عوامل تبرئه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عوامل تبرئه (قرآن). تبرئه از واژه «برا» که شخصی اتهامی را از خود یا دیگران دور می کند و نیز خداوند، کسی را از آنها مبرا می کند، برداشت شده است. نمونه ای از تبرئه افراد در قرآن آمده است.
اعتراف زلیخا به پاکدامنی یوسف -علیه السلام - و مبرا دانستن او از درخواست کامروایی یکی از عوامل تبرئه یوسف شد:قالت فذلکن الذی لمتننی فیه و لقد رودته عن نفسه فاستعصم و لـئن لم یفعل مآ ءامره لیسجنن و لیکونا من الصغرین. «( زلیخا) گفت این همان است که در باره او سرزنشم می کردید آری من از او کام خواستم و (لی) او خود را نگاه داشت و اگر آنچه را به او دستور می دهم نکند قطعا زندانی خواهد شد و حتما از خوارشدگان خواهد گردید.» قال ما خطبکن اذ رودتن یوسف عن نفسه قلن حـش لله ما علمنا علیه من سوء قالت امرات العزیز الــن حصحص الحق انا رودته عن نفسه وانه لمن الصدقین. « (پادشاه) گفت وقتی از یوسف کام (می) خواستید چه منظور داشتید زنان گفتند منزه ست خدا ما گناهی بر او نمی دانیم همسر عزیز گفت اکنون حقیقت آشکار شد من (بودم که) از او کام خواستم و بی شک او از راستگویان است.»
قسم
یک نمونه دیگر از عوامل تبرئه در قرآن سوگند برادران یوسف به خدا، برای تبرئه خویش از اتهام فسادگری و دزدی :قالوا تالله لقد علمتم ما جئنا لنفسد فی الارض وما کنا سـرقین. «گفتند به خدا سوگند شما خوب می دانید که ما نیامده ایم در این سرزمین فساد کنیم و ما دزد نبوده ایم.»
گواهی
گواهی یکی دیگر از عوامل تبرئه در قرآن است.در آیه ۲۱ سوره یوسف به گواهی فردی از خاندان زلیخا، عامل تبرئه یوسف -علیه السلام - اشاره شده است:قال هی رودتنی عن نفسی وشهد شاهد من اهلهآ ان کان قمیصه قد من قبل فصدقت وهو من الکـذبین «(یوسف) گفت او از من کام خواست و شاهدی از خانواده آن زن شهادت داد اگر پیراهن او از جلو چاک خورده زن راست گفته و او از دروغگویان است.»
← دریده شدن پیراهن
...

پیشنهاد کاربران

بپرس