غاشیه

/qASiye/

مترادف غاشیه: پوشش، زین پوش، غشا، نقاب، رستاخیز، قیامت

معنی انگلیسی:
saddle cover, mantle

لغت نامه دهخدا

غاشیه. [ ی َ ] ( ع اِ ) زین پوش. ( منتهی الارب ) ( غیاث اللغات ) ( مهذب الاسماء ) ( ملخص اللغات حسن خطیب ). پوشش زین. ( منتهی الارب ). پرند. ج ، غواشی. جناغ. ( تفلیسی ). دفنوک. ( حاشیه فرهنگ اسدی نخجوانی ). || جامه نگارین یا ساده بوده است که چون بزرگی از اسب پیاده شدی بر زین پوشیدندی. برگستوان. یون. ( لغت نامه اسدی در کلمه یون ).سرج من ادیم مخروزة بالذهب یظنها الناظر کلها یلقبها علی یدیه یمیناً و شمالا. ( صبح الاعشی ج 2 ص 127 ).
همه تفاخر آنها به جود و دانش بود
همه تفاخر اینها به غاشیه است و جناغ.
منجیک ترمذی.
دستت همی بدره کشد سایل از آن بدره کشد
شاعر همی بدره کشد پیشت به جای غاشیه.
منوچهری.
بوالمظفر گفت چون بوالقاسم رازی غاشیه دار شد محال است پیش ما غاشیه برداشتن. ( تاریخ بیهقی ). بوالقاسم رازی را دید بر اسبی قیمتی برنشسته و ساختی گران افکنده از اندود و غاشیه ای پر نقش و نگار. ( تاریخ بیهقی ). و از درگاه امیران محمد و مسعود را در باب غاشیه و جناغ فرمان رسید و تشدیدها رفت. ( تاریخ بیهقی ). و غاشیه رکابدارش در بغل گرفتی. ( تاریخ بیهقی ). هفته ای درگذشت بوالمظفر خواست که برنشیند رکابدار ندیمی را گفت در باب غاشیه چه میفرمایند ندیم بیامد و بگفت... ( تاریخ بیهقی ). اکنون که پنجاه درم دارد و غاشیه تواند خرید پیش وی غاشیه می کشند. ( تاریخ بیهقی ). در این خلعت مهد بود و ساخت زر و غاشیه. ( تاریخ بیهقی ). چون دورتر شد گفت رکابدار را که آن غاشیه زیر آن دیوار بیفکن. ( تاریخ بیهقی ). در این باب حکایتی که به نشابور گذشته از جهت غاشیه بیاوردم. ( تاریخ بیهقی ). هستند در این روزگار گروهی عظامی با اسب و ستام زر و جامه های گرانمایه و غاشیه و جناغ. ( تاریخ بیهقی ).
خوش است مستی و از روزگار بی خبری
که چرخ غاشیه مرد بی خبر کشدا.
معزی.
بر دوش فکن غاشیه مهر در این کوی
چون گِردِ میان تو ز بدعت کمری نیست.
سنایی.
سرکش توران مسعود که دارد ز شرف
مشتری غاشیه اسب مرادش بردوش.
سوزنی.
سر بیندازم بدستار از پیش
غاشیه سوداش دارم بر کتف.
خاقانی.
این سبز غاشیه که سیاهش کناد مرگ
بر زین سرنگون تو صد جا گریسته.
خاقانی.
عقل کو غاشیه عشق تو بر دوش گرفت بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

سوره هشتادو هشتم قران پس از سوره اعلی و پیش از سوره فجر مکیه تعداد آیات ۲۶ .
مونث غاشی، پوشاننده، پوشش، پرده، پرده دلروپوش زین اسب، جمع غواشی، ونیزبه معنی روزقیامت
( اسم ) ۱ - زین پوش پوشش زین جناغ دفنوک جمع : غواشی . ۲ - جامه ای نگارین یا ساده که چون بزرگی از اسب پیاده می شد بر زین می پوشیدند . ۳ - قیامت رستاخیز . یا غاشیه بر دوش کشیدن . اطاعت کردن . یا غاشیه زیر بغل کشیدن . اطاعت کردن امتثال نمودن .

فرهنگ معین

(یِ ) [ ع . غاشیة ] (اِ. ) ۱ - سورة هشتادو هشتم از قرآن کریم دارای بیست و شش آیه . ۲ - روپوش زین . ۳ - قیامت .

فرهنگ عمید

۱. هشتاد وهشتمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۲۶ آیه.
۲. [قدیمی] نوعی جامه.
۳. [قدیمی] روپوش زین اسب.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] غاشیه، از نام های روز قیامت و به معنای حوادثی است که همه را در برمی گیرد. غاشیه، از مصدر "غشاوة" به معنی پوشاندن (فراگیرنده) است.
غاشیه نام هشتاد و هشتمین سوره قرآن نیز می باشد. این واژه در آیه نخست سوره غاشیه آمده است: هل أتیک حدیث الغاشیة﴿۱﴾  (ترجمه: آیا سخن غاشیه به تو رسیده است.) مفسران معتقدند سخن از قیامت در این سوره، سبب شده که یکی از نام های قیامت، غاشیه محسوب شود. علت انتخاب این نام برای قیامت نیز به دلیل حوادثی است که همه را در برمی گیرد. بعضی گفته اند: نامگذاری روز قیامت به غاشیه، به خاطر آتشی است که چهره های کفار و مجرمان را می پوشاند.
در برخی از روایات، درباره تفسیر و تأویل واژه «غاشیه» آمده است منظور از «هل أتیک حدیث الغاشیة» این است که (در آخر الزمان و پس از قیام امام زمان) قائم آنان (دشمنان) را با شمشیر فرا می گیرد. در روایتی دیگر از امام صادق(ع)، منظور از «هل أتیک حدیث الغاشیة» کسانی معرفی شده اند که دور امام (زمان) را می گیرند و نه همراهی شان به امام سودی می بخشد و نه آنان را بی نیاز می کند.

[ویکی الکتاب] معنی غَاشِیَةِ: پوشاننده
معنی غَوَاشٍ: پوشاننده ها (غاشیة و به معنای ساتر و هر چیز پوشاننده است ، روپوش زین را هم از این جهت غاشیة السرج گویند وعبارت "لَهُم مِّن جَهَنَّمَ مِهَادٌ وَمِن فَوْقِهِمْ غَوَاشٍ "یعنی عذاب به اهل دوزخ از پایین و بالا احاطه دارد . )
معنی وَاقِعَةُ: وقوع یافته - اتفاق افتاده - قرار گرفته - فرود آمده- پدید آمده (وقوع حادثه عبارت است از حدوث و پدید آمدن آن ، و کلمه واقعه صفتی است که هر حادثهای را با آن توصیف میکنند و میگویند : واقعهای رخ داده ، یعنی حادثهای پدید شده و مراد از واقعه در آیه "إِذَا ...
ریشه کلمه:
غشو (۲۹ بار)
غشی (۲۹ بار)

«غاشِیَه» از مادّه «غشاوة» به معنای پوشاندن است، انتخاب این نام برای قیامت، به خاطر آن است که حوادث وحشتناک آن ناگهان همه را زیر پوشش خود قرار می دهد.
بعضی، گفته اند: به خاطر آن است که خلق اولین و آخرین در آن روز برای حساب جمع می شوند. و نیز گفته اند: منظور آتشی است که چهره های کفار و مجرمان را می پوشاند. ولی، تفسیر اول از همه مناسب تر است.
«غاشِیَة» به معنای پوشنده و پوشش است و از جمله به پارچه بزرگ که روی زین اسب می اندازند و آن را می پوشاند «غاشِیَة» گفته می شود و منظور در سوره «یوسف» بلا و مجازاتی است که همه بدکاران را فرامی گیرد. مؤنث بودن «غاشِیَة» به خاطر آن است که صفت برای کلمه «عقوبة» است که در تقدیر می باشد.
پوشاندن و فراگرفتن. «غَشِیَهُ الْاَمْرُ: غَطَّاهُ» امر او را فراگرفت. . آتش رویشان را فراگیرد. . سوگند به شب آنگاه که فراگیرد. غشاوه: چیزی که با آن پوشانده شود (پرده) . بر گوش و قلب او مهر زد و بر چشمش پرده‏ای قرار داد. رجوع شود به «ختم». غاشِیة: فراگیرنده و پوشاننده. . مراد از غاشیه نقمت و عذاب فراگیرنده است. قیامت در . از آن غاشیه خوانده شده که عموم را فراگیرد و احدی از آن مستثنی نیست مثل . این بهتر از آن است که گوئیم اهوال قیامت همه را فراگیرد زیرا درباره اهل رحمت آمده: . غَواش: جمع غاشیه است (فراگیرنده‏ها). . برای آنها از جهنم بستر و از بالایشان فراگیرنده‏ها است یعنی آتش از بالا و پائین آنها را احاطه کرده نظیر . غواش در اصلی غواشی است مثل ضوارب. تغشیه: پوشاندن و نیز پوشانیدن چیزی بر چیزی مثل . آنگاه که خواب مختصر را بر شما می‏پوشاند یعنی شما را به خواب می‏برد تا آرامشی از ناحیه خدا باشد و مثل . که یک مفعول دارد یعنی آن را فراگرفت آنچه فراگرفت. اغشاء: مثل تغشیه است نحو . که دو مفعول دارد یعنی خدا شب را بر روز می‏پوشاند و مثل . که دارای یک مفعول است یعنی: آنها را پوشاندیم پس نمی‏بینند. استغشاء: پوشاندن «اِسْتَغْشی ثَوْبَهُ وَ بِثَوْبِهِ:تَغَّطی بِهِ» یعنی خود را با لباسش پوشاند و به قول راغب لباس را برای خود غاشیه وپرده قرار داد . انگشتان رابه گوشها نهادند تا کلام حق را نشنوند و لباسشان را به سر کشیدند تا گویند حق را نبینند. گوئی آن کنایه از اعراض است مثل:. بدان آنها سینه خود را منحرف می‏کنند از اینکه کلام حق در آن جای گیرد و آنگاه که لباسشان را به سر می‏کشند. تغّشی: فراگرفتن. گاهی آن کنایه از مجامعت است مثل . چون با او مقاربت کرد حملی خفیف برداشت، غشیان المرئة نیز بدان معنی است. . مغشی علیه کسی است که بی حس شده و عارضه فکر و شعورش را پوشانده است. یعنی مثل کسی که از مرگ بیهوش شده به تو می‏نگرند آیه . نیز مثل آن است یعنی چشمشان در کاسه سر میگردد مثل شخص بیهوش شده از مرگ.

مترادف ها

saddle cover (اسم)
غاشیه

پیشنهاد کاربران

سوره غاشیه در مکه نازل شده و دارای ۲۶ آیه است. کلمه غاشیه به معنی فرا گیرنده است.
غاشیه یکی از نامهای روز قیامت است که در آیه اول بیان شده است.
بعد از سوره ذاریات در مکه نازل شده است.
این سوره در سه موضوع بحث می کند:
...
[مشاهده متن کامل]

• معاد، بخصوص کیفرهای دردناک مجرمان و پاداشهای شوق انگیز مؤمنان.
• توحید، که با اشاره به آفرینش آسمان و خلقت کوه ها و زمین و توجه انسان ها به این سه موضوع اسرارآمیز بیان شده.
• نبوت، و گوشه ای از وظائف پیامبر اسلام است.
• در حدیثی از محمد می خوانیم:
هرکس آن را تلاوت کند خداوند حساب او را در قیامت آسان می کند.
• و در حدیثی از جعفر صادق می خوانیم:
کسی که مداومت بر قرائت این سوره در نمازهای فریضه یا نافله کند خداوند او را تحت پوشش رحمت خود در دنیا و آخرت قرار می دهد، و در قیامت او را از عذاب آتش امان می بخشد.

غاشیهغاشیه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/غاشیه
🕋 ترتیب سوره های قرآن کریم:
1 ) سوره فاتحه ( حمد )
2 ) بقره
3 ) آل عمران
4 ) نساء
5 ) مائده
6 ) انعام
7 ) اعراف
8 ) انفال
9 ) توبه ( برائت )
10 ) یونس
11 ) هود
12 ) یوسف
...
[مشاهده متن کامل]

13 ) رعد
14 ) ابراهیم
15 ) حِجر
16 ) نحل
17 ) اِسراء ( بنی اسرائیل )
18 ) کهف
19 ) مریم
20 ) طه
21 ) انبیاء
22 ) حج
23 ) مؤمنون
24 ) نور
25 ) فرقان
26 ) شعراء
27 ) نمل
28 ) قصص
29 ) عنکبوت
30 ) روم
31 ) لقمان
32 ) سجدة
33 ) احزاب
34 ) سبأ
35 ) فاطر
36 ) یس
37 ) صافات
38 ) ص
39 ) زمر
40 ) غافر
41 ) فصّلت
42 ) شوری
43 ) زخرف
44 ) دخان
45 ) جاثیه
46 ) احقاف
47 ) محمد
48 ) فتح
49 ) حجرات
50 ) ق
51 ) ذاریات
52 ) طور
53 ) نجم
54 ) قمر
55 ) الرحمن
56 ) واقعه
57 ) حدید
58 ) مجادله
59 ) حشر
60 ) ممتحنه
61 ) صف
62 ) جمعه
63 ) منافقون
64 ) تغابن
65 ) طلاق
66 ) تحریم
67 ) مُلک
68 ) قلم
69 ) حاقه
70 ) معارج
71 ) نوح
72 ) جن
73 ) مزّمّل
74 ) مدثر
75 ) قیامه
76 ) انسان
77 ) مرسلات
78 ) نبأ
79 ) نازعات
80 ) عبس
81 ) تکویر
82 ) انفطار
83 ) مطففین
84 ) انشقاق
85 ) بروج
86 ) طارق
87 ) اعلی
88 ) غاشیه
89 ) فجر
90 ) بلد
91 ) شمس
92 ) لیل
93 ) ضحی
94 ) شرح
95 ) تین
96 ) علق
97 ) قدر
98 ) بینه
99 ) زلزله ( زلزال )
100 ) عادیات
101 ) قارعه
102 ) تکاثر
103 ) عصر
104 ) همزه
105 ) فیل
106 ) قریش
107 ) ماعون
108 ) کوثر
109 ) کافرون
110 ) نصر
111 ) مسد
112 ) اخلاص ( توحید )
113 ) فلق
114 ) ناس

مار دارای پوشش زرد رنگ
غاشیه از ( غواشی ) گرفته شده و قواشی جمع ( غاشیه ) است و غاشیه به معنای ساتر و هر چیز پوشاننده است ، روپوش ‍ زین را هم از این جهت ( غاشیه السرج ) گویند.
مار غاشیه= مار خطرناک
کشنده
۱ - زین پوش؛ پارچه ای که روزی زین می اندازند
۲ - رستاخیز، آخرت
_غش: تقلب
پوشش زین که هنگام پیاده شدن فرد بزرگی بر زین می گذاشتند
غاشیه به منی احاطه وفراگیر است
غاشیه به معنای در برگرفتنی است که از گوشه ای شروع می شود و همه جا را در بر میگیرد

بپرس