عمرو بن عاص در دوره امام علی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] علی بن ابی طالب (علیه السّلام) در مورد عمرو بن عاص، چون مقام و مسؤولیتی نداشت، اقدامی نکرد. پس از کشته شدن عثمان، علی (علیه السّلام) اموال بیت المال را از بنی امیه گرفت و به بیت المال تحویل داد. عمرو بن عاص نامه ای برای معاویه نوشت که هر چه زودتر چاره ای بیندیش که به زودی علی (علیه السّلام) در پی تو خواهد آمد و گریبان تو را خواهد گرفت و تو را از مسند قدرت به زیر خواهد انداخت. معاویه نامه ای برای عمرو نوشت و از او برای همکاری دعوت کرد. و از اینجا دسیسه های عمرو در زمان امام علی (علیه السلام) آغاز گردید.
عمرو بن عاص که پس از عزل از حکومت مصر به فلسطین رفته و اقامت کرده بود، در حوادثی که منجر به کشته شدن عثمان شد، دخالتی نکرد. در جریان جنگ جمل در خانه خود نشست و منتظر حوادث شد و به هیچ یک از طرفین توجه ننمود. پس از خاتمه جنگ بصره و اقامت علی (علیه السّلام) در کوفه و استقرار خلافت آن حضرت، عمرو بن عاص هم چنان در انزوا به سر می برد و سخن نمی گفت.
شروع دسیسه های عمرو
علی (علیه السّلام) در مورد او چون مقام و مسؤولیتی نداشت، اقدامی نکرد. پس از کشته شدن عثمان، علی (علیه السّلام) اموال بیت المال را از بنی امیه گرفت و به بیت المال تحویل داد. عمرو بن عاص نامه ای برای معاویه نوشت که هر چه زودتر چاره ای بیندیش که به زودی علی بن ابی طالب (علیه السّلام) در پی تو خواهد آمد و گریبان تو را خواهد گرفت و تو را از مسند قدرت به زیر خواهد انداخت. معاویه نامه ای برای عمرو نوشت و از او برای همکاری دعوت کرد و او موضوع را با دو فرزند و هم چنین غلام خود در میان گذاشت. فرزند بزرگ تر او عبدالله او را از همراهی با معاویه نهی کرد؛ ولی پسر کوچکش محمد او را تشویق به همراهی با معاویه کرد. از طرفی وی می دانست که علی (علیه السّلام) او را در حکومت شریک نخواهد کرد و مقامی به وی نخواهد داد؛ زیرا او علی (علیه السّلام) و روش های او را به خوبی می شناخت و می دانست که علی (علیه السّلام) امثال وی و معاویه را شایسته حکومت و امارت ندانسته و امور مسلمانان را به آن ها واگذار نخواهد کرد و از طرف دیگر توجه داشت که قریشیان به خلافت او راضی نخواهند شد و توطئه خواهند کرد تا آن حضرت را از میدان بیرون کنند، همان گونه که در سقیفه انجام دادند و یا پس از درگذشت عمر بن خطاب در شورای خلافت او را کنار گذاشتند، به همین جهت نظر پسر کوچک خود را که مطابق میل خود بود، پذیرفت و با وجودی که از غلام خود مشورت گرفت و وی را تشویق کرد که در خانه بماند و به روش قبلی خود ادامه دهد که اگر اهل دین پیروز شدند، تو را رها نمی کنند و از تو استفاده می کنند؛ ولی در پاسخ غلامش، وردان، گفت: اکنون در میان عرب ها مشهور شده است که من به طرف معاویه رهسپار شده ام و پس از این عازم دمشق شد و نزد معاویه رفت.
مشاوره معاویه با عمرو بن عاص
معاویه با عمرو بن عاص درباره سه مساله مشورت کرد. ابتدا در مورد این که ابن ابی حذیفه زندان مصر را شکسته است. خبر دوم این که قیصر با جماعتی از رومیان برای تصرف شام حرکت کرده است و خبر سوم این که علی (علیه السّلام) قصد حمله به معاویه را دارد. وی در این سه مورد، نظر عمرو را جویا شد.
← جواب عمرو به معاویه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس