غربالگری سرطان

دانشنامه عمومی

غربالگری سرطان نوعی آزمایش غربالگری به شکل جستجوی سرطان پیش از ظهور علائم بیماری در فرد است. غربالگری به تشخیص و شناسایی زودهنگام سرطان کمک می کند. غربالگری سرطان عبارت است از مجموعه ای از تست های پزشکی که اگر پاسخ تست غربالگری منفی بود، خیال فرد آزمایش دهنده آسوده می گردد، اما اگر پاسخ مثبت بود دال بر وجود سرطان نیست، بلکه فرد را ملزم به انجام آزمایش های تکمیلی و پیگیری می نماید. چنانچه در آزمایش ها تکمیلی نیز وجود سرطان تأیید شد به دلیل تشخیص زودهنگام از طریق غربالگری جای هیچ گونه نگرانی برای فرد نیست چرا که اساساً هدف اصلی انجام غربالگری این است که سرطان را در مراحل اولیه یعنی زمانی که هیچ علائم و نشانه ای ندارد، شناسایی کند که به دنبال این تشخیص به هنگام پروسه درمان کوتاه تر و در دسترس ژتر و نتیجه بخش تر خواهد بود و به دنبال آن میزان بقا افزایش می یابد. [ ۱]
غربالگری یا واژه ملموس و متداول آن در سطح جامعه یعنی چکاپ تا میزانی اهمیت دارد که سازمان بهداشت جهانی آن را یکی از مهم ترین سلاح های مبارزه با سرطان معرفی کرده است.
نکته بسیار حائز اهمیت این است که هنگامی که دکتر پیشنهاد غربالگری می دهد، به این معنا نیست فرد مبتلا به سرطان می باشد بلکه تست غربالگری زمانی انجام می شود که فرد هیچ علامت یا نشانه ای از سرطان ندارد و صرفاً هدفی جز پیشگیری نخواهد داشت.
غربالگری دو هدف اصلی و مهم را دنبال می کند که عبارت اند از:
۱ ) کاهش یا حذف مرگ بر اثر سرطان در سرطان هایی که تا نود درصد قابل درمان هستند.
۲ ) کاهش تعداد افرادی که سرطان در آن ها، توسعه یافته و به مرحله پیش رونده می رسد.
الف ) سرطان سینه
۱ ) ماموگرافی: ماموگرافی نوعی استفاده از اشعه ایکس در تشخیص تومورهای سرطانی موجود در سینه می باشد. تصویری که توسط ماموگرافی تولید می شود، ماموگرام نامیده می شود که می تواند تومورها و ابنرمالی های موجود در بافت سینه را نشان دهد که یک تست غربالگری کارآمد به شمار می آید. ماموگرافی باید از سن ۴۰سالگی به صورت سالیانه آغاز شود و بعد از سن ۷۰سالگی هر سه سال یک بار انجام شود. غربالگری به شیوه ماموگرافی منجر به کاهش ۳۰درصد مرگ ومیر ناشی از سرطان سینه در زنان ۴۵–۷۰سال می شود. البته لازم است ذکر شود که ماموگرافی برای سنین پایین تر از ۴۰ سال به دلیل متراکم بودن بافت سینه از حساسیت کمتری برخوردار است و سونوگرافی جایگزین خوبی برای غربالگری در این سنین می باشد.
عکس غربالگری سرطان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس