فاکتور فعال کننده پلاکتی

دانشنامه عمومی

فاکتور فعال کننده پلاکتی ( به انگلیسی: Platelet - activating factor ) یا ( PAF ) یک فعال کننده فسفولیپید است که دارای عملکرد بیولوژیکی فراوان و نیز فعال کننده پلاکتی می باشد. این واسطه التهابی از برخی سلول ها ( ماکروفاژهـا، منوسیت ها، نوتروفیلها، بازوفیلها و ماست سل ها ) آزاد می شود و موجب تجمع پلاکتی، دگرانولاسیون، التهاب و آنافیلاکسی می شود.
این پروتئین با شناسه پاب کم ۱۰۸۱۵۶ و جرم مولی آن ۵۲۳٫۶۸۳ می باشد.
در روند التهاب برخی لیپیدها به عنوان واسطه های التهابی عمل می کنند در پی بروز التهاب فسفولیپیدهای غشایی برخی سلول ها ( ماکروفاژها، منوسیت ها، نوتروفیل ها و ماست سل ها ) به اسید آراشیدونیک و Lyso - PAF تجزیه می شوند. این عامل در نهایت به فاکتور فعال کننده پلاکتی ( PAF ) تبدیل می شود که سبب فعال شدن پلاکت و آثار التهابی بسیاری مثل کموتاکسی ائوزینوفیل ها و فعال شدن و دگرانوله شدن نوتروفیل ها و ائوزینوفیل ها می گردد. این فاکتور در ایجاد آترواسکلروز عروقی نیز دخیل است.
سطح خونی فاکتور فعال کننده پلاکتی در بیماران دچار آنافیلاکسی افزایش نشان می دهد و سطح آن معیار بسیار مناسبی برای بررسی شدت انافیلاکسی می باشد.
سطح آنزیم استیل هیدرولاز نسبت عکس با میزان ( PAF ) دارد و چون این آنزیم برای غیرفعال کردن PAF لازم است، کمبود آن به شدت انافیلاکسی کمک می کند.
• داروهای بلوک کننده فاکتور فعال کننده پلاکتی ممکن است موجب درمان یا پیشگیری از انافیلاکسی گردند.
عکس فاکتور فعال کننده پلاکتی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس