فاکهه ابن السبیل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فاکهة ابن السبیل (کتاب). «فاکهة ابن السبیل» اثر شیخ راشد بن عمیر بن ثانی نگاشته ای طبی است که حاصل تجربیات پزشک کارکرده ای را در خود جای داده است.
شیوه طرح مباحث نیز جذاب بوده و خواننده را خسته نمی کند. نویسنده انگیزه اش را از نگارش این اثر تالیف کتابی جامع و در عین حال مختصر در علم طب دانسته است. او بر این باور است که کتاب های بسیاری در دانش طب به رشته تحریر درآمده است ولی بسیاری از آنها در عین تفصیل و اطناب، بخش هایی از مباحث مهم درمان و علاج بیماری ها را ذکر نکرده اند.

[ویکی نور] «فاکهة ابن السبیل» اثر شیخ راشد بن عمیر بن ثانی نگاشته ای طبی است که حاصل تجربیات پزشک کارکرده ای را در خود جای داده است. شیوه طرح مباحث نیز جذاب بوده و خواننده را خسته نمی کند. نویسنده انگیزه اش را از نگارش این اثر تألیف کتابی جامع و در عین حال مختصر در علم طب دانسته است. او بر این باور است که کتاب های بسیاری در دانش طب به رشته تحریر درآمده است ولی بسیاری از آنها در عین تفصیل و اطناب، بخش هایی از مباحث مهم درمان و علاج بیماری ها را ذکر نکرده اند. (ج1، ص1).
کتاب مشتمل بر دو جزء و 190 باب تدوین یافته است. جزء اول کتاب مشتمل بر 56 باب و در جزء دوم نیز باقی ابواب کتاب آمده است.
این اثر بیشتر مباحث عملی را دربرگرفته تا مباحث نظری را و از آنجا که مؤلف نیز خود پزشک معالج است تا مدرس و استاد مدارس از این رو در این اثر کمتر نقل قولی به چشم می خورد و یا کمتر مؤلف درصدد نفی و اثبات اقوال و گفته های دیگران برمی آید. البته وی در این اثر به گفته های پزشکان مشهوری هم استناد می کند، کسانی همانند جالینوس (ج1، ص7 و 30)، بقراط (ص44 و 59)، ابوسلیمان حطانی (ص45)، جاحظ (ص68)، افلاطون (ص85)، بطلمیوس (ص102) و خصوصیت دیگر این اثر نقل روایاتی طبی در بسیاری از مباحث است. (ج1، ص47، 48، 62، 64، 65)
مؤلف در این اثر از مبحث خلقت انسان و شگفتی های آفرینش بدن انسان مطالب را آغاز نموده و پس از ذکر پاره ای از صفات پسندیده و ناپسند اخلاقی انسان، وارد مباحث اصلی طب شده است. در ابتدا و به صورت مقدمه از اصل و اساس دانش طب سخن می گوید و در ادامه، کلیات را مطرح می کند.
پس از این مباحث، مؤلف به ذکر بیماری ها می پردازد و در هر باب یک بیماری را مطرح می سازد و اسباب، علامات، گونه ها و درمان آن را بیان می کند. این بخش که بیشترین حجم کتاب را به خود اختصاص داده (باب 14 تا باب 172) از بیماری های سر و مو شروع شده و با شکستگی استخوان پایان می پذیرد.

[ویکی فقه] فاکهه ابن السبیل (کتاب). «فاکهة ابن السبیل» اثر شیخ راشد بن عمیر بن ثانی نگاشته ای طبی است که حاصل تجربیات پزشک کارکرده ای را در خود جای داده است.
شیوه طرح مباحث نیز جذاب بوده و خواننده را خسته نمی کند. نویسنده انگیزه اش را از نگارش این اثر تالیف کتابی جامع و در عین حال مختصر در علم طب دانسته است. او بر این باور است که کتاب های بسیاری در دانش طب به رشته تحریر درآمده است ولی بسیاری از آنها در عین تفصیل و اطناب، بخش هایی از مباحث مهم درمان و علاج بیماری ها را ذکر نکرده اند.
ساختار
کتاب مشتمل بر دو جزء و ۱۹۰ باب تدوین یافته است. جزء اول کتاب مشتمل بر ۵۶ باب و در جزء دوم نیز باقی ابواب کتاب آمده است.
گزارش محتوا
این اثر بیشتر مباحث عملی را دربرگرفته تا مباحث نظری را و از آنجا که مؤلف نیز خود پزشک معالج است تا مدرس و استاد مدارس از این رو در این اثر کمتر نقل قولی به چشم می خورد و یا کمتر مؤلف درصدد نفی و اثبات اقوال و گفته های دیگران برمی آید. البته وی در این اثر به گفته های پزشکان مشهوری هم استناد می کند، کسانی همانند جالینوس ، بقراط ، ابوسلیمان حطانی ، جاحظ ، افلاطون ، بطلمیوس و خصوصیت دیگر این اثر نقل روایاتی طبی در بسیاری از مباحث است. مؤلف در این اثر از مبحث خلقت انسان و شگفتی های آفرینش بدن انسان مطالب را آغاز نموده و پس از ذکر پاره ای از صفات پسندیده و ناپسند اخلاقی انسان، وارد مباحث اصلی طب شده است. در ابتدا و به صورت مقدمه از اصل و اساس دانش طب سخن می گوید و در ادامه، کلیات را مطرح می کند. پس از این مباحث، مؤلف به ذکر بیماری ها می پردازد و در هر باب یک بیماری را مطرح می سازد و اسباب، علامات، گونه ها و درمان آن را بیان می کند. این بخش که بیشترین حجم کتاب را به خود اختصاص داده (باب ۱۴ تا باب ۱۷۲) از بیماری های سر و مو شروع شده و با شکستگی استخوان پایان می پذیرد. در انتهای کتاب نیز مباحثی پیرامون برخی مرهم ها، روغن ها، شیاف ها، ادویه ها و مانند آن ذکر شده است.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس