عیدی سازی

دانشنامه آزاد فارسی

عِیْدی سازی
هنر عامیانۀ حکاکی انواع نقوش بر روی چوب، و چاپ آن ها بر کاغذ. این شیوه از دورۀ زندیه تا اواسط سلطنت ناصرالدین شاه قاجار رواج داشت. با رواج صنعت چاپ، و رواج باسمه های فرنگی در ایران، این شیوۀ چاپ دستی در پایان سلطنت ناصرالدین شاه منسوخ شد. نمونه های مُهر عیدی سازی از چوب درخت گلابی ساخته می شدند، و سپس این قالب ها را مدتی در روغن بزرک یا زیتون نگاه می داشتند، تا نرم و به آسانی حکاکی شود. طرح های متنوعی از مضامین دینی، تاریخی، رزمی، و بزمی بر روی این مُهرها حک می شد. برای هر نقش یا تصویر، مهر جداگانه ای وجود داشت، ولی چاپنقشگر بنابر سلیقۀ خود چند نقش یا تصویر را با هم تلفیق می کرد. مشاهدۀ این نقوش، توالی اعمال قهرمانان از ابتدا تا انتها را در ذهن ایجاد می کرد. مُهر ساخته شده و آماده را بر بالشتکی فشار می دادند که به رنگی سیاه (مرکب دوده) کتیرا و نبات آغشته شده بود، بعد آن را با فشار روی کاغذ می نهادند و نقش بر روی کاغذ نمایان می شد. این نوع چاپ دستی به این سبب عیدی سازی نام گذاری شده است که در مکتب خانه ها، ملاهای مکتب، این طرح ها را برای عیدی به شاگردان مکتب خانه می دادند. هر شاگرد معمولاً به ازای هر سال تحصیل، در عید نوروز یک اثر عیدی سازی هدیه می گرفت. گاهی برای آن که اثر عیدی سازی، ارزش بیشتری پیدا کند، سطح داخل شکل ها را با آبرنگ یا جوهرهای رنگی پر می کردند.

پیشنهاد کاربران

عیدی سازی به مجموعه آثار هنری عامیانه از جنس چاپ چوب در دورهٔ قاجار گفته می شود. این آثار باسمه ای، موضوعهای رزمی، بزمی، دینی و گاه صحنه های زندگی روزمره را نشان می دادند. وجه تسمیه عیدی سازی از آنجاست که تصویرهایی که روی کاغذ چاپ می شدند، در نوروز به مکتبخانه ها، شاگردان مکتبی و مکتبدارها به عنوان عیدی داده می شد.
...
[مشاهده متن کامل]

این هنر عامیانه از زمان زندیه وجود داشته است وو سابقهٔ آن به اواخر سده دوازدهم هجری و شاید قبل تر می رسد. بعدها با ورود و رواج تصاویر چاپی اروپایی به تدریج از میان رفت و در دوران ناصرالدین شاه نمونه ها زیادی از آنها تقریباً از رواچ افتاد. تنها نمونه های عیدی سازی، در ناحیهٔ نیشابور و از هنرمندی به نام سیدعلی علمدار به دست آمده است. از دلایل رواج این هنر در خانواده علمدار در نیشابور به دلیل اشتغال آنها در ساختن علمهای چوبی و حرفه در کار کنده کاری چوب برای محرم برمی گردد.
برای درست کردن مهرها که حدوداً ابعادی بین ۴ در ۸ سانتی متر تا ۳۰ در ۴۰ سانتی متر دارند، از چوب درخت گلابی استفاده می شد. به این ترتیب که هر قالب مهر، ۸ سانتی متری از چوب درخت گلابی را از ارتفاع برش می دادند. چوبهای برش خورده را مدتی طولانی در روغن بزرک یا زیتون می خواباندند تا به واسطهٔ نرم شدن چوب راحت تر بتوان روی آن کنده کاری کرد. سپس طرحهایی با موضوع رزم و بزم و دین و زندگی روزمره بر روی آنها طراحی و سپس توسط وسایل کنده کاری مهر را ایجاد می کردند. برای چاپ، مهر را بر روی بالشتک آغشته به دوده، کتیرا و نبات فشار می دادند و سپس نقش را بر کاغذ فشار می دادند.

عیدی سازی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عیدی‌سازی
هنر عامیانه ( مردمی ) حکاکی انواع نقوش روی چوب و باسمه سازی بر کاغذ. این هنر مردمی در دوره زندیه رایج بوده ولی از وجود آن پیش از این دوره چیزی نمی دانیم. با پیشرفت صنعت چاپ و رواج باسمه های فرنگی ساخت
...
[مشاهده متن کامل]
و تهیه "گراور"های عیدی سازی بمرور بر افتاد، طوریکه در پایان سلطنت ناصرالدین شاه دیگر اثری از آن نبوده است. از دائرة المعارف ( دانشنامه ) فارسی مصاحب. نک همانجا برای خواندن مقاله بس ارزشمند و کمیاب. م. و. د.

بپرس