فرهنگ نظام

فرهنگ فارسی

کتاب لغتی است فارسی بفارسی تالیف سید محمد اعلی اسم دانشمند ایرانی که بنام نظام دکن در پنج جلد تالیف و در حیدر آباد دکن ( ۱۳۵۸ - ۱۳۴۶ ه ق . ) بطبع رسیده . مولف در این فرهنگ هر لفظ را که فهمیده از زبان ویتی مخصوص است در ذیل معنی آن نوشته که از چه لهجه است هم چنین هر لفظ ویتی را که سند شعری ندارد حذف کرده و از آوردن الفاظ زند و پازند و اوستا ( که بعض فرهنگ نویسان آنها رادر فرهنگهای خود داخل کرده اند ) خودداری نموده است و الفاظی را که در کتاب خویش بنوشتن آنها مبادرت ورزیده بسه دسته ( تکلمی و الفاظ نثری و الفاظ شعری ) تقسیم کرده و تلفظ هر لفظ را در حروف منفصل فارسی اسمی و حروف اعراب ( ماخوذ از خط اوستایی ) بیان داشته و معانی و مشتقات دستوری هر فعل را از قبیل ماضی و مضارع و امر و اسم فاعل و اسم مفعول و اسم مصدر برشته تحریر در آورده است .

دانشنامه عمومی

فرهنگِ نظام فرهنگی فارسی در پنج جلد است که سید محمدعلی داعی الاسلام آن را در سال ۱۳۰۵ در حیدرآباد دکن منتشر کرد. نویسنده این فرهنگ را به نام عثمان علی خان پادشاه دکن که به نظام حیدرآباد معروف بود نام گذاری کرد.
عکس فرهنگ نظامعکس فرهنگ نظام
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تألیف محمدعلی داعی الاسلام، فرهنگ واژگان فارسی به فارسی. مؤلف در این اثر کوشیده است که افزون بر واژگان فهرست شده در فرهنگ های دیگر، واژگان متون منثور و زبان معیار را نیز فهرست کند، زیرا به گمان او سایر فرهنگ های فارسی، که تا آن زمان تألیف یافته اند، بیشتر دربردارندۀ واژگان مهجور در متون منظوم اند و فرهنگ زبان به معنای دقیق آن نیستند. دید انتقادی مؤلف در بررسی اشتقاقی واژگان، ارائۀ صورت های گوناگون هر واژه (ماضی، مضارع، اسم، فاعل ...)، آوردن مخفف یا مبدل برخی واژه ها و به دست دادن معنی مجازی مشهور هر واژه از ویژگی های این فرهنگ است. مؤلف در ذیل هر واژه حتی لهجۀ آن را مشخص کرده و کلماتی را که در این فرهنگ گنجانده به سه دستۀ تکلمی، نثری و شعری تقسیم کرده است. این اثر نخستین بار به سرمایۀ نظام حیدرآباد، امیر عثمان علی خان پادشاه دکن، در پنج جلد به چاپ رسیده است، و وجه تسمیۀ آن به فرهنگ نظام نیز همین است. (حیدرآباد دکن، ۱۳۴۶ـ۱۳۵۸ق).

پیشنهاد کاربران

بپرس