فرانسوا کنه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فرانسوآ کنه. فرانسوا کنه اقتصاددان فرانسوی از گروه فیزیوکرات ها که به خاطر انتشار کتاب میز اقتصاد در سال ۱۷۵۸ میلادی مشهور شده و در سال ۱۷۷۷ وفات یافت.
اولین کسی که مکتب طبیعیون (Physiocrat) را پایه ریزی کرد، فرانسوا کنه بود. مکتبی که در فرانسه به مدت یک دهه (دهه ۱۷۵۰) تاثیر چشم گیری بر افکار عمومی داشته است. کنه ملقب به کنفوسیوس اروپا، در سال ۱۶۹۴ در دهکده ای نزدیک ورسای (یکی از شهرهای فرانسه) در خانواده ای کشاورز و معمولی متولد شد. وی ظاهری ساده داشت و تا سن یازده سالگی خواندن و نوشتن نمی دانست. در سن سیزده سالگی پدرش را از دست داد در سن هفده سالگی تصمیم گرفت جراح شود. به همین خاطر برای تحصیلات رسمی پزشکی و جراحی به پاریس رفت. کارش را در شهر کوچکی نزدیک پاریس شروع کرد و در دو دهه فعالیت جراحی، شهرتی برای خود به دست آورد. در سال ۱۷۳۶ اولین اثر خود با نام "آزمون جسمانی حیوان اقتصادی" را انتشار داد. بعد از آن با انتشار چندین مقاله در زمینه پزشکی عضو آکادمی علوم فرانسه و انجمن سلطنطی لندن شد. در اوایل دهه ۱۷۵۰ کنه به اقتصاد علاقمند شد و به خصوص به موضوعات کشاورزی توجه نشان داد. او چندین مقاله برای یکی از دایرة المعارف های فرانسوی نوشت که به علت غیر مجاز بودن این مؤسسه مقالاتش بعدا به چاپ رسید. در سال ۱۷۵۶ اولین اثر اقتصادی اش با نام "زارعان" منشر شد. در سال های بعد مقالات دیگری با نام های "غلات، مردمان، مالیات ها و بهره پول" برای دایرةالمعارف نوشت که بعد از مرگ وی به انتشار رسید. در سال ۱۷۵۸-۱۷۵۹ کنه سه چاپ اولیه "جدول اقتصادی" را منتشر کرد. در سال ۱۷۶۳ نیز "فلسفه روستایی" را انتشار داد که حاوی نسخه های دیگری از جدول کنه بود. کنه بعد از نوشتن "حق طبیعی؛ خاطرات درباره مزیت های صنعت و تجارت؛ گفت و گو درباره کار شاق صنعت گران" آخرین نسخه جدول اقتصادی را در نشریه کشاورزی با عنوان "تحلیل فرمول محاسبه جدول اقتصادی" در سال ۱۷۷۶ انتشار داد. بعد از سال های ۱۷۶۸ تاثیر فرهنگی و سیاسی فیزیوکراسی رو به افول گذاشت. از آن زمان به بعد، نظریه های کنه غالبا مورد انتقاد قرار گرفت. دکتر کنه اواخر سال های عمر خود را به تحصیل در هندسه گذراند و سرانجام در دسامبر ۱۷۷۴ در "گران کمون" در نزدیکی ورسای درگذشت.
آثار و نوشته های کنه
نوشته های اقتصادی کنه را می توان به دو گروه تقسیم کرد: آثاری که بین سال های ۱۷۵۶ و ۱۷۶۰ نوشته شد و مواردی که به دوره ۱۷۶۳-۱۷۶۸ تعلق دارد. در دوره اول، کنه عقاید اقتصادی اش را عمدتا با مقالاتی برای دایرةالمعارف بیان می کرد؛ که دوره تکوین نامیده می شود. اولین نسخه های زیگزاگ جدول اقتصادی به آن تعلق دارد. دوره دوم با فلسفه روستایی شروع می شود و وجه مشخصه آن، بلوغ مکتب و موفقیت های آن است؛ اما یکی دیگر از ویژگی های آن، نیاز به دفاع از گزاره های مطرح شده فیزیوکراسی در مقابل حملات متعدد و فزاینده بود.
کنه و فیزیوکراسی
پس از فروپاشی نسبی سوداگرایان و در آستانه سال ۱۷۵۶ زمینه های ظهور مکتب طبیعی گرایان یا فیزیوکراسی در فرانسه، به همراه اندیشه های دکتر کنه فراهم شد. فیزیوکراسی در واقع یک جنبش اصلاحی بود. کنه هیچ علاقه ای به علم اقتصاد به خاطر خود علم نداشت؛ بلکه آن را وسیله ای برای بهبود وضع اقتصاد فرانسه می دانست؛ تا فرانسه بتواند با انگلستان که با انقلاب کشاورزی و اصلاح نظام مالیاتی خود زارعان (فرانسوی) را بیچاره کرده است، رقابت کند. بزرگ ترین دشمن از نظر کنه مکتب سوداگری یا کلبرتیسم بود که برای مدت طولانی امتیازات ویژه ای به زیان کشاورزان در اختیار صنعت گران فرانسوی قرار داده بود. بدین ترتیب برنامه علمی فیزیوکرات ها رفع این گونه محدویت ها در مناطق روستایی بود تا نظام مالیاتی را با کاهش مالیات ها و تبدیل آنها به مالیات واحد بر اجاره منطقی سازد و تجارت را از تمام محدودیت های مرکانتیلیستی آزاد سازد. در سال ۱۷۵۷ کنه با ویکتور ریکتی ماکز دو میرابو که وفادارترین مبلغ نظریاتش و از اولین پیروان وی بود، ملاقات کرد. اغلب شروع مؤثر مکتب فیزیوکراسی را اولین ملاقات آنها تلقی می کنند. روشن ترین بیان مکتب طبیعیون در کتاب "فلسفه روستایی" در سال ۱۷۶۳ آمده است که کنه با هم فکری یکی از دوستانش آن را نوشت. علاوه بر آن مقالات زیادی از طرف وی به نام فیزیوکراتها منتشر شد. پیروان کنه علاوه بر میرابو (Mirabeau)، دوپون دونمور (Dupon de Nenemours) راهب بزرگ بودایی، مرسیه دولا ریویر (Mercier de la Riviere) و نیکولا بدوا (Nicols Baudeau) بودند.
کنه و دیگر اقتصاددانان
...

پیشنهاد کاربران

فرانسوا کنه ( به فرانسه: François Quesnay ) پزشک و اقتصاددان فرانسوی از گروه فیزیوکرات ها که به خاطر انتشار کتاب میز اقتصاد در سال ۱۷۵۸ میلادی مشهور شد. این کتاب بنیادی گروه فیزیوکرات ها است.
بنیان گذار مکتب فزیوکراسی که با ابداع نموداری به عنوان جدول ( یا تابلو ) اقتصادی نخستین تصویر از گردش در امد در جامعه را به نمایش گذاشت. وی متولد شهر مِر فرانسه بود. پدرش از مالکین خرده پایی بود که بعدها تاثیر زیادی در درک او از اقتصاد گذاشت. در ابتدا قرار بود جراح شود و تحصیلات در پزشکی را آغاز و در سال ۱۷۷۴ فارغ التحصیل و به پزشک لویی پانزدهم تبدیل شد. او از سال ۱۷۵۰ مطالعات خود را آغاز کرد و ۸ سال بعد تلاشش در تحلیلی شکلی از علم اقتصاد به ثمر نشست و کتاب جدول اقتصادی را منتشر کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

کنه مدلی اقتصادی ایجاد کرده بود که در آن سه طبقه اجتماعی عامل تحرک اقتصاد بودند. طبقه «مالک» که مالک زمین بودند. طبقه «مولد» که شامل نیروهای زراعی، و طبقه «عقیم» که متشکل از صنعت گران و تجار بودند. جراین تولید و نقدینگی بین این طبقه ها از طریق طبقه «مالک» آغاز شد زیرا آن ها مالک زمین بودند و از هر دو طبقه دیگر چیزی می خریدند. این قرآنید چند مرحله دارد: در مرحله اول کشاورز ۱۵۰۰ واحد غذایی را در زمینی که از مالک اجاره کرده، تولید و از این تعداد، ۶۰۰ واحد بابت تغذیه او و نیروی کارش و دام هایی که دارد هزینه می شود و ۹۰۰ واحد باقی مانده را در بازار به ارزش ۱ دلار به ازای هر واحد می فروشد. او حدود ۳۰۰ دلار نگه می دارد. نصفی برای خود، و نصفی برای نیروی کارش تا بتواند کالای غیر زراعی مثل لباس از بازرگان و صنعت گر بخرد. ۶۰۰ دلار هم به عنوان سود خالص باقی می ماند که به آن تولید خالص می گفت.
در مرحله دوم، صنعت گر ۷۵۰ واحد محصول صنعتی تولید می کند. برای تولید این سطح نیازمند ۳۰۰ واحد غذا و ۱۵۰ واحد کالای خارجی است. هم چنین به ۱۵۰ واحد غذا و ۱۵۰ واحد کالای صنعتی به منظور بقا طی سال نیاز دارد. او ۴۵۰ واحد غذایی مورد نیاز خود را از کشاورز خریده و ۱۵۰ کالای خراجی خود را از تاجر خریداری می کند و ۶۰۰ واحد از محصولاتش را در بازار به ارزش ۶۰۰ دلار می فروشد. از آن جایی که صنعت گر باید برای سال بعد ابزار بخرد، سود خالصی نخاوهد داشت. مالک تنها مصرف کننده ای است که هیچ تولید خاصی ندارد. او ۶۰۰ دلار اجاره ای ه از کشاورز می گیرد را به دو بخش ۳۰۰ دلاری برای غذا و ۳۰۰ دلاری برای مخصولات صنعتی هزینه می کند. از آن ج که مالک تنها مصرف کننده است، کنه او را عامل اصلی تحرک اقتصادی می داند. تاجر هم ۱۵۰ دلاری که از صنعت گر گرفته را برای خرید غذا در بازار مصرف می کند و البته غذاها را از کشور خارج می کند، تا با خارجی ها به مبادله بپردازد. این نوع نگاه تحلیلی و فرایند محور که کنه به آن دامن زد، یکی از سنگ بناهایی بود که آدام اسمیت را به سمت «ثروت ملل» سوق داد.

فرانسوا کنه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/فرانسوا_کنه

بپرس