فریسیان

دانشنامه آزاد فارسی

فَریسیان (Pharisee)
(در عبری به معنی «جدایی طلبان») فرقۀ محافظه کار سیاسی ـ مذهبی یهودی، پدیدآمده در قرن ۲پ م. در فلسطینِ تحتِ اشغال رومیان، در اعتراض به طرفدارانِ سازش با فرهنگ یونانی مآبی. فریسیان سخت پایبند شریعت بودند، خواه شرع مکتوب که در تورات آمده بود و خواه سنت شفاهی که میشنانام داشت. جبهۀ مخالف آنان صدوقیان بودند که در مواردی با فریسیان تعارض داشتند: صدوقیان میشنا را به رسمیت نمی شناختند؛ فریسیان مخالف سلطۀ یونانیان و رومیان بر کشورشان بودند؛ فریسیان عقایدی داشتند که در تورات نبود، ازجمله وجود دوزخ، فرشتگان، شیاطین، معاد مردگان، و ظهور مسیحا در آینده. فریسیان از اقدام سیاسی پرهیز می کردند، از این رو جناح چپ پیروان آن ها، موسوم به زلوت ها ، در قرن ۱م از آنان جدا شدند تا سیاست ملی انقلابی خود را دنبال کنند. پس از سقوط بیت المقدس (اورشلیم)، که یهودیان در سرتاسر امپراتوری روم غربی پراکنده شدند، آرای فریسیان شالودۀ یهودیت ارتُدوکس را تشکیل داد.

پیشنهاد کاربران

فَریس: درویش.
فَریسیّ: یک نفر از درویشان.
فَریسیان: درویشان.
انجیل بَرنابا ( باب ۱۴۵ و باب ۱۵۱ )
در میان یهود ( فَریسیان ) که از صوفیه مسلکان آنان بودند در مقابل ( صَدوقیان ) که از فلسفی مشربان آنان بوده ا ند قرار داشتند.
فَرّیسیان در لغت پَردیسیان و فَردیسیان و فِردوسیان به معنای "اصحاب بهشت فردوس" است ( انجیل بَرنابا باب ۱۴۴ آیه ۱۰ ) .
فَرّیسیان در یهود: معادل اشاعره و نقل گرایان در اسلام و اَخباریّون و شیخیّه در شیعه است.
صَدوقیان در یهود: معادل معتزله و عقل گرایان در اسلام و اصولیّون و متشرّعه در شیعه است.
فرّیسیان از رِبِّیُّون ریشه گرفتند:
...
[مشاهده متن کامل]

🔸 وَکَأَیِّن مِّن نَّبِیࣲّ قَـٰتَلَ مَعَهُۥ رِبِّیُّونَ کَثِیرࣱ فَمَا وَهَنُوا۟ لِمَاۤ أَصَابَهُمۡ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا۟ وَمَا ٱسۡتَکَانُوا۟ۗ وَٱللَّهُ یُحِبُّ ٱلصَّـٰبِرِینَ. ( آل عمران ۱۴۶ )
رِبِّیّ ( در عبری به معنی سَرور من [منیم آغام. آغا] ) نامیده می شدند.
روحانیّت یهود - اعمّ از فَرّیسیان و صَدوقیان - به قتل و تصلیب عیسیٰ ( ع ) رأی دادند.

بپرس