فتق دیسک بین مهره ای

دانشنامه عمومی

فتق دیسک بین مهره ای ( به انگلیسی: Intervertebral Disc Herniation ) عارضه ای است که به علت ضربه یا بلندکردن جسم سنگین یا گاهی خود به خود در ستون فقرات اتفاق می افتد و طی آن آزاد شدن بخش مرکزی دیسک یا هسته دیسک ( نوکلئوس پالپوزوس ) ∗ از قسمت محیطی آن یعنی آنولوس فیبروزوس ∗ باعث فشار بر روی ریشه های عصبی و ایجاد علائم بالینی می گردد.
دیسک بین مهره ای که ( در این مقاله به طور اختصار دیسک خوانده می شود ) به صورت بالشتک یا صفحه ای بین دو جسم مهره در ستون فقرات قرار می گیرد و جذب کننده فشارهایی است که به ستون مهره ها وارد می شود؛ بنابراین دیسک ها همانند یک کمک فنر، ضربات وارده به ستون فقرات را خنثی می کنند. این عناصر به هنگام اعمال فشار، قابلیت تغییر شکل داشته و بدین طریق شدت ضربات را کاهش می دهند. شکل اصلی دیسک ها زمانی که تحت فشار نباشند، کروی است؛ ولی هنگامی که در حد فاصل مهره ها قرار می گیرند، تحت تأثیر فشار وارده، پهن می شوند و شکل تخم مرغ را به خود می گیرند. [ ۱] دیسک ها در ناحیه کمری ( لومبار ) به علت تحرک زیاد، ارتفاع بیشتری دارند. دو دیسک بین مهره ای L4 - L5 و L5 - S1 ( قسمت پایینی کمر ) که از تحرک بالایی برخوردار هستند، نسبت به دیسک های فقرات کمری فوقانی ضخامت بیشتری دارند.
هر دیسک شامل دو قسمت است:
بنام هسته دیسک که نرم و مقدار آب آن نسبت به الیاف کلاژن آن بیشتر است. به این قسمت، نوکلئوس پالپوزوس ∗ می گویند. هسته دیسک یک بخش قابل اتساع است. دیسک ها در طول روز مقداری از آب خود را از دست می دهند و در نتیجه کوتاه تر شده، ولی با استراحت دوباره به طول اولیه خود برمی گردند. بر این اساس، ممکن است به طور طبیعی اختلاف قدی حدود ۲ سانتی متر از صبح تا عصر ایجاد شود.
هسته دیسک را دربر می گیرد. این قسمت، حلقه فیبری یا آنولوس فیبروزوس[ ۲] نامیده می شود. جنس بخش محیطی از نوع غضروف رشته ای ( فیبروکارتیلاژ ) ∗ است. خاصیت ارتجاعی دیسک بستگی به کافی بودن مقدار آب موجود در هسته مرکزی و سالم بودن حلقه لیفی آن دارد. [ ۳] فشارهای اعمال شده به هسته دیسک به بخش محیطی دیسک انتقال می یابد. از این نظر، بخش محیطی در حفاظت از قسمت مرکزی نقش اساسی دارد.
فتق دیسک بین مهره ای در بین عموم مردم و حتی پزشکان به نام های متفاوتی خوانده می شود. به طور عمده به نام دیسک و فتق دیسک یا به طور اشتباه سیاتیک گفته می شود، اما سیاتیک به درد شدیدی گفته می شود که از عصب سیاتیک ( که در کمر، درون باسن، ران و پا وجود دارد ) ، شروع می گردد. [ ۴] ولی اصطلاحات دیگری که آسیب وارده را بیان می کنند و در گفتگوی پزشکی مرسومند عبارتند از برجستگی دیسک ∗ سُرخوردگی دیسک∗ جابجائی ∗ و فتق دیسک∗ البته آنچه که علائم دیسک واقعی را دارد، همان حالت فتق کامل است. [ ۵]
عکس فتق دیسک بین مهره ایعکس فتق دیسک بین مهره ایعکس فتق دیسک بین مهره ایعکس فتق دیسک بین مهره ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

بپرس