فتنه الوهابیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] فتنة الوهابیة، اثر شیخ احمد زینی دحلان (مفتی مکه مکرّمه)؛ تألیف قرن سیزدهم به زبان عربی و با انگیزه نقد آیین وهابیت به رشته تحریر در آمده است.
کتاب حاضر «فتنة الوهابیة»، بدون هر گونه فهرستی از محتویات کتاب، و یا مقدمه، پیشگفتار و توضیحی ابتدایی و یا شرح حالی از مؤلف و غیره، متن کتاب آغاز گردیده و بدون هر گونه عنوان اصلی و فرعی و یا فصل و بخش بندی در متن کتاب به پایان رسیده است.
فرقه وهابیت با هدفی ظاهری که عبارت از اخلاص در توحید و جنگ با شرک و بدعت باشد، شکل یافته؛ اما با نگرشی واقع گرایانه بر این جنبش از جهت اعتقادی، فکری و عملی، در می یابیم که هدفی دیگر را دنبال کرده و اهداف باطنی و پنهانی دیگری را مدّ نظر دارند که با نیم نگاهی به کارنامه عملی آن، جز کشتار مسلمانان و افروختن آتش فتنه و جنگ، میان صفوف مسلمانان در جهت خدمت به دشمنان اسلام چیز دیگری نمی توان یافت.
از نخستین روزی که آئین ساختگی وهّابیّت در سرزمین مقدّس حجاز شکل گرفت، تعداد فراوانی از علمای اسلام، با تألیف کتاب های ارزشمندی، پوچی و بی پایگی افکار و عقاید «محمّد بن عبدالوهّاب» را اعلام کرده، مسلمانان را از گرایش به این مسلکساس بر حذر داشتند.
نویسنده در آغاز اثر خویش با اشاره به وقایع رخ داده در صده سیزدهم هجری قمری و آشوب هایی که در منطقه حجاز روی داده به دو فتنه مهمی که در آن ایام به وقوع پیوسته و منجر به قتل و غارت و صدها فتنه دیگر گردید، اشاره نموده و آن گاه با اشاره به بنیانگذار این فرقه؛ یعنی محمد بن عبدالوهاب به گمراهی های وی و آنچه که از او موجب گمراهی دیگران گردیده است، اشاره نموده و برخی از مخالفت هایی که با وی صورت گرفته را بیان نموده که اولین آنان برادرش شیخ سلیمان عبدالوهاب و نیز اساتید خود او بوده اند. در ادامه به بیان برخی از عقاید انحرافی عبدالوهاب که نشأت گرفته از برداشت و فهم ناصواب وی از آیات و روایات نبوی بوده است، پرداخته و خط بطلانی بر تصور وهم آلود او کشیده است که می پنداشت مسلمانان از سال 600ق. به بعد مشرک بوده اند و او آمده و با بیان این مطالب اسلام را زنده نموده است. آن گاه با مصادیقی از افکار غلط وی به برخی از اشتباهات او درباره توحید و تعریف عبدالوهاب از آن پرداخته و مواردی از جمله استغاثه به پیامبر اکرم(ص) و توسل به آن حضرت را که به اعتقاد محمد بن عبدالوهاب شرک محسوب می شده است را، پاسخ داده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس