ) که کودکان ارمنی سال هاست به شکل آواز جمعی در مدرسه ها و کودکستان ها می خوانند و قابلیت بازی دارد، در این کتاب آمده است.
آقایان مدتی در آموزشگاه های ارمنیان در قفقاز تدریس می کرد. «آموزش زبان مادری» در چهار جلد و «خورشید کوچک» نخستین کتاب های او به شمار می آیند که هزاران کودک ارمنی با آن ها زبان مادری خود را آموخته اند. مخاطبان آقایان بیشتر کودکان پیش دبستانی هستند. او در داستان هایش به زندگی کودکان روستایی، بازی های کودکان و طبیعت توجه بسیار کرده است. بازتاب این رویکرد را در شعرهای «خروس» و «صبح در روستا» یا داستان های «قصه های ننه گلناز» و «نوه هایننه گلناز» می توان به خوبی دید. آقایان در نوشته هایش کوشیده است بدون خسته کردن کودکان به آموزش آن ها بپردازد. شعرهای زیبای «ماه ها و چهار فصل» از زیباترین شعرهای اوست که کودکان ارمنی هنوز هم آن را دوست دارند و با آهنگ می خوانند. «دنیای جادویی» از کتاب های اوست که در سال ۱۹۰۳ در چاپخانه کلیسای وانک جلفای نو اصفهان برای نوجوانان منتشر شد. این داستان افسانه کهن نبرد نیکی با بدی است که به پیروزی نیکی می انجامد. «آناهید» ۱۸۸۱ و «دورک آنگق» ۱۸۸۸ از دیگر آثار این نویسنده هستند.
آقایان کتاب هایی نیز به ارمنی ترجمه کرده است که از برجسته ترین آن ها می توان از «ماهی طلایی» ۱۸۸۴ اثر آلکساندر پوشکین، «تبر طلایی» ۱۹۱۰ اثر لئون تولستوی و «قصه زمستانی» ۱۹۱۰ نوشته شکسپیر نام برد. با تلاش آقایان نخستین نشریات کودکان و نوجوانان ارمنی به نام های آغبیور ( چشمه ) و هاسکر ( خوشه ) منتشر شدند. بسیاری از داستان ها و شعرهای این دو نشریه به قلم خود او هستند.
پس از رخداد انقلاب سوسیالیستی و بنیان گذاری سامانه سوسیالیستی اتحاد جماهیر شوروی که ارمنستان نیز پاره ای از آن بود، پیوندهای فرهنگی و دینی میان ایرانیان ارمنی و ارمنستان سست شد. انقلاب اکتبر بر ادبیات ارمنی تأثیر گسترده ای گذاشت. پس از انقلاب دستور زبان ارمنی در ارمنستان دگرگون و دستور زبان جدیدی جایگزین آن شد. با نگارش کتاب های ارمنی بر پایه این دستور زبان خواندن آن ها برای کودکان ارمنی ایران دشوار شد. افزون بر این ترویج میهن پرستی، جهان وطنی و اندیشه سوسیالیستی در کتاب های کودکان ارمنستان پررنگ شد و ادبیات کلاسیک ارمنی جای خود را به ادبیات نو داد. اگرچه هنوز شمار بزرگی از کتاب های کودکان از ارمنستان به ایران می آمد، محدود شدن پیوندهای فرهنگی ایرانیان، ارمنی با ارمنستان سبب توجه بیشتر به ادبیات کودکان ارمنی در ایران و بالا بردن چند و چون آن شد. رشد کیفی و کمی نشریه های کودکان ارمنی در ایران در سنجش با کتاب های کودکان، رشد چشمگیرتری داشتند. اگرچه باید یادآور شد که کتاب ها و نشریات چاپ ارمنستان شوروی، همچنان به ایران وارد می شدند و هنوز در میان ارمنیان هوادار انقلاب سوسیالیستی خوانندگانی داشتند.
عکس قازاروس آقایانعکس قازاروس آقایانعکس قازاروس آقایانعکس قازاروس آقایان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس