فی المعده و امراضها و مداواتها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فی المعدة و امراضها و مداواتها (کتاب). کتاب «فی المعدة و امراضها و مداواتها» تالیف ابن جزار قیروانی ، از آثار ارزنده و از اولین تالیفاتی است که همه آن به بررسی یک عضو از بدن و امراض آن اختصاص دارد.
نام این کتاب در مصادر گوناگون مختلف ضبط شده است؛ مثلا ابن اصیبعه نام این کتاب را با نام فوق ضبط نموده است در حالی که در نسخه مخطوط آن که در کتابخانه ظاهریه موجود است نام این کتاب «فی المعدة» ضبط شده است. بنابر آنچه در ابتدای این اثر آمده، این کتاب به عزیز، ولی عهد خلیفه فاطمی مصر در آن روزگار هدیه شده است.

[ویکی نور] «فی المعدة و امراضها و مداواتها» تألیف ابن جزار قیروانی، از آثار ارزنده و از اولین تألیفاتی است که همه آن به بررسی یک عضو از بدن و امراض آن اختصاص دارد.
نام این کتاب در مصادر گوناگون مختلف ضبط شده است؛ مثلاً ابن اصیبعه نام این کتاب را با نام فوق ضبط نموده است در حالی که در نسخه مخطوط آن که در کتابخانه ظاهریه موجود است نام این کتاب «فی المعدة» ضبط شده است.
بنابر آنچه در ابتدای این اثر آمده، این کتاب به عزیز، ولی عهد خلیفه فاطمی مصر در آن روزگار هدیه شده است.
با وجود آن که این کتاب دارای فصل و باب و تقسیم بندی خاصی نیست، ولی می توان آن را به سه بخش تقسیم کرد: 1. بخش اول: تشریح معده و وظیفه آن؛ 2. بخش دوم: امراضی که به سبب اضطراب در وظیفه هاضمه معده ایجاد می شود؛ 3. بخش سوم: امراض خاص مثل اورام.
بیشتر حجم کتاب را مبحث بیماری های معده به خود اختصاص می دهد که مؤلف در این مباحث ضمن پرداختن به بیماری، علت و اسباب و علائم آن، به نحوه درمان آن -که غالباً ذکر دارویی همراه با شیوه ساخت آن است- بیان می کند.

[ویکی فقه] فی المعده و امراضها و مداواتها (کتاب). کتاب «فی المعدة و امراضها و مداواتها» تالیف ابن جزار قیروانی ، از آثار ارزنده و از اولین تالیفاتی است که همه آن به بررسی یک عضو از بدن و امراض آن اختصاص دارد.
نام این کتاب در مصادر گوناگون مختلف ضبط شده است؛ مثلا ابن اصیبعه نام این کتاب را با نام فوق ضبط نموده است در حالی که در نسخه مخطوط آن که در کتابخانه ظاهریه موجود است نام این کتاب «فی المعدة» ضبط شده است. بنابر آنچه در ابتدای این اثر آمده، این کتاب به عزیز، ولی عهد خلیفه فاطمی مصر در آن روزگار هدیه شده است.
ساختار کتاب
با وجود آن که این کتاب دارای فصل و باب و تقسیم بندی خاصی نیست، ولی می توان آن را به سه بخش تقسیم کرد:۱. بخش اول: تشریح معده و وظیفه آن؛۲. بخش دوم: امراضی که به سبب اضطراب در وظیفه هاضمه معده ایجاد می شود؛۳. بخش سوم: امراض خاص مثل اورام. بیشتر حجم کتاب را مبحث بیماری های معده به خود اختصاص می دهد که مؤلف در این مباحث ضمن پرداختن به بیماری، علت و اسباب و علائم آن، به نحوه درمان آن- که غالبا ذکر دارویی همراه با شیوه ساخت آن است- بیان می کند.
گزارش محتوا
۱. ابن جزار در نگارش این اثر به آراء و اقوال بسیاری از اطبای یونان از جمله بقراط ، جالینوس ، بروفوس ، قولوبوس، افلاطون و فولوبس را نقل می کند، ولی نقل او حاکی از تقلید او نیست از این رو به دور از قائل شدن قداست برای این اطبای بزرگ است. ۲. علاوه بر نقل قول از اطبای مکتب یونان وی از اطبای عرب و مسلمان همانند: یوحنا بن ماسویه ، اسحاق بن عمران ، ابن بطلان ، سابور بن سهل و نیز عمویش محمد بن احمد هم مطالبی را نقل می کند و به گفتار آنها استشهاد می جوید. با این حال نقل او همراه نقد است از این رو در پیشگفتار به بسیاری از اطبای متقدم می تازد چرا که آنها در مورد امراض معده به درستی سخن نگفته اند و مسائل آن را تشریح ننموده اند.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس