فاطمه اخرى

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] حضرت فاطمه اخری علیهاالسلام مشهور به «خواهر امام» در منطقه ای به همین نام، در شهر رشت مدفون است. این حرم باشکوه که یکی از ستارگان آسمان سیادت و گلی از بوستان نبوت و ولایت، امامزاده جلیل القدر، حضرت علیا مخدره «فاطمه» فرزند بلافصل امام همام، حضرت امام کاظم علیه السلام در آن آرمیده است، همه روزه پذیرای زائران فراوانی از راه های دور و نزدیک می باشد.
همان طوری که اشاره شده خواهر امام، فرزند بلافصل حضرت امام موسی کاظم علیه السلام و نام وی «فاطمه» ملقب به «طاهره» و مشهور به «خواهر امام رضا علیه السلام» می باشد.
نامگذاری در شریعت اسلام از اهمیت خاصی برخوردار است. در روایات فراوانی تاکید شده است که از وظایف پدران است تا برای فرزندان خود نام نیکو انتخاب کنند. رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله افرادی را که نام نکوهیده داشتند، امر می فرمودند تا نامشان را تغییر دهند. هنگامی که امام صادق علیه السلام مطلع شدند که یکی از اصحابشان به نام «سکونی» اسم دخترش را «فاطمه» نهاد فرمود: «آه آه آه» سپس فرمود: «حالا که او را فاطمه نام نهادی، به او فحش نده. او را لعن نکن و او را کتک نزن».
با یک نگاه گذرا به اسامی اولاد ائمه اطهار علیهم السلام ملاحظه می کنیم که همه امامان یک یا چند دخترشان را «فاطمه» نام نهادند. حضرت امام علی علیه السلام که نام مادرش و همسرش فاطمه بود، یکی از دخترانش را نیز فاطمه نامیده است. برخی از امامان بیش از یک دختر را «فاطمه» نام نهاده اند، که از آن جمله است حضرت امام موسی بن جعفر علیه السلام که حداقل نام دو تن از دخترانشان «فاطمه» است.
سبط ابن جوزی - دانشمند معروف اهل سنت در قرن هفتم - به هنگام شمارش اولاد حضرت امام موسی کاظم علیه السلام از چهار دختر آن حضرت به نام فاطمه به شرح ذیل یاد کرده است:
بقاع غالب امامزادگان ایران، سوای شخصیت مدفون در آن ها به نام هایی شهرت دارند که این اسامی یا از بقعه و یا از شخصیت مدفون در آن گرفته می شود. برای مثال بقعه حضرت احمد بن موسی علیه السلام در شیراز که فرزند بلافصل حضرت موسی کاظم علیه السلام می باشد، به بقعه شاهچراغ منسوب و شهرت دارد و این نامگذاری برگرفته از داستانی است که نگارنده در جلد اول «دائره المعارف مفصل بقاع متبرکه» به آن اشاره نموده است.
بقعه خواهر امام رشت نیز با وجود این که شخصیت مدفون در آن فرزند بلافصل امام موسی کاظم علیه السلام، فاطمه اخری علیهاالسلام است؛ اما به خواهر امام شهرت دارد و این ناشی از دو احتمال است: اول این که به جهت سهولت در سخن و گفتار، شخصیت مدفون در بقاع را به اسامی شهرت می دادند؛ لذا از آن جایی که فاطمه اخری علیهاالسلام خواهر امام رضا علیه السلام بود، بقعه وی را به بقعه خواهر امام شهرت داده اند. دوم: این که شاید تاریخ بناء بقعه و یا تعمیر آن بر شخصیت مدفون در بقعه کم کم شهرت یافته باشد، مثل بقعه علی بن جعفر علیه السلام در قم که به در بهشت شهرت دارد و حال آن که تعمیر بقعه آن در سال 712 هـ.ق بود و طبق حروف ابجد در بهشت می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس