عید فطر

لغت نامه دهخدا

عید فطر. [ دِ ف ِ ] ( اِخ ) عید رمضان. ( آنندراج ). عید پس از اتمام روزه که روز اول ماه شوال باشد. ( ناظم الاطباء ). یوم العِداد. ( از منتهی الارب ). عید روزه گشادن. رجوع به فطر شود.

فرهنگ فارسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اول ماه شوال را عید فطر می گویند که بنابر معنای عید، به معنای بازگشت به فطرت می باشد.
عید در لغت از ماده عود به معنی بازگشت است، و لذا به روزهائی که مشکلات از قوم و جمعیتی برطرف می شود و بازگشت به پیروزی ها و راحتی های نخستین می کند عید گفته می شود، و در اعیاد اسلامی به مناسبت این که در پرتو اطاعت یک ماه مبارک رمضان و یا انجام فریضه حج، صفا و پاکی فطری نخستین به روح و جان باز می گردد و آلودگی ها که برخلاف فطرت است، از میان می رود، عید گفته شده است.
اجتماعی بودن شئون اسلامی
بسیاری از آیات قرآن بر اجتماعی بودن شئون اسلامی دلالت می کند و صفت اجتماعی بودن در تمامی احکام و نوامیس اسلامی حاکم است.
← اجتماعی بودن مسئله جهاد
با مراجعه به قرآن شریف آیاتی را می توان یافت که به طور مستقیم و با کمی دقت بر عید فطر و آداب آن توجه دارند و نشان می دهند که این مسئله از دید قرآن پنهان نمانده است. آن آیات عبارتند از:
آیه ۱۸۵ سوره بقره
...

[ویکی شیعه] عید فطر روز اول ماه شوال و از مهم ترین اعیاد مسلمانان است. این روز در بیشتر کشورهای اسلامی، تعطیل رسمی است و مسلمانان نماز عید برگزار می کنند. در این روز، روزه گرفتن حرام و پرداخت زکات فطره بر مسلمانان واجب است.
در ایران از سال ۱۳۹۰ش به مناسبت عید فطر، دو روز تعطیل است.
معنای کلمه «فطر» در لغت، گشودن و باز شدن چیزی است. کلمه «انْفَطَرَتْ» در قرآن کریم: «إِذَا السَّماءُ انْفَطَرَتْ؛آن زمان که آسمان از هم شکافته شود» از همین ریشه است. و نیز گفته شده «تَفَطَّرَتْ» و «انْفَطَرتْ» به یک معنا است و «افطار» و «عید فطر» نیز از همین ریشه است؛ زیرا روزه دار دهانش را در وقت مغرب و روز عید فطر بر خوردنیها و آشامیدنیها باز می کند.

[ویکی اهل البیت] اولین روز از ماه شوال، عید فطر است که یکی از اعیاد بزرگ در سنت اسلامی است. در این روز مسلمانان روزه دار که ماه رمضان را به روزه داری به پا داشته و از خوردن و آشامیدن و کارهای مباح دیگر به دستور الهی خودداری نموده اند، اکنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند می طلبند، اجر و پاداشی که خود خداوند به آنان وعده داده است. روزه این روز حرام است و بر مسلمانان واجب است که زکات فطره بدهند.
عید فطر اولین روز ماه شوال است؛ از این رو، با رؤیت هلال ماه شوال در پایان روز ۲۹ ماه رمضان و یا گذشت ۳۰ روز از اول ماه رمضان، آغاز ماه شوال و عید فطر ثابت می شود.
پس از پایان یافتن ماه مبارک رمضان؛ یعنی در شب عید فطر، افرادی که دارای شرایط باشند، باید زکاتی بپردازند که مقدار و موارد مصرف آن خواهد آمد. این زکات به نام زکات فطره خوانده می شود.
افرادی که در شب عید فطر دارای این شرایط باشند زکات فطره بر آنها واجب است:
3- بنده کسی نباشد. ( تحت سرپرستی و تکفل کسی نباشد . )
فردی که دارای شرایط فوق باشد باید زکات خود و کسانی که در مغرب شب عید فطر نان خور او هستند را بپردازد، کوچک باشند یا بزرگ، مسلمان باشند یا کافر،ریال خرج آنان بر او واجب باشد یا نه، در شهر خود او باشند یا در شهر دیگر (یعنی حتی اگر فرزند او که نان خور اوست به مسافرت رفته باشد باید زکات او را بدهد) و همچنین مهمانی که با رضایت او پیش از غروب شب عید فطر وارد خانه اش شده باشد، باید زکات او را بدهد.
مقدار زکات فطره: هر نفری یک صاع که تقریباً 3 کیلو است.

پیشنهاد کاربران

عید فطر ( به عربی: عید الفطر ) یک جشن مذهبی است که مسلمانان در سراسر جهان جشن می گیرند و نشان دهندهٔ پایان ماه رمضان و شروع ماه شوال از طلوع تا غروب خورشید است. در این عید مذهبی مسلمانان مجاز به روزه گرفتن نیستند. تاریخ شروع هر ماه هجری قمری بر اساس زمان مشاهده ماه جدید توسط مقامات مذهبی محلی متفاوت است، بنابراین روز جشن بر اساس کشور و منطقه و نوع مذهب متفاوت است.
...
[مشاهده متن کامل]

در کشورهای اسلامی، معمولاً با تعطیلی رسمی همراه است. در ایران از سال ۱۳۹۰ با تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان عید فطر دو روز ( روز عید و روز بعد ) تعطیل است.
نماز عید فطر شامل دو رکعت و پنج تکبیر است.
عید فطر توسط محمد آغاز شده است. طبق روایات خاص، این جشنواره ها پس از مهاجرت محمد از مکه در مدینه آغاز شد. انس، یکی از صحابه معروف پیامبر، نقل کرد، هنگامی که پیامبر به مدینه رسید، افرادی را پیدا کرد که دو روز خاص را جشن می گیرند و در آن روزها آنها خود را با تفریح و سرگرمی مشغول می کنند. در این هنگام، پیامبر متذکر شد که حق تعالی به جای اینها برای شما دو روز جشن را بهتر از اینها قرار داده است: یکی عید فطر و دیگری عید قربان.
از آن جایی که شرط اعلام ماه شوال با رویت هلال ماه به وقوع می پیوندد، همواره در کشورهای مسلمان، بر حسب موقعیت مکانی آن کشور، رویت هلال ماه اول ماه شوال و روز عید فطر متغیر است به صورتی که ممکن است به طور مثال در عربستان سعودی روز دوشنبه روز عید اعلام شود اما در ایران روز سه شنبه روز عید فطر اعلام شود.
در فقه شیعه ماه نو و تعیین عید فطر از جهت مصداقی جنبه تقلیدی صرف ندارد. از طریق رویت توسط خود شخص یا دو نفر عادل یا به دلیل شیاع یا سی روزه شدن ماه رمضان ثابت می شود. بیشتر مراجع حکم حاکم شرع را نیز در این زمینه ملاک می دانند مگر اینکه فرد مطمئن باشد که حاکم شرع اشتباه کرده است. بیشتر مراجع اثبات ماه نو برای شهرهای هم افق نیز سرایت می دهند. بعضی مراجع رویت هلال را تنها از طریق چشم غیرمسلح ملاک می دانند نه با دوربین و تلسکوپ و بعضی دیگر خیر.
بعضی از مراجع تقلید و علمای شیعه معتقدند تعیین عید فطر بر عهده حاکم شرع است و پیروی از آن بر تمام شیعیان حتی مراجعی که نسبت به آن علم ندارند ( رؤیت ماه جدید برای آن ها ثابت نشده ) لازم است. هر چند اگر فردی مطمئن شود که آن روز آخر ماه رمضان یا دوم ماه شوال است شرعاً نمی توان او را از عمل به علم خود بازداشت.

عید فطرعید فطرعید فطرعید فطرعید فطرعید فطر
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عید_فطر
ز دوران دیرینه می آید عید فطر چون رود روانه
چون شکوفه بهار بر جان وجانان چو نو تابانده
ز یگ ماه امساک ز هر گناه سر سپرده بر پادشاه آفریننده
ز تمرین اراده در خویش تن در یک ماه شود تابان شاهانه
...
[مشاهده متن کامل]

ز گناه چشم و دل و زبان در امساک تا شود با حق هم پیمانه
ز یک ماه عبادت خالصانه خالصانه حق حس برتر آید بر هر عاشقانه
پیمان شکست در پیمان یار شد فرزانه
ره عشق را انتخاب تا آید به فطرت خویش جاودانه
ز میل به وصال در بوستان شکوفه جوانه زد بر دل هر امساک کننده
زانکه ز خوردن یک ماه امساک ز خوردن نه رها از نفس نیست با یار پیمانه
ز ماه رمضان در گوشه گوشه جهان محبت مومنان در کنار هم چه جاودانه
ز آمدن عید فطر شکوفه معرفت یار بر دل مومنان آمد رقصانه
ز باز گشت به فطرت و نیستان عید فطرت مژده آرد عطرانه
ز خان سفر یار تحفه ای بر دلدار عی عید عیدانه
ز هر کس خالعتی به قامت معرفت در دولت عاشقانه
ز ماه رمضان ز شب قدر به قدر رسد فرزانه
ز سیر معنوی ز گاه گاه رمضان رسیدیم به عیدانه
پارسی عید گذر عمر است بر انسان خردمند وفرزانه
که درس عبرت باشد که آن سرا در پیش بر توشه و دانه
عید فطر بر عاشقان زنده دلان و مهمانان حق مبارک باد💙💚💙💚🌹💚🤲❣️🍀🍀🌺👍🏽🍅☝️
ما را یاد کنید
دا ما را شاد کنید🤲🤲🤲🤲💚

عید فطر
به دلایل ذیل اول شوال را عید فطر می گویند
الف : عید وجشن به فرجام وپایان رساندن روزه های واجب ماه رمضان وخروج از بار مسئولیت دینی است
ب: فطر ریشه آن به ترتیب سه کلمه است: پایان دادن، به افطارها، در رمضان یعنی خاتمه افطاری خوردن. ج: فطر بروزن انفجار از انفطار گرفته شده یعنی جدایی و پایان وخروج از ماه رمضان. د: فطر یعنی بازگشت به فطرت پاک اولیه انسانیت بخاطر آنکه روزه گناهان را چون برف زیرآفتاب نابود می کند
...
[مشاهده متن کامل]

ه: عید فطر یعنی جشن همگانی بین همه مسلمانان
که با پرداخت زکات فطریه مستمندان هم از برکت ماه رمضان بهره مند میشوند و نباید فطریه را به تاخیر انداخت مگر به داشتن عذر شرعی

ب نام الله
امروز پایان دنیاس برای تو، امروز نتیجه پرهیزکاری و صبر توست، امروز فطر است، روز بازگشایی برای ورود ب بهشت، و عید است، تا پیروزی ات را جشن بگیری، بخور و بیاشام و از زندگی ات لذت ببر. ب امید یوم الدین، عید فطر مبارک
عید فطر ۱۴۰۰ شمسی
عید سعید فطر را برای همه هموطنان تبریک میگویم امیدوار هستم همه خوش و خندان باشید.

بپرس