عکس نقیض حملیه موجبه جزئیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عکس نقیض حملیه موجبه جزئیه، به معنای جابجایی موضوع و محمول قضیه موجبه جزئیه همراه با تبدیل محمول یا هر دو طرف، به نقیض خود است.
در قضیه حملیه، عکس نقیض از طریق جابجایی موضوع و محمول همراه با تبدیل محمول (در عکس نقیض مخالف) یا هر دو طرف (در عکس نقیض موافق) به نقیض خود، به دست می آید با این شرط که قضیه عکس نقیض موافق، در صدق و کیف، تابع قضیه اصل باشد و در عکس نقیض مخالف، در صدق، تابع قضیه اصل، و در کیف، مخالف آن باشد.
عکس نقیض از لحاظ کمّ
قاعده عکس نقیض (اعم از عکس نقیض موافق و مخالف) از جهت کمّ: قضایای سالبه در عکس نقیض، حکم قضایای موجبه در عکس مستوی را دارند، و قضایای موجبه در عکس نقیض، حکم قضایای سالبه در عکس مستوی را دارند، به شرح ذیل:۱. سالبه کلیه منعکس می شود به سالبه جزئیه (در عکس نقیض موافق)، یا موجبه جزئیه (در عکس نقیض مخالف)؛۲. سالبه جزئیه هم منعکس می شود به سالبه جزئیه (در عکس نقیض موافق)، یا موجبه جزئیه (در عکس نقیض مخالف)؛۳. موجبه کلیه منعکس می شود به موجبه کلیه (در عکس نقیض موافق)، یا سالبه کلیه (در عکس نقیض مخالف)؛۴. موجبه جزئیه منعکس نمی شود به عکس نقیض، چنانکه سالبه جزئیه منعکس نمی شد به عکس مستوی.
برهان عدم انعکاس موجبه جزئیه
برهان عدم وجود عکس نقیض لازم الصدق برای قضیه موجبه جزئیه: برای اثبات مدّعا کافی است نشان دهیم که موجبه جزئیه، به صورت موجبه جزئیه (در عکس نقیض موافق) یا سالبه جزئیه (در عکس نقیض مخالف) منعکس نمی شود. زیرا وقتی به صورت جزئیه منعکس نشود به طریق اولی به صورت کلیه منعکس نمی شود زیرا جزئیه داخل در کلیه است و با اثبات کذب جزئیه، کذب کلیه هم روشن می شود.
← عکس نقیض موافق
...

پیشنهاد کاربران

بپرس