عمرو بن حجاج زبیدی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عمرو بن حجاج زبیدی از سران و فرماندهان ارشد سپاه عمر بن سعد در کربلا بود. در برخی از منابع آمده که او در روزگار پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) به اسلام گروید و از افرادی بود که از نفوذ و جایگاه خاصی در بین قبیله زبید برخوردار بود.
روایت شده که در پی وفات پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) و روی گردانی برخی از قبایل و طوایف تازه مسلمان شبه جزیره عربستان از گردن نهادن به اوامر و مناهی حکومت مدینه، عمرو بن معدی کرب از زبیدیان یمن خواست تا به او بپیوندند. اما زبیدیان به توصیه عمرو بن حجاج ثبات قدم ورزیده بر پایبندی خود به اسلام تاکید ورزیدند.
وفاداری به بنی امیه
عمرو بن حجاج در زمان امارت زیاد بن ابیه بر کوفه، از یاران و طرفداران او گردید و وفاداری خود به حکومت بنی امیه را با امضای شهادت نامه دروغین تمرد حجر بن عدی از حکومت معاویه را به اثبات رساند؛ شهادت نامه ای که بهانه معاویه برای شهادت حجر گردید.
نوشتن نامه به امام
عمرو همچنین از جمله بزرگان شهر کوفه بود که به امام حسین (علیه السّلام) نامه نوشت و از ایشان جهت آمدن به کوفه دعوت به عمل آورد. با آمدن عبیدالله بن زیاد به کوفه، عمرو بن حجاج به خدمت او در آمد. او از کسانی بود که به دستور عبیدالله، هانی بن عروه را به قصر کشاند و موجبات اسارت و بعد شهادت او را فراهم آورد. وی همچنین در پراکنده کردن یاران مسلم بن عقیل تلاش بسیار کرد.
بستن آب بر امام
...

[ویکی شیعه] عَمرو بن حَجّاج مَذحِجی زُبَیدی از فرماندهان لشکر عمر بن سعد در واقعه کربلا.
عمرو بن حجاج از کسانی بود که به امام حسین(ع) نامه نوشت و از آن حضرت خواست تا به کوفه بیاید. اما در روز عاشورا فرماندهی جناح راست سپاه عمر بن سعد و مسولیت محاصره شریعه فرات را بر عهده داشت. او در روز عاشورا امام حسین(ع) را خارجی معرفی کرد که با واکنش امام مواجه شد. سپاهیان تحت فرماندهی او، مسلم بن عوسجه را به شهادت رساندند. وی در قیام مختار از مخالفان وی بود و پس از شکست شورش اشراف کوفه ناپدید شد.
عمرو، رئیس قبیله مذحج بود. هنگامی که ابن زیاد، هانی بن عروه را دستگیر کرد به همراه افراد قبیله اش جلوی دارالاماره اجتماع کردند، عمرو با اعلام خبر زنده بودن هانی بن عروه، آنان را برگرداند. گفته شده است که روعه خواهر عمرو بن حجاج همسر هانی بوده است.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
از سران سپاه عمر سعد و فرمانده جناح راست در کربلا. وقتی عمر سعد می خواست شب عاشورا به امام حسین علیه السلام مهلت ندهد، اعتراض کرد و گفت: اگر از دیلم بودند و این تقاضا را می کردند، سزاوار بود که مهلت دهی.
وی در روز عاشورا هم در درگیری، مسلم بن عوسجه را غافلگیرانه به شهادت رساند.
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.

پیشنهاد کاربران

بپرس