عنایت الله سمیعی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عنایت الله سمیعی در ۱۲۷۶ش در رشت متولد شد. و جزء خاندان سمیعی می باشد.
عنایت الله سمیعی در ۱۲۷۶ش در رشت متولد شد. تحصیلات مقدماتی در آن جا به پایان برد و وارد مدرسه عالی علوم سیاسی گردید، آن گاه به اروپا رفت و در رشته حقوق ادامه تحصیل داد. در سال ۱۲۹۳به استخدام دولت درآمد.
مشاغل دولتی
چندی رییس معارف و اوقاف گیلان شد. بعد در وزارت کشور مدیر کل اداره شرق شد، از آن جا به مقام مدیرکلی وزارت معارف منصوب شد. هنگامی که رضاخان سردار سپه به نخست وزیری رسید. ریاست دفتر نخست وزیری و ریاست کابینه هیئت وزیران را به او سپرد. در اوایل سلطنت رضاشاه معاون وزارت کشور گردید، بعد معاونت وزارت معارف بر عهده او گذاشته شد. وزیر مختاری ایران در برلن و ریاست هیئت اعزامی ایران در کمیسیون اختصاصی جهان از دیگر مسئولیت های وی بود. در سال ۱۳۱۴به وزیر مختاری عراق رسید. مدبرالدوله برای حسن روابط ایران و عراق که در تیرگی بود به عنوان نمایده ایران به عراق فرستاده شد و با یک سلسله مذاکرات و عهدنامه هایی این روابط از سر گرفته شد. در ۱۳۱۵ در کابینه جم به جای باقر کاظمی به وزارت امور خارجه رسید.
وفات
در مورد مرگ وی عبدالحسین انصاری می نویسد: واقعه خیلی تاسف آوری که در زمان ریاست تشریفات من رخ داد، مرگ نابهنگام مرحوم سمیعی وزیر خارجه وقت بود. وی بر اثر عارضه سرماخوردگی گوش وی چرک کرد و تحت عمل جراجی قرار گرفت؛ اما چرک گوش به خون سرایت کرده بود... یک هفته بعد بر اثر همین عارضه درگذشت. سمیعی به هنگام ریاست دفتر سردار سپه توانست اعتماد کامل او را به دست آورد، وی به زبان های فرانسه و انگلیسی و آلمانی مسلط بود.

پیشنهاد کاربران

عنایت الله خان مدبرالدوله سمیعی ( ۱۲۶۷ رشت – ۵ اسفند ۱۳۱۶ ) دیپلمات و دولتمرد ایرانی و شصت و دومین وزیر امورخارجه ایران بود. او از طرف ایران پیمان سعدآباد را امضا کرد. او همچنین وزیر مختار ایران در عراق و کفیل وزارت اقتصاد ملی بوده است.
...
[مشاهده متن کامل]

تحصیلاتش را در رشت آغاز کرد و در مدرسه‏ سیاسى تهران ادامه داد، سپس به اروپا رفت و پس از پایان تحصیلات در رشته حقوق، به ایران بازگشت و در سال ۱۲۹۳ به استخدام دولت درآمد. چندی رئیس معارف و اوقاف گیلان بود. بعد در وزارت کشور مدیر اداره شرق شد و سپس به مدیرکلى وزارت معارف رسید.
هنگامى که رضاخان سردار سپه به نخست ‏وزیرى رسید، ریاست دفتر خود و هیئت وزیران را به او سپرد. سمیعی توانست اعتماد کامل رضا خان را به خود جلب کند و فوق ‏العاده طرف اعتماد بود. در اوایل سلطنت رضاشاه، سمیعی معاون وزارت داخله ( کشور ) شد و در اول بهمن ۱۳۰۶ یحیی قراگوزلو که بتازگی وزیر معارف کابینه مخبرالسلطنه هدایت شده بود، سمیعی را به عنوان معاون خود به مجلس معرفی کرد.
سمیعی سپس وزیر مختار ایران در بغداد شد و سفارت ایران در عراق را تأسیس کرد تا بهمن ۱۳۰۹ در بغداد بود تا به تهران احضار شد و کفالت ( سرپرستی ) وزارت تازه تأسیس اقتصاد ملی را از محمدعلی فروغی تحویل گرفت.
سیاستگذاری وزارت اقتصاد ملی در دست مهدی قلی هدایت نخست وزیر بود و سمیعی تنها وزارتخانه را اداره می کرد. در دوران سرپرستی او، قانون انحصار تجارت خارجی در ششم اسفند ۱۳۰۹ به تصویب مجلس رسید که حق وارد کردن و صادر کردن کلیه محصولات طبیعى و صنعتى و تعیین موقتى یا دائمى میزان واردات و صادرات را به انحصار دولت در می آورد. همچنین با تصویب مجلس در شانزدهم خرداد ۱۳۱۰، وزارت اقتصاد ملی را به سه اداره تجارت، فلاحت و صناعت تقسیم شد که در رأس هر کدام یکی از معاونان وزیر جای می گرفت.
با تقسیم وزارت اقتصاد ملی به سه اداره که همگی زیر نظر نخست وزیر اداره می شدند، عملا این وزارتخانه از میان رفت و سمیعی به عنوان وزیر مختار ایران به برلن فرستاده شد. او در دوران مأموریتش در آلمان، ریاست هیئت اعزامى ایران به کمیسیون اقتصادى جهان را به عهده گرفت. در سال ۱۳۱۴ دوره وزیر مختارى ایران در عراق را عهده ‏دار شد اما پس از مدت کوتاهی به تهران فراخوانده و در فروردین ۱۳۱۵ وزارت امورخارجه را عهده دار شد.

عنایت الله سمیعی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عنایت‌الله_سمیعی

بپرس